Zaburzenia krzepnięcia krwi

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mona74
Początkujący ✽✽
Posty: 71
Rejestracja: 08 lis 2009, 17:04
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Sandomierz

Zaburzenia krzepnięcia krwi

Post autor: mona74 » 22 mar 2019, 19:52

Zdiagnozowano u mnie 3 duże i sporo małych miesniakow. Z racji, że nie planuję już potomstwa, oraz ze względu na chorobę, przebytej leczenie biologiczne oraz fakt, iż jeden z nich wrasta w pęcherz, lekarz zaproponował usunięcie trzonu macicy. Już byłam przygotowana do zabiegu ale okazało się że źle wyszły badania układu krzepnięcia. INR w normie - 0,91 (0,9-1,2), współczynnik protrombinowy - 107, 50 czas protrombinowy 10.70 sek. Natomiast APTT 45, 8 sek przy zakresie 26-36. Z tego powodu zabieg odwołano i odeslano mnie do hematologa. Wybieram się w poniedziałek ale zaczęłam bawić się w detektywa i w związku z tym mam pytanie czy ktoś z Was ma taki problem? Czy to nie ma związku z Salofalkiem? Pytam, ponieważ w starych badaniach wynik był w normie przed wdrożeniem mesalazyny a potem już taki jak teraz. Tylko nikt nie zwrócił na to uwagi...
Leczenie: Szpital MSW Warszawa
Salofalk 500 2x3, 6 Merkaptopuryna 50mg

Awatar użytkownika
Anette28
Junior Admin
Posty: 3558
Rejestracja: 16 lis 2008, 22:17
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Holandia/Helmond
Kontakt:

Re: Zaburzenia krzepnięcia krwi

Post autor: Anette28 » 25 mar 2019, 23:52

jak każdy lek, również Salofalk może powodować działania niepożądane, chociaż nie wystąpią one u wszystkich chorych stosujących ten preparat.
Rzadko: bóle i zawroty głowy, ból brzucha, biegunka, wzdęcia, nudności i wymioty.
Bardzo rzadko lub częstość występowania nieznana: zaburzenia hematologiczne (agranulocytoza, małopłytkowość, leukopenia, neutropenia, niedokrwistość aplastyczna), reakcje nadwrażliwości (skórne reakcje alergiczne, gorączka polekowa, skurcz oskrzeli, alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, toczeń rumieniowaty, uogólnione zapalenie jelita grubego), neuropatia obwodowa, zapalenie osierdzia, zapalenie mięśnia sercowego, ostre zapalenie trzustki, zapalenie wątroby, zatrzymanie żółci, zaburzenia czynności wątroby, niewydolność nerek, śródmiąższowe zapalenie nerek, zmniejszenie liczby i ruchliwości plemników przemijające po zaprzestaniu stosowania preparatu, bóle mięśni i stawów, łysienie.
~Nie ma sensu życia tylko życiu trzeba nadać sens~
*Hoe minder mensen weten, hoe beter ze leven*

CD od 2002
Ileostomia 18.11.2012

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”