Kalprotektyna
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- alate
- Moderator
- Choroba: CD
- województwo: świętokrzyskie
Re: Kalprotektyna
ja pytanie jak najbardziej rozumiem, tylko odpowiedzi nie znam..
tak jak pisze patkaas, to wskaźnik bardzo czuły, reaguje na wszelkie najdrobniejsze zmiany w jelitach, nawet te wywołane np. kolonoskopią. To wiem na pewno bo siostra moja własnie miała badanie kilka dni po kolonoskopii i wykazało > 200, a po kilku dniach spadło już <90. Także myślę że i u Ciebie ta wartość teraz już jest większa, bo masz objawy zaostrzenia
tak jak pisze patkaas, to wskaźnik bardzo czuły, reaguje na wszelkie najdrobniejsze zmiany w jelitach, nawet te wywołane np. kolonoskopią. To wiem na pewno bo siostra moja własnie miała badanie kilka dni po kolonoskopii i wykazało > 200, a po kilku dniach spadło już <90. Także myślę że i u Ciebie ta wartość teraz już jest większa, bo masz objawy zaostrzenia
Crohn ? Z tym da się żyć !
- patkaas
- Koordynator
- Choroba: CU
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
zaostrzenia nie da się przewidzieć... więc nikt Ci na to pytanie nie odpowie, nawet lekarztopost pisze:Bo zakładamy że wynik świadczy o remisji, to na jak długo po oznaczeniu kalprotektyny możemy być "pewni" tej remisji ?

Ostatnio zmieniony 08 cze 2016, 21:24 przez patkaas, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
-
- Początkujący ✽✽
Ja chciałem raczej przewidzieć zaostrzenie niż remisjępatkaas pisze:remisji nie da się przewidzieć... więc nikt Ci na to pytanie nie odpowie, nawet lekarz![]()

Miałem nadzieję że działa to trochę jak wczesne ostrzeganie na zasadzie; jeśli mam kalprotektynę w normie to wiem że np. przez najbliższy miesiąc czy dwa zaostrzenie mi nie grozi bo mniejwięcej z takim wyprzedzeniem rusza kalprotektyna w górę zanim cokolwiek objawowego się wydarzy. Tymczasem wychodzi na to że ma to po prostu zastąpić badanie endoskopowe. Biorąc pod uwagę wynikające z tego wątku wnioski - że wcale nie jest to do końca wiarygodne bo wypowiadali się ludzie z niską kalprotektyną którzy mieli stan zapalny to jak dla mnie jest to trochę przerost formy nad treścią, osobiście wolę żeby lekarz zajrzał i miał 100% pewności - oczywiście wiem że moje chojractwo wynika w dużej mierze z faktu że zajęta mam samą końcówkę - więc do oceny wystarczy rektoskopia i nie mając żadnych atrakcji typu polipy, zwężenia etc.. dosyć dobrze znoszę te badania.
"Wstaję - upadam, upadam - wstaję. Przegrywam walkę kiedy się poddaję"
- patkaas
- Koordynator
- Kontakt:
chodziło mi oczywiście o zaostrzenietopost pisze:Ja chciałem raczej przewidzieć zaostrzenie niż remisję

- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
święta prawda u mnie przy dokladnie tym samym wyniku ale z Crohnikiem już jestem na kwalifikacji do biolo. Szczęście w nieszczęściupatkaas pisze:Ja to przy wyniku 1800 do środka wolę nie zaglądać Moja pani dr wierzy w wiarygodność tego badania i interpretuje je tak, że moja remisja jest tylko kliniczna, w normalnych warunkach zaś chciałaby mi dać biologię. Ale to nie w naszym kraju
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
- biedronka24
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: podlaskie
U mnie kalprotektyna 447 ilościowo - oznaczana w msw. Rok temu w kolo było ok. Teraz od stycznia mam niedokrwistoć, od maja bóle stawów i biegunki. Nie mam ostatecznej diagnozy. CRP 0,3. Czekam na decyzje gastrolog co dalej.
Salofalk 500 2 x 3 tabl., Contracid 40 mg, Telfexo 180, Cortare 250, Oxodil, Ventolin.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: mazowieckie
A czy ktoś mi pomoże? Jestem początkująca w temacie badań, dlatego kompletnie się nie orientuję. Czy ktoś mógłby powiedzieć co oznacza taki wynik kalprotektyny? "Kalprotektyna w kale (ilościowo) < 5,0 µg/g < 50,00" Ten pierwszy to mój wynik, a ten drugi to akres referencyjny. Dziękuję!
Aneta
-
- Debiutant ✽
Tak??????????????????alate pisze:twój wynik jednoznacznie wskazuje, że jest dobrze

Aneta
- alate
- Moderator
ej, ale ja lekarzem nie jestem
wynik wynikiem, ale do lekarza z nim i tak idź

Crohn ? Z tym da się żyć !
-
- Debiutant ✽
wiadomoalate pisze:ej, ale ja lekarzem nie jestem![]()

Aneta
- kafka
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
Mam pytanie odnośnie badania kalprotektyny u dzieci: czy normy sa identyczne? Genloxa nigdzie w karcie pacjenta nie pyta o wiek. Czyżby to było nieistotne?
- kasiia_p
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU u dziecka
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
W Leny przypadku patrzą na takie same normy, jak u dorosłych. Wydaje mi sie, ze to nie ma znaczenia, ale mogę sie mylić
alea iacta est.....
Imuran 1x 25mg, Salofalk 4x 500 mg, dicoflor
Imuran 1x 25mg, Salofalk 4x 500 mg, dicoflor
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Poszukajcie w kwartalniku był tekst na temat kalprotektyny i odrębności u dzieci. W mojej głowie jest, że metoda jest mnie czoła i specyficzna w różnicowaniu zapalenia natomiast sprawdza się w ocenie skuteczności terapii i wczesnego nieinwazyjnego wykrywania wznowy.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Baby
- Moderator
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
Hej tu jest artykuł o którym mówiła Mamcia, strona 9 http://j-elita.org.pl/wp-content/upload ... 13-www.pdf
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."