Od 12 dni nie mam biegunek - a od 5 dnia antybiotykoterapii nie mam bolu brzucha.
Zdziwiony jestem bo schudlem i mimo wydaje sie poprawnego funkcjonowania ukladu pokarmowego waga nie chce wrocic

Jak na razie chodze do ubikacji 2x dziennie, kazdego dnia. Przy czym wydaje mi sie, ze stolec nie jest juz taki obfity, tylko normalny. Po "chorobie" zostala mi tylko codzienna wizyta w ubikacji, rano, od razu po przebudzeniu. No i ciagle mi sie odbija - ale duzo mniej.
I teraz nie wiem czy bzikuje i przesadzam czy to jest normalne - bo od 2 lat to ja kazdego dnia mialem biegunki

Potrzeba oddania stolca od razu po przebudzeniu, jak otworze oczy to normalne? Przy czym stolec jest raczej prawidlowy.
Chodzenie 2x dziennie to chyba tez nie wskazuja na jakies problemy, prawda??
Moje nowe wyniki:
Kolonoskopia: zewnetrznie: okolica okolooodbytowa niezmieniona. Per rectum: bez oporow w zasiecu palca. Endoskopowo: przy slabym oczyszczeniu szczegolnie prawej czesci jelita grubego aparat wprowadzono do dna katnicy uwidaczniajacy typowy uklad faldow i ujscie wyrostka robaczkowego a nastepnie do koncowego ok. 20 cm odcinka jelita kretego, ktory makroskopowo jest prawidlowy (wyc. - but 1) Blona sluzowa katnicy oraz wstepnicy (wyc. - but. 2), poprzecznicy, zstepnicy i odbytnicy (wyc. - but.4) w uwidocznionym zakresie (po odplukaniu pompa wodna i odessaniu tresci) jest rozowa, gladka, lsniaca, siatka naczyn dobrze widoczna, w esicy widoczna drobna biala blizna (wyc.-but.3), po za tym sluzowka rowniez prawdilowa makroskopowo. Kanal odbytu prawidlowy.
Wnioski: Drobna blizna w esicy.
Wyniki hist pat:
A. Cztery fragmenty blony sluzowej jelita cienkiego bez istotnych nieprawidlowosci.
B. Cztery fragmenty blony sluzowej jelita grubego z obrzekiem blaszki wlasciowej.
C. Trzy fragmenty blony sluzowej jelita grubego z niewielkim obrzekiem blaszki wlasciowej.
D. Polipowaty fragment blony sluzowej jelita grubego z obrzekiem blaszki wlasciowej i ogniskowo niewielkim, przewleklym naciekiem zapalnym.
z gastroskopii:
Napisze tylko to co jest nieprawidlowe: Okolica przedodezwiernikowa z rozpulchniona zaczerwieniona blona sluzowa.
i hist pat: cztery wycinki z blony sluzowej dwunastnicy z nadzerkami na powierzchni. W blaszce wlasciowej eozynofile (do 5%). W wykonanym barwieniu immunohistochemicznych CD3 nie stwierdzono wzrostu ilosci limfocytow srodnablonkowych. Obraz makroskopowy nie ma cech histologicznych choroby trzewnej i odpowiada:
duodenitis erosiva.
z badania tk jamy brzusznej z kontrastem: obraz tk jelit prawidlowy. Zwraca uwage kilka powiekszonych wezloch chlonnych w okolicy zastawki kretniczo-katniczej do wielkosci 16x9.
p. ANCa pr3 i mpo sa ujemne wiec nie pisze jednostek.
p/c endomysialne IgA tez ujemne
p/c transglutaminaza tkankowa ujemne
Immunoglobulina A w normie i B tez w normie. Na co sa te przeciw ciala immunoglobulina?
Na dzien dzisiejszy biore controloc 40, sanprobi i enterol.