Poryczalam sie ze smiechu

Prosze, ile odpowiednia dramaturgia moze zdzialac

nea
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Jestem studentem medycyny i kilkanascie razy bylam na kolonoskopii, a jesli chodzi o narkoze to dostaje ja kazdy kto sie upomni i nie ma do niej przeciwskazan a to zdaza sie wyjatkowo. Jesli ktos wyglada na odwaznego i nic nie mowi o narkozie to w ramach oszczednosci sie mu jej nie proponuje, nie dotyczy to wszystkich osrodkow. Zmiana ulozenia pacjenta nie jest zadnym problemem robi to pielegniarka stosujac specjalne chwyty.Mamcia pisze:Pod narkoz? robi sie zawsze u dzieci. Mo?na te? zrobia sobie prywatnie.
Znieczulenie miejscowe i ?rodki przeciwbólowe powinny bya podawane.
Robienie kolonoskopi bez narkozy jest preferowane przez lekarzy dlatego, ?e czesto do g3ebokiego wprowadzenia endoskopu jest potrzebna wspó3praca pacjenat np. zmiana u3o?enia cia3a. Zmniejsza to te? prawdopodobienstwo ewentualnych komplikacji.
Ale Ci sie udalo ja jestem wroclawianka i zawsze koszmarnie cierpialam na kolonoskopii juz mialam 3nea pisze:Hej wszystkim![]()
Dopiero wrocilam z badania we wroclawiu i w te pedy do kompaBo...musze sie i kogo? pochwalia
Badanie mialam robione w prywatnym szpitalu EUROMEDICARE przy ul. Pilczyckiej 144-148 we Wroclawiu. Oczywiscie na Fundusz zdrowia. W standardzie znieczulenie usypiaj?ce. Czeka sie oko3o 1,5 miesi?ca. Placowka ma podpisany kontrakt tez na oddzialy szpitalne, ale kolonoskopie robi sie ambulatoryjnie.
Przyjechalam i po wypelnieniu 5 formularzy A 4, gdzie pytano o wszystko, lacznie z tym, na co sie choruje lub chorowalo, uczulenie, leki, palenie, picie itp. Wypelnilam, kto jest moja osoba towarzyszaca, ktora mnie odbierze po badaniu do domku. Dostalam wyczerpujace opisy badania i procedury usypiania, bo musze Wam powiedziec, ze pierwszy raz mialam kolonoskopie tak przeprowadzana. Zawsze byla z jakims tam , mniejszym lub wiekszym, ale jednak bolem. Dostalam plakietke z numerem pacjentai recepcjonistka odprowadzila mnie na sale pobytu dziennego, ktora wygladala jak zwykla dyzurka pielegniarska, tylko nowa, czysciutka itp. B. mile pielegniarki
Jedna pigu3a bez problemu wklula mi sie wenflonem w moje dwie ocalale, trudne do zdobycia ?y3ki
i poczekalam jakies 15 minut na wygodnym fotelu, az mnie zaprowadza na badanie. Sala jak sala, endoskopowa jak wszedzie, pielegniarki nadal b. mile, no i oczywiscie antestezjologiczne. Dostalam dwie rurki z tlenem do nosa, szczypczyk na palec do mierzenia tetna, wszystko mi wytlumaczono i jeszcze rozmawialam z lekarzem o chorobie i takich tam, m.in. gratulowal mi szybkiego rozpoznania choroby i nagle obudzilo mnie walniecie w lozko (dostawiono kolejnego spiacego na sale pobytu dziennego). Okazalo sie, ze spalam 20 minut i nawet nie pamietam kiedy zasnelam i oto jestem po badaniu i w lozeczku. Takie badanie moge miec nawet raz w roku a nawet na pol roku, jesli bedzie potrzeba. Zero stresu, bolu, upokorzenia itp. Po obudzeniu jeszcze godzinke poczekalam w tym gabinecie i wypuszczono mnie pod opieke pelnoletniej osoby towarzyszacej
![]()
Polecam wroclawianom i mieszkancom okolicznych rejonow, bo naprawde warto i jestem w pelni zadowolona.
Z wynikiem troszke kiepsko, ale moze przesadzam, bo sie nie znam, w kazdym badz razie zrobili dwie biopsje i musze czekac 2 tygodnie na wyniki histopatologii, ale nurtuje mnie jedno: czy ktos z Was wie, co znaczy, ze sluzówka jelita jest matowa??? Bez i z rysunkiem naczyniowym, bo to zalezy gdzie, ale nigdy w zyciu nie mialam matowej sluzowki i nie wiem czy to dobrze czy zle...to mnie troszke gryzie.
Generalnie jestem b. b. b. zadowolona i polecam nam wszystkim kolonoskopiakomAle juz o zadowoleniu chyba tu napisalam
Pozdrawiam wakacyjnie
nea
nea pisze:,
czy ktos z Was wie, co znaczy, ze sluzówka jelita jest matowa??? Bez i z rysunkiem naczyniowym, bo to zalezy gdzie, ale nigdy w zyciu nie mialam matowej sluzowki i nie wiem czy to dobrze czy zle...to mnie troszke gryzie.