Interpretacja morfologii

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Interpretacja morfologii

Post autor: Jeziorko » 15 lis 2017, 09:13

Drodzy,

proszę o interpretację wyników morfologii, wszystkie wyniki super w normach ale martwią mnie:
Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ 162 a normy U/l 10 — 37
Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) ­80 a normy U/l 10 — 41

Aktualnie biorę Salofalk 2g i Imuran 150 mg.

Dziękuję i pozdrawiam
Jeziorko

Piotrek B.
Debiutant ✽
Posty: 13
Rejestracja: 20 paź 2017, 00:02
Choroba: CU
województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: Piotrek B. » 15 lis 2017, 12:16

Tez miałem przez długi czas podwyższone próby wątrobowe, bardzo podobne wyniki miałem. Lekarze sugerowali ze to od leków (a brałem właśnie Imuran i jeszcze jakiś steryd, chyba encorton). I chyba tak było, bo inne badania wątroby nic nie wykazały. A miałem m.in. USG oraz biopsje wątroby.
Trzeba tez oznaczyć poziom bilirubiny, LDH oraz GGTP, u mnie były ok.
Byłem na diecie wątrobowej, czyli lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. Taka dieta dla jelit tez dobra, ale niestety na moje jelita nie podziałała.
Poza tym brałem Essentiale forte oraz Liv52. I chyba Heparegen czy jakoś tak.
Próby unormowały się po jakimś czasie, mimo ze te leki to znaczy Imuran oraz Encorton nadal brałem.
Musisz wykluczyć kamice żółciowa oraz PSC.

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: Jeziorko » 15 lis 2017, 12:46

ggtp mam super

jutro mam USG brzucha i po tym mam interniste - niestety mój gastrolog w tej chwili nie ma wolnych wizyt.

Fakt faktem, że statnio zywieniowo strasznie zaszalałem...

pozdrawiam
jeziorko

BlackRose
Początkujący ✽✽
Posty: 466
Rejestracja: 03 sie 2017, 22:29
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
miasto: Warszawa

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: BlackRose » 15 lis 2017, 13:23

Tez mam lekko podwyższone enzymy wątrobowe po lekach. Ja biorę na to z kolei kapsułki Esseliv forte 300mg i jestem na diecie. Dieta ma tu duże znaczenie.

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: Tubisia » 15 lis 2017, 17:38

Przy imuranie podwyższone próby wątrobowe to norma. Zwłaszcza przy max dawce. Najlepiej brać dodatkowo Essentiale forte i spróbować zmienić czas przyjmowania imuranu ( np. nie rano, tylko w południe i w trakcie jedzenia). Szczerze powiedziawszy, to nie są aż tak dużo podwyższone wyniki (mimo norm laboratoryjnych). Zastanawia mnie skąd takie Twoje zdziwienie, że próby wątrobowe są wysokie, czyżby lekarz, który przepisał Ci imuran, nie poinformował Ciebie o takich sprawach? Już nie mówię o tym, że badania krwi na immunosupresji są obowiązkowe co 3 miesiące.
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: Jeziorko » 15 lis 2017, 20:18

Badania wykonuje mniej więcej co 3 miesiące ale nigdy nie miałem tak wysokich poziomów dlatego się zdziwiłem.
Oczywiście lekarz mówił, że mogę być podwyższone ale nie sądziłem, że aż tak.

Pięknie wszystkim dziękuję za cenne informacje.

jeziorko

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: Interpretacja morfologii

Post autor: Tubisia » 15 lis 2017, 20:48

No niestety czasami się może zdarzyć, że tak skoczą. Zrób pod rząd 3 morfologie (co tydzień) i jeśli nadal będzie powyżej normy to się konsultuj z lekarzami (generalnie mówimy o tym, że coś jest dopiero wtedy, gdy wynik będzie się pogarszał z każdą następną morfologią - takie normy stosują hematolodzy w wyłapaniu nieprawidłowości w morfologii, ale to też patrząc na historię choroby pacjenta).
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”