Morfologia-wyniki

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
papryczkaa
Debiutant ✽
Posty: 27
Rejestracja: 09 sie 2008, 22:10
Choroba: nie ustalono
województwo: opolskie
Lokalizacja: Opole

Morfologia-wyniki

Post autor: papryczkaa » 28 wrz 2008, 11:19

Proszę "rzućcie okiem" na moje wyniki, odebrałam je kilka dni temu.Pani , która mi je wydawała stwierdziła,że są nie najlepsze.Ja się nie znam na ich interpretacji a do lekarza idę dopiero w przyszły piątek.

OB 20 (3-15mm/h)
WBC 7.2 (4,8-10,8)
LYMPH# 2.5 (0,6-3,4 10x3uL)
MID# 0.,7 (0-1,8 10x3uL)
GRAN# 4.0 (2-69 10x3uL)
LYMPH% 35.1 (20-50%)
MID% 9.4 (0-12%)
GRAN% 55.5 (37-70% )
HGB 12 (12-16g/dl)
RBC 4.76 (4,2-5,4 10x6uL)
HCT 39.4 (36-46%)
MCV 82.5 (80-97umx3)
MCH 26 (27-34pg)
MCHC 31 (32-39g/dl)
RDV-CV 16.2 (11-14%)
RDW-SD 48.5 (35-56umx3)
PLT 150 (130-400 10x3uL)
MPV 16.3 (7-14umx3)
PDW 14,9 (15-17)
PCT 0.255 (0,108-0,282)
Fe 85,5 (50-170ug/dl)

Nikusia
Początkujący ✽✽
Posty: 76
Rejestracja: 10 maja 2008, 15:41
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: Nikusia » 28 wrz 2008, 13:51

Witaj

Mnie się wydaje że te wyniki wcale nie są złe. Owszem, może hemoglobina troszeczkę niska (bo w dolnej granicy) ale może byłas akurat w trakcie miesiaczki albo tuż po? Według mnie nie ma się czym przejmować. Ale na pewno odezwą się więksi weterani ode mnie jeszcze


Pozdrawiam
Nikusia
wzrost: 176 cm
waga: 47 kg :(
Leki:
Pentasa 1/1/1
Kaldyum 1/1/1
Probacti4 0/1/0
Controloc 40 mg 1/0/0
Sulpiryd 50 mg 1/0/0
Duspatalin Retard 1/0/1
Venter 1/1/1

Stan: według mnie zaostrzenie...

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: ranka » 28 wrz 2008, 13:55

wyniki dobre
Obrazek

Awatar użytkownika
syla2146
Początkujący ✽✽
Posty: 487
Rejestracja: 10 wrz 2008, 14:17
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Chełmno
Kontakt:

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: syla2146 » 28 wrz 2008, 14:19

Wyniki dobre w nawiasie sa normy podane a wszysko w granicach sie miesci wiec ok moze troche OB podwyzszone

Gosiczka
Debiutant ✽
Posty: 28
Rejestracja: 18 maja 2008, 14:41
Choroba: CU w rodzinie
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: Gosiczka » 28 wrz 2008, 21:18

masz podwyższone OB...i nieliczne odchylenia niewielkie od normy...zrób sobie CRP...

Awatar użytkownika
CAMPARI34
Aktywny ✽✽✽
Posty: 939
Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: zagranica

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: CAMPARI34 » 29 wrz 2008, 07:17

nie szkodzi ze ma ob podwyższone u kobiet tak sie zdarza.ja niekiedy mam nawet do 30.i lekarz mówił że nawet głupi katar powoduje że u kobiet ob idzie w górę.a do tego może miesiączka czy cokolwiek?dobre ma ob
:D

papryczkaa
Debiutant ✽
Posty: 27
Rejestracja: 09 sie 2008, 22:10
Choroba: nie ustalono
województwo: opolskie
Lokalizacja: Opole

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: papryczkaa » 30 wrz 2008, 08:41

Dzięki za informacje :razz: teraz to już nie mam pojęcia o co chodziło pani z laboratorium :mrgreen:

Awatar użytkownika
CAMPARI34
Aktywny ✽✽✽
Posty: 939
Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: zagranica

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: CAMPARI34 » 30 wrz 2008, 13:17

nie ma tego złego jak to się mówi dobrze że zrobiłaś te badania trzeba co jakiś czas się badac rutynowo na złe ci to nie wyjdzie.a dowiesz się tylko że jest dobrze. :roll:
:D

Awatar użytkownika
Joanna505
Początkujący ✽✽
Posty: 121
Rejestracja: 08 lip 2008, 22:32
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: Joanna505 » 01 paź 2008, 09:37

papryczkaa pisze:Dzięki za informacje :razz: teraz to już nie mam pojęcia o co chodziło pani z laboratorium :mrgreen:
Pewnie rzuciła okiem na to nieco przyśpieszone OB :)
Joanna
Witam Cię

papryczkaa
Debiutant ✽
Posty: 27
Rejestracja: 09 sie 2008, 22:10
Choroba: nie ustalono
województwo: opolskie
Lokalizacja: Opole

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: papryczkaa » 01 paź 2008, 16:40

Joanna505 pisze:
papryczkaa pisze:Dzięki za informacje :razz: teraz to już nie mam pojęcia o co chodziło pani z laboratorium :mrgreen:
Pewnie rzuciła okiem na to nieco przyśpieszone OB :)
Pewnie masz rację :razz:

sara
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 16 kwie 2008, 09:37
Choroba: CD u dziecka
województwo: małopolskie
Lokalizacja: małopolskie
Kontakt:

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: sara » 18 lut 2009, 17:42

jesli plytki krwi doszly do 500 u Pietrasa. co to może oznaczać

[ Dodano: 18-02-2009 ]
acha zapomnialam zmienić opis mldy ma CD

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: Mamcia » 18 lut 2009, 21:36

to zmień opis, a wysokie płytki mogą, ale nie muszą, być oznaką stanu zapalnego. Dopiero komplet wyników pozwala ocenić co się dzieje.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

sara
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 16 kwie 2008, 09:37
Choroba: CD u dziecka
województwo: małopolskie
Lokalizacja: małopolskie
Kontakt:

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: sara » 19 lut 2009, 22:44

opis zmieniony.stan zapalny jest, tylko płytek nigdy jeszcze nie było tak wysokich, ale widocznie czasem tak już musi być

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: Joanna23 » 20 lut 2009, 16:43

Mam pytanie dotyczące badań morfologi mojej siorki a więc Mid % ( H) ma za wysokie, MCH (L) ma za niskie, MCHC ( L) ma za niskie, RDW - CV (H) ma za wysokie. Czy to co jest za niskie oznacza Anemię ? a to co za wysokie ?
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Morfologia-wyniki

Post autor: ranka » 20 lut 2009, 20:54

napisz wszystkie parametry
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”