dobra morfologia + niskie żelazo

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
biedronka24
Aktywny ✽✽✽
Posty: 663
Rejestracja: 09 wrz 2007, 21:02
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: podlaskie
Lokalizacja: białystok

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: biedronka24 » 27 lut 2013, 15:38

Dzięki dziewczyny. Baby - niby piątek, czyli 1.03. - ale jeszcze nic pewnego. Czekam na telefon.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: Mamcia » 27 lut 2013, 17:33

I to ma być powód do hospitalizacji??? Chyba, że na dordzewnianie, bo poza nieznaczną anizocytozą wyniki są wzorcowe i nawet nie ocierają się o anemię. Jeśli nie było kłopotów wcześniej to nawet nie widzę wskazań do dordzewiania dożylnego.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
biedronka24
Aktywny ✽✽✽
Posty: 663
Rejestracja: 09 wrz 2007, 21:02
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: podlaskie
Lokalizacja: białystok

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: biedronka24 » 27 lut 2013, 17:38

Mamciu - to nie jest główny powód hospitalizacji. Są jeszcze biegunka, bóle brzucha, wymioty. Niski potas. Taką decyzję podjęli lekarze z msw - a nie ja sama. Nigdy nie miałam niedoboru żelaza, a teraz od trzech miesięcy poniżej normy. I wg lekarza jest to powód do podania żelaza dożylnie.

[ Dodano: 27-02-2013 ]
Mamcia pisze: poza nieznaczną anizocytozą wyniki są wzorcowe i nawet nie ocierają się o anemię.
Mamciu - jeśli uważasz, że wyniki są wzorcowe - to dlaczego lekarz napisał niedokrwistość z niedoboru żelaza? Ja się nie znam, lekarzem nie jestem.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: Mamcia » 27 lut 2013, 20:53

Bo masz niskie żelazo, ale jeszcze nie masz niedokrwistości. Ona może się rozwinąć. Diagnoza jest zdecydowanie na wyrost. Inne przyczyny hospitalizacji OK, ale z powodu niskiego żelaza. Gdyby tak było to dla osób chorych poważnie nie było by ani miejsca, ani funduszy.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
biedronka24
Aktywny ✽✽✽
Posty: 663
Rejestracja: 09 wrz 2007, 21:02
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: podlaskie
Lokalizacja: białystok

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: biedronka24 » 28 lut 2013, 09:34

Dziś odebrałam wynik ferrytyny - 4,17 (norma od 12 do 150).
Salofalk 500 2 x 3 tabl., Contracid 40 mg, Telfexo 180, Cortare 250, Oxodil, Ventolin.

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: Baby » 28 lut 2013, 14:27

biedronka24, mas po prostu niedobór żelaza. Pewnie gdyby ten niedobór wystapił nagle sprawa nie byłaby pilna ale u Ciebie utrzymuje się on od dłuższego czasu a wręcz wyniki się pogarszają dlatego na pewno dr zadecydowała o położeniu na oddział i podaniu żelaza dożylnie. Wielu pacjentów trafia na kilku dniowy pobyt w celu uzupełnienia żelaza wiec nie panikuj :)
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: maggie0278 » 28 lut 2013, 14:51

Mamcia pisze: Inne przyczyny hospitalizacji OK, ale z powodu niskiego żelaza.
też jestem takiego zadania, że niskie Fe + ferrytyny to nie wystarczający powód do leżakowania w szpitalu :wink:
Gdyby tak było Klaudia nie chodziłaby sobie na wolności mając od pażdziernika zeszłego roku niedokrwistość.

