Enteroskopia dwubalonowa
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Enteroskopia dwubalonowa
Co możecie powiedziec na temat enteroskopi dwublonowej, gdzie mozna ja wykonać za ile
Ta kolonoskopia to kolonoskopia dwubalonowa, a nie dwubłonowa
Ta kolonoskopia to kolonoskopia dwubalonowa, a nie dwubłonowa
Ostatnio zmieniony 25 cze 2008, 14:45 przez mras25, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Enteroskopia dwubalonowa
http://www.termedia.pl/magazine.php?mag ... e=ABSTRACT
http://www.liderzymedycyny.pl/magazine. ... e=ABSTRACT
Jest w MSWiA i w CMKP
http://www.liderzymedycyny.pl/magazine. ... e=ABSTRACT
Jest w MSWiA i w CMKP
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
Cześć
Bede rezygnował z tej kapsułki. Chcę wykonać enteroskopie dwubalonową, czy na to badanie potrzebuje skierowanie od lekarza, czy jest płatne i ile ewentualnie czeka się na wykonanie badania, czy jest jakaś kolejka. Jak długi jest czas hospitalizacji?
Bede rezygnował z tej kapsułki. Chcę wykonać enteroskopie dwubalonową, czy na to badanie potrzebuje skierowanie od lekarza, czy jest płatne i ile ewentualnie czeka się na wykonanie badania, czy jest jakaś kolejka. Jak długi jest czas hospitalizacji?
- montan
- Początkujący ✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
sorry gdzie moge znaleść właściwy numer aby się zapisać do MSWiA
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dolina . . .
- Migotka
- Debiutant ✽
- Choroba: inna choroba jelita
Kto miał robioną enteroskopię dwubalonową?
Czy ktoś z Was miał robioną enteroskopię dwubalonową, i czy mógłby coś o tym napisać - jak samo badanie, jakie samopoczucie po badaniu itp?
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: śląskie
ja mam pytanie do fachowców, czy enteroskopia dwubalonowa z pobraniem wycinka jelita (jeśli są zmiany) i histopatologią też może dać niepewną diagnozę czy to CD czy inne choróbsko jelita cienkiego??
- Migotka
- Debiutant ✽
pytanie do Mamci i innych co się znają na nzj
Mam pytanie - do Mamci oraz do innych, co mają dużą wiedzę o nzj.
Otóż miałam ostatnio robioną enteroskopię dwubalonową, która w obrazie makroskopowym pokazała prawidłowy obraz jelit (całe j. grube + 1m. cienkiego), natomiast w ogóle nie pobrano wycinków (!). Pytanie dotyczy tego, w jakich chorobach zapalnych jelit może występować prawidłowy makroskopowo obraz jelit? Wydaje mi się, że może to dotyczyć mikroskopowego zapalenia jelita i CD w okresie remisji - czy faktycznie?
I dodatkowo - tak na marginesie - jak można przeprowadzać enteroskopię dwubalonową bez pobierania wycinków? Czy to normalne ?
Otóż miałam ostatnio robioną enteroskopię dwubalonową, która w obrazie makroskopowym pokazała prawidłowy obraz jelit (całe j. grube + 1m. cienkiego), natomiast w ogóle nie pobrano wycinków (!). Pytanie dotyczy tego, w jakich chorobach zapalnych jelit może występować prawidłowy makroskopowo obraz jelit? Wydaje mi się, że może to dotyczyć mikroskopowego zapalenia jelita i CD w okresie remisji - czy faktycznie?
I dodatkowo - tak na marginesie - jak można przeprowadzać enteroskopię dwubalonową bez pobierania wycinków? Czy to normalne ?
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Z mojej wiedzy mikroskopowe zapalenie jelita to choroba jelita grubego, a nie cienkiego. O ile w CU można osiągnąć remisję taką, że zmian nie widać, o tyle w crohnie chyba nie. W książce o crohnie nie mogę nic na ten temat znaleźć.
Najwięcej co znalazłam po polski jest tu
http://pml.strefa.pl/ePUBLI/131/33.pdf
Najwięcej co znalazłam po polski jest tu
http://pml.strefa.pl/ePUBLI/131/33.pdf
Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, 22:21 przez Mamcia, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Migotka
- Debiutant ✽
Dzięki Mamciu za odpowiedź, wiedziałam że na Ciebie można liczyć
Ja już jestem po prostu podłamana tym brakiem ostatecznej diagnozy, przecież przeszłam już chyba wszystko co można: masę badań z krwi, gastroskopię, kolonoskopię, tomografię rezonansu magnetycznego, endoskopię kapsułkową, i liczyłam na to, że ta enteroskopia dwubalonowa to już będzie koniec mojej drogi krzyżowej do diagnozy ... A dalej nie wiem, jaką chorobę mogę mieć - czego nie można wykluczyć przy czystym makroskopowo obrazie jelita (IBS to w każdym razie nie jest, bo objawy nie pasują).

