Cd przewężenie.
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- izyda
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Re: Cd przewężenie.
ja mam przewężone jelito grube niestety nie wiem w jakim stopniu ponieważ robiłam badanie -kolonoskopia w znieczuleniu ogólnym z nadzieją ze sie dowiem dlaczego tak bardzo mnie boli kolonoskopia robiona normalnie, niestety badanie sie nie udało doszli kolonoskopem tylko do pierwszego zagiecia i pobrali próbki.czekałam na wyniki ponieważ mam tak nieswoista postać NZJ ze lekarze nie sa pewni czy to CU czy CD. obecnie w karcie mam podejrzenie Crohna na całym jelicie grubym az do zastawki i usztywnienie jelita kretego chociaz w opisie szpitalnego badania napisano ze mam cale jelito grube usztywnione i wycinki nic nie wykazały, bo szczypce sie zeslizgiwały z moich scian
pytałam mojej lekarki co to oznacza i niewiele sie dowiedzialam poza tym ze to oznacza pogorszenie mojego stanu choroby nie wiem moze sa jakies leki na usztywnienie ?moze da sie to jakos cofnać ?:smutny: sama nie wiem co mam o tym mysleć doradzcie mi gdzie szukac jakis informacji o zwęzeniach i czy mozna zatrzymac jakos ten proces nie wiem czy to moze oznaczac ze swiatlo jelita z czasem sie zamknie? czy czeka mnie operacja? z góry dzieki za pomoc

- izyda
- Debiutant ✽
- Kontakt:
czyli jest możliwość ze to sie samo cofnie? sa jakies tego przyczyny? moge jakos na to wpłynac?nie wiem gdzie sie moge dowiedziec z czego to powstaje? czy ma na to wpływ dieta czy to jest kwestia indywidualna w tej chorobie?!
- izyda
- Debiutant ✽
- Kontakt:
czyli nie ma żadnej literatury na ten temat?! szkoda bo myslalm ze sie jakos do tego ustosunkuje a tak to sama nie wiem co o tym mysleć?!
wczesniej tez nie mialam przewezen powstaly u mnie pomiedzy jednym szpitanym lezeniem(lipiec) a drugim(pażdziernik)...wlasciwie w przeciagu krotkiego czasu stad moj niepokoj sami rozumiecie z ta choroba nigdy nic nie wiadomo... 

- montan
- Początkujący ✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
ehhh sam się zastanawim jak syzbko u mnie to przewężenie robi kurde niby bez usztywneinia ehhh nie wiem.Pozdro
Dolina . . .
- izyda
- Debiutant ✽
- Kontakt:
a ja mam juz podobno zwapnione wlasnie...tak nagle...tak mam opisana kolonoskopie w zniczuleniu ogolnym....no nic na razie sie trzymam i jest ok nawet mam apetyt...po blokadzie jak nie moglam jesc przez tydzien obiecalam sobie nigdy wiecej i uwielbiam jesc
w szpitalu mialam takie urojenia ze widzialam wszedzie chodzace kurczaki z rożna nawet czulam ich zapach smacznego wszystkim 

-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
@wemix napisałeś że, wiesz "skąd się bierze cd... i dlaczego coraz więcej ludzi na to choruje...". A mógłbyś coś więcej napisać ,podzielić się wiedzą. Mnie również interesuje niekonwencjonalne podejście do choroby.Jeżeli konwencjonalna medycyna mimowszystko niepotrafi nas wyleczyć ,to szukam rozwiązania ,gdzie tylko się da, a nóż widelelec tam jest rozwiązanie.
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
Wielkie dzięki za nakierowanie @ magdalene 

-
- Debiutant ✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
cześć
Właśnie leżę w CSK w Katowicach Ligocie , wlew kontrastowy stwierdził że mam zwężenie w jelicie grubym. Mam trudną sytuację bo w jelicie grubym są zmiany na całej dł, chirurdzy mówią że trzeba by usunąć całe. Na chwilę obecną nie mam objawów niedrożnośco czuje się ok, nie jestem w stanie złym. Nie mam pojęcia czy to jest zwężenie zwłókniałe , lekarze twierdzą że terapia biologiczna jest przeciwskazana. Proszę o informację od osób które posiadają podobny problem, czy ktoś miał z was poszerzane jelito balonikiem ( taką opcje mi tu przedstawili) Muszę podjąć jakąś decyzję. Pozdrawiam
Właśnie leżę w CSK w Katowicach Ligocie , wlew kontrastowy stwierdził że mam zwężenie w jelicie grubym. Mam trudną sytuację bo w jelicie grubym są zmiany na całej dł, chirurdzy mówią że trzeba by usunąć całe. Na chwilę obecną nie mam objawów niedrożnośco czuje się ok, nie jestem w stanie złym. Nie mam pojęcia czy to jest zwężenie zwłókniałe , lekarze twierdzą że terapia biologiczna jest przeciwskazana. Proszę o informację od osób które posiadają podobny problem, czy ktoś miał z was poszerzane jelito balonikiem ( taką opcje mi tu przedstawili) Muszę podjąć jakąś decyzję. Pozdrawiam
GG - 4644691
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Taja opcja jest opisywana w literaturze. Co do usunięcia całego jelita, to w przypadku CD nie masz żadnej gwarancji, że choroba nie powróci, dlatego tu zabiegi wykonuje się oszczędnie, chyba, że inaczej się nie da. jeśli proponują balonikowanie - niewiele ryzykujesz.
Nic nie piszesz jak byłeś i jesteś leczony.
Nic nie piszesz jak byłeś i jesteś leczony.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Leczę się już 12 lat przeszedłem już chyba wszytie terapie , teraz jestem na pentasie 3g, aza 150 mg i encortolonie 10mg. Z doswiadczenia wiem ze jestem sterydozalezