Badania wątrobowe przy 6-MP

Wyjaśnienia dotyczące badań diagnostycznych i przygotowanie do nich

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
rozpruwacz
Debiutant ✽
Posty: 17
Rejestracja: 16 sie 2010, 20:52
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: rozpruwacz » 10 sie 2012, 11:18

Proszę o pomoc. Od tygodnia biorę 6-MP (merkaptopuryna vis). Lekarz mi zalecił pierwsze badanie kontrolne m.in. enzymów wątrobowych po 2 tygodniach, później znów po dwóch, a później co miesiąc dwa. Niestety zapodziałem gdzieś kartkę z instrukcją jakie badania dokładnie powinienem wykonać. Nie wiem czy przy 6-MP jest zalecany jakiś standardowy zestaw badań i ktoś mi podpowie o co chodzi, czy lepiej wrócić do lekarza z tym pytaniem - chociaż wolałbym jak już pójść do niego z wynikami...

Z góry dzięki!

Awatar użytkownika
ex-bros
Początkujący ✽✽
Posty: 82
Rejestracja: 02 sie 2012, 02:02
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Obywatel Świata

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: ex-bros » 10 sie 2012, 13:42

Przy 6-MP lub AZA na poczatku jest to zazwyczaj: morfologia, proby watrobowe, nerki, szpik/kosci, TPMT

Pozniej regularnie juz tylko morfologia i proby watrobowe, reszta doraznie (zalezy od reszty wynikow i tolerancji na lek), chociaz niektorzy lekarze preferuja pelny zestaw przez caly czas leczenia...
Przepraszam za brak ogonków

"Wszyscy mi mowia, ... przestan pic i rzuc palenie. ... straszy, ze jak nie przestane, to odejdzie, lekarz straszy, jak nie przestane to szybko zejde. Wszyscy dookola nic tylko strasza, a czlowiek jak ma silna wole, to i tak zapali i sie napije." J.H.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: Mamcia » 10 sie 2012, 16:36

Przy 6-MP lub AZA na poczatku jest to zazwyczaj: morfologia, proby watrobowe, nerki, szpik/kosci, TPMT
Nerki to wiem - kreatynina, mocznik, ale kości? szpik?
Teraz przyklejam z wielkiej księgi
Monitorowanie leczenia polega na oznaczeniach pełnej morfologii krwi
z rozmazem oraz panelu badań biochemicznych, takich jak bilirubina, aktywność
aminotransferaz, amylazy, fosfatazy alkalicznej, początkowo co 2 tyg. w okresie
zwiększania dawek i co 1–2 mies. w czasie całego leczenia. Wystąpienie umiarkowanej
leukopenii (3–4 × 109/l) bądź nieznacznie podwyższonych aktywności enzymów
wątrobowych powinno być powodem redukcji dawki, a w razie dalszego nasilania
(spadek leukocytozy poniżej 3 × 109/l) odstawienia leku.
Aktywność TPMT można (nie ma zalecenia ECCO) przed rozpoczęciem kuracji, gdyż może wystąpić niedobór enzymy, a niektóre polimorfizmy wpływają na jego aktywność. U osob o niskiej aktywności enzymu gromadzą się aktywne metabolity tiopuryn co może prowadzić do supresji szpiku.
w trakcie leczenia można też mierzyć stężenie tiopuryn we krwi i dobrać minimalną skuteczną dawkę leku. pewną alternatywa jest 6-thioguanine (6-TG), ale jej stosowanie u osób z brakiem lub niedoborem TPMT nie jest leczeniem standartowym.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
ex-bros
Początkujący ✽✽
Posty: 82
Rejestracja: 02 sie 2012, 02:02
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Obywatel Świata

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: ex-bros » 10 sie 2012, 16:52

Sama sobie odpowiedzialas :)
Mamcia pisze:
Przy 6-MP lub AZA na poczatku jest to zazwyczaj: morfologia, proby watrobowe, nerki, szpik/kosci, TPMT
Nerki to wiem - kreatynina, mocznik, ale kości? szpik?

[...]

U osob o niskiej aktywności enzymu gromadzą się aktywne metabolity tiopuryn co może prowadzić do supresji szpiku.
A wiec jednak kontrola poziomu TPMT i funkcjonowania szpiku jak najbardziej, zwlaszcza na poczatku?

Tak wygladaja standardowe testy w UK, co wiecej moj konsultant w Polsce zalecil mi monitorowanie dokladnie tych samych wynikow...
Przepraszam za brak ogonków

"Wszyscy mi mowia, ... przestan pic i rzuc palenie. ... straszy, ze jak nie przestane, to odejdzie, lekarz straszy, jak nie przestane to szybko zejde. Wszyscy dookola nic tylko strasza, a czlowiek jak ma silna wole, to i tak zapali i sie napije." J.H.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: Mamcia » 10 sie 2012, 19:01

TPMT???, a nie stężenie tiopuryn?? Aktywność enzymy w trakcie leczenia raczej się nie zmienia i oznacza się przed rozpoczęciem terapii.
A jakie badania poza morfologią na szpik?? a jakie na kości?? A na nerki?? Tu nawet kreatynina nie jest zalecana.
Chętnie się dowiem jakie są standardy w UK, czyli dokładnie jakie badania są wykonywane.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
ex-bros
Początkujący ✽✽
Posty: 82
Rejestracja: 02 sie 2012, 02:02
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Obywatel Świata

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: ex-bros » 10 sie 2012, 20:31

OK, nie jestem znawca tematu ani takim autorytetem w temacie jak Ty, ale chorujac od kilku lat co nieco przeszedlem, wiec co moge to odpowiem :)

Badania krwi jakie mialem wykonane na zlecenie gastroenterologa po pierwszej konsultacji w UK to (moga byc nielogicznie poukladane, ale po prostu spisuje wszystko po kolei jak leci z wydrukow ktore dostalem, osobny podpunkt = osobna tabelka - troche tego duzo, ale skoro prosilas o dokladne dane, oto one):

a) LFT (liver function tests) - serum total protein level, serum albumin level, serum alanine aminotransferase level, serum alkaline phosphatase level, serum bilirubin level, serum globulin level

b) Urea and electrolytes - serum sodium level, serum potassium level, serum urea level, serum creatinine level

c) GFR calculated abbreviated MDRD

d) VITAMIN B12 - serum vitamin B12 level, B12 comment

e) Serum Folate

f) Serum Ferritin level

g) Serum TSH level

h) FBC (full blood count) - Haemoglobin concentration, Total white blood blood count, Platelet count - observation, Neutrophil count, Lymphocyte count, Monocyte count - observation, Eosinophil count - observation, Basophil count, Red blood cell count, Haematocrit, Mean cell volume, Mean cell haemoglobin level, Mean cell haemoglobin concentration, Nucleated red blood cell count

i) ESR (erythrocyte sedimentation rate)

j) Serum amylase level

k) TPMT - Thiopurine Methyltransferase, comment

l) BONE PROFILE - Serum total protein level, Serum albumin level, Serum calcium level, Serum inorganic phosphate level, Corrected serum calcium level, Serum globulin level, Serum alkaline phosphatase level

m) TTG COELIAC SCREEN - Tissue Transglutaminase, Immunoglobulin A level

... to ostatnie nie zwiazane raczej bezposrednio z CD, ale najwidoczniej konsultant mial taki kaprys zeby wykluczyc celiakie.

Duzo tego, ale mialo byc dokladnie to jest.

Na szczescie tak bylo tylko za pierwszym razem, pozniej juz tylko regularnie: a), b), c), g), h), i), l) i raz powtorzone k) (TPMT) po kilkunastu tygodniach, gdy AZA osiagnela we krwi docelowy poziom (wtedy bylem na 200mg dziennie).

Mam nadzieje, ze znajdziesz tu cos interesujacego, pozdrawiam :)
Przepraszam za brak ogonków

"Wszyscy mi mowia, ... przestan pic i rzuc palenie. ... straszy, ze jak nie przestane, to odejdzie, lekarz straszy, jak nie przestane to szybko zejde. Wszyscy dookola nic tylko strasza, a czlowiek jak ma silna wole, to i tak zapali i sie napije." J.H.

marcin820201
Początkujący ✽✽
Posty: 416
Rejestracja: 19 mar 2011, 14:13
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa/Mińsk Maz.
Kontakt:

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: marcin820201 » 10 sie 2012, 21:07

Chwileczkę. Ja wykonuję tylko morfologię i ALAT przy Azie. Czy to wystarczy?
Salofalk 3x1g, Multivitamina High Potency, Witamina D3 7000IU, Omega 3 - 3 g, LDN 4.5 mg, lipolic acid 600 mg, probiotyk. momentami melatonina 1-5 mg.

Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu: że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy. (Albert Einstein)

Z czasem zrozumiesz, że 3 rzeczy się liczą: zdrowie, miłość i.... (Obyty z CU)

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: Baby » 10 sie 2012, 21:36

marcin820201, jak długo ją bierzesz? Jeśli długo to wystarczy tylko morfologia regularnie pod warunkiem że enzymy były przebadane i nic się nie działo. Mnie lekarz ze szpitala dała skierowanie tylko na morfologię którą mam wykonywać regularnie raz na miesiąc.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2012, 21:53 przez Baby, łącznie zmieniany 1 raz.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
ex-bros
Początkujący ✽✽
Posty: 82
Rejestracja: 02 sie 2012, 02:02
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Obywatel Świata

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: ex-bros » 10 sie 2012, 21:37

Z tego co wiem to powinno wystarczyc, ten gastroenterolog chcial najwyrazniej miec pelny obraz funkcjonowania mojego organizmu na poczatku terapii AZA, stad taki rozszerzony zestaw (choc standardowe, regularne testy ktore mam teraz sa i tak szersze niz to co robi sie w Polsce).
Przepraszam za brak ogonków

"Wszyscy mi mowia, ... przestan pic i rzuc palenie. ... straszy, ze jak nie przestane, to odejdzie, lekarz straszy, jak nie przestane to szybko zejde. Wszyscy dookola nic tylko strasza, a czlowiek jak ma silna wole, to i tak zapali i sie napije." J.H.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: Mamcia » 11 sie 2012, 01:15

Bo co innego badania na początku, a co innego kontrola w trakcie. Co jakiś rok robi się pełniejszy panel, a potem zależnie od wyników.
Co co "kości" to w przypadku CD warto zrobić densytometrię, bo fosfataza oraz poziom wapnia fosforu i albumin nie dają tyle informacji co badanie obrazowe.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

rozpruwacz
Debiutant ✽
Posty: 17
Rejestracja: 16 sie 2010, 20:52
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: rozpruwacz » 23 sie 2012, 15:15

Dziękuję wszystkim odpowiedzi.

Żeby już nie tworzyć nowego tematu w dziale "interpretacja wyników"...

Właśnie odebrałem. Robiłem morfologię, kreatyninę, ALT, AST i ALP.
Poniżej wymieniam tylko te składniki, które odbiegają od normy. Wizytę u lekarza mam zaplanowaną za 2 tygodnie, dlatego będę wdzięczny za pomoc w interpretacji - czy wyniki wskazują, że coś się złego może dziać w związku z przyjmowaniem 6-MP? Bo nie wygląda to chyba perfekcyjnie...

WBC ­ 12,8 [norma: 4,0 — 11,0]
Erytrocyty - 4,39 [4,40 — 6,30]
Hemoglobina - 12,9 g/dl [14,0 — 18,0]
Hematokryt % - 39,7% [40,0 — 54,0]
LYM% - 10,5% (1,3) [20,0 — 45,0]
NEU% ­ 82,8 % (10,6) [45,0 — 70,0]

Aminotransferaza alaninowa (ALT) ­ 52 IU/L norma < 41
Fosfataza alkaliczna (ALP) ¯ 37 U/L norma 40 — 120

dodam, że:
W normie Aminotransferaza asparagin (AST) 20 IU/L norma < 40
Kreatynina - w normie

kalka_96
Znawca ❃❃
Posty: 2119
Rejestracja: 24 lip 2011, 14:08
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: K-w

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: kalka_96 » 23 sie 2012, 15:40

perfekcyjnie nie jest, ale nie jest najgorzej, dobrze że nie za niskie WBC

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: Mamcia » 23 sie 2012, 21:40

Raczej za wysokie i z przesunięciem. Normy morfologii jakieś dziwne.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

rozpruwacz
Debiutant ✽
Posty: 17
Rejestracja: 16 sie 2010, 20:52
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Post autor: rozpruwacz » 24 sie 2012, 08:53

Mamcia pisze:Raczej za wysokie i z przesunięciem. Normy morfologii jakieś dziwne.
Takie normy mam podane na wydruku z laboratorium...

Pierwsze dwa tygodnie przyjmowałem 50mg MP-6 dziennie. Od kilku dni przyjmuję dawkę 100mg (wszystko wg zaleceń lekarza). Następne badania krwi mam wykonać za 2 tygodnie i po tym mam zaplanowaną wizytę u gastrologa. Myślę, żeby kontynuować dalej wedle wskazań i zobaczymy za te 2 tygodnie... Chyba, że lepiej jednak przerwać i udać się czym prędzej na konsultacje?

[ Dodano: 20-09-2012 ]
Jestem po kolejnych badaniach... i ALT wyraźnie rośnie [AST cały czas w normie]



Erytrocyty - 3,98 [4,40 — 6,30] - od ostatniego spadło
Hemoglobina - 12,5 g/dl [14,0 — 18,0] - od ostatniego spadło
Hematokryt % - 37,2% [40,0 — 54,0] - od ostatniego spadło
LYM% - 16,6% (1,3) [20,0 — 45,0] - od ostatniego wzrosło
NEU% ­ 73,3 % (10,6) [45,0 — 70,0] - od ostatniego spadło

Aminotransferaza alaninowa (ALT) ­ 107 IU/L norma < 41 wzrosło!!

Czy to sygnał, że będę musiał ostawić 6-MP?

Zablokowany

Wróć do „Diagnostyka”