Ja już jestem po prostu podłamana tym brakiem ostatecznej diagnozy, przecież przeszłam już chyba wszystko co można: masę badań z krwi, gastroskopię, kolonoskopię, tomografię rezonansu magnetycznego, endoskopię kapsułkową, i liczyłam na to, że ta enteroskopia dwubalonowa to już będzie koniec mojej drogi krzyżowej do diagnozy ... A dalej nie wiem, jaką chorobę mogę mieć - czego nie można wykluczyć przy czystym makroskopowo obrazie jelita (IBS to w każdym razie nie jest, bo objawy nie pasują).
- biedronka24
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: podlaskie
Wczoraj miałam wizytę w MSWiA w Warszawie i dostałam kolejne skierowanie do szpitala. Mam mieć wykonaną enteroskopię i jeszcze kilka innych badań. Trochę się boję
Ale mam nadzieję, że to badanie wyjaśni chociaż trochę to, co się ze mną dzieje.

Salofalk 500 2 x 3 tabl., Contracid 40 mg, Telfexo 180, Cortare 250, Oxodil, Ventolin.
- Linda123
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- Kontakt:
Ja miałam to badanie. Normalnie będzie grany dzień wcześniej fortransik i dwie lewatywki. Na drugi dzień lulu i na badanko. Nic nie czujesz, nic nie pamiętasz. Nie jest źle. A co do fachowej strony to nie wiem jak to wygląda. Ja po tym badaniu dostałam remisji, nie wiem czemu.
ps. ja mam też skierowanie na III p. Czekam na termin, może się spotkamy
.
ps. ja mam też skierowanie na III p. Czekam na termin, może się spotkamy

biore: pentasa 2x2, sulfasalazyna 1x2
IBS u dziecka
IBS u dziecka
- biedronka24
- Aktywny ✽✽✽
Ja też nie wiem kiedy będę leżeć. W następnym tygodniu mam dzwonić. A co do enteroskopii - to mnie pocieszyłaś, że się śpi. Mam już uraz do wszelkich rurek wkładanych "od góry i dołu" na żywca (ostatnio enterokliza z sondą i EUS). Brr...
Salofalk 500 2 x 3 tabl., Contracid 40 mg, Telfexo 180, Cortare 250, Oxodil, Ventolin.
- Linda123
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- Kontakt:
ja też.biedronka24 pisze:W następnym tygodniu mam dzwonić.
Badanie to jest najprzyjemniejszym jakie mialam w MSWiA, obrócz USG

biore: pentasa 2x2, sulfasalazyna 1x2
IBS u dziecka
IBS u dziecka
Mam pytanie.
Dostalam skierowanie do MSWiA i mam miec robiona tam gastroskopie i... no wlasnie
Chodzi o zbadanie trzustki i watroby rowniez przez przelyk. Wydaje mi sie, ze to badanie jest na literke E. Czy ktos mi powie, czy chodzi o Enteroskopie? Nic nie jestem w stanie odczytac ze skierowania.
Dzieki.
Dostalam skierowanie do MSWiA i mam miec robiona tam gastroskopie i... no wlasnie

Dzieki.
- biedronka24
- Aktywny ✽✽✽
Olimpijko to badanie to EUS - przezprzełykowe USG.
[ Dodano: 05-12-2010 ]
Jutro mam enteroskopię - chyba, że znów odwołają. WIem, że będzie od góry. NIe muszę się czyścić, tylko być na czczo. Boję się znieczulenia - ale mam nadzieję, że będzie ok.
[ Dodano: 05-12-2010 ]
Jutro mam enteroskopię - chyba, że znów odwołają. WIem, że będzie od góry. NIe muszę się czyścić, tylko być na czczo. Boję się znieczulenia - ale mam nadzieję, że będzie ok.