I tak 8.X Fe miała 12 (norma: 37-145)
Hgb 10.0 (norma: 12- 16)
Htc 30 (norma: 37-47)

29.X
Fe 11
Hgb 8,5
Htc 26,3

13.XI
Fe 11
hgb 8.3
Htc 25,6

27.XI
Fe 10
Hgb 8.2
Htc 26,4
ferrytyny 3,90 (4,63-204)

I takie wyniki bez żadnych krwawień, przy dobrym funkcjonowaniu ze strony jelit, robione przy każdej dawce humiry.
Ostra suplementacja Actiferol 30mg x 4 dziennie + kw.foliowy 15mg z Vit.B6 podniosły wyniki i ostatnie, najświeższe z 22.II są :
Fe 33 (37-145)
Hgb 10,1 (12-16)
Htc 30, 5 (37-47)

Także biedroneczko jeśli przy okazji się tym zajmą i dordzewią to super :wink: ale pewnie nie tylko z tego powodu musisz być hospitalizowana.
Trzymaj się i powodzonka :roll:
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 14:52 przez maggie0278, łącznie zmieniany 1 raz.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: Mamcia » 28 lut 2013, 21:16

Chyba, że tak jak w MSW na weekend i 2-3 dawki w żylę. naszej Panie starczało na pól roku, a ostatnio to już na rok.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
biedronka24
Aktywny ✽✽✽
Posty: 663
Rejestracja: 09 wrz 2007, 21:02
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: podlaskie
Lokalizacja: białystok

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: biedronka24 » 25 mar 2013, 17:59

Dostałam dziś pierwszą dawkę żelaza.Jutro kolejna.

Awatar użytkownika
szelest_świderków
Początkujący ✽✽
Posty: 401
Rejestracja: 24 lut 2013, 00:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław niemalże

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: szelest_świderków » 25 mar 2013, 18:18

ile metalu przyjelas? mi w czasie pobytu z szpitlu dawali raz na tydzien /bo czesciej z jakiegos powodu nie mogli/
pełna stopka wkrotce...

z gapowiczem od 01.2013

Azathioprine 150mg
Pentasa 2x2
NowFood: Special Two,
Vit D3: 5000

od marca 2014: bez sterydów :)
od maja 2014: pobieram LDN

Awatar użytkownika
biedronka24
Aktywny ✽✽✽
Posty: 663
Rejestracja: 09 wrz 2007, 21:02
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: podlaskie
Lokalizacja: białystok

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: biedronka24 » 25 mar 2013, 18:23

Dziś dostałam 200 mg cosmoferu. Ale jak to się na żelazo przelicza to nie wiem.Jutro też mam dostać.

[ Dodano: 26-03-2013 ]
Dziś też 200 mg cosmoferu.

Awatar użytkownika
Osóbka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 692
Rejestracja: 16 lis 2011, 09:28
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wwa

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: Osóbka » 26 mar 2013, 19:19

biedronka24, właśnie przejrzałam dokładnie mój wypis i u mnie też jest jakoś dziwnie, bo żelazo 28 (norma 37-145), a ferrytyna dobrze ponad normę, bo 217 (norma 15-150), hgb i ht w normach.
Leczenie: CSK MSW

Główką do przodu!!!

Awatar użytkownika
biedronka24
Aktywny ✽✽✽
Posty: 663
Rejestracja: 09 wrz 2007, 21:02
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: podlaskie
Lokalizacja: białystok

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: biedronka24 » 26 mar 2013, 20:06

Ja jutro zapytam ile mam B 12.

Awatar użytkownika
Osóbka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 692
Rejestracja: 16 lis 2011, 09:28
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wwa

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: Osóbka » 26 mar 2013, 21:02

WrednaTubisia, ja miałam 162 (norma: 197-866) i dostałam w sb dawkę, a dziś receptę, żeby się dobetwanaściowić co miesiąc.
Leczenie: CSK MSW

Główką do przodu!!!

Awatar użytkownika
Osóbka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 692
Rejestracja: 16 lis 2011, 09:28
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wwa

Re: dobra morfologia + niskie żelazo

Post autor: Osóbka » 26 mar 2013, 21:15

WrednaTubisia, dzięki, warto wiedzieć :-)
Leczenie: CSK MSW

Główką do przodu!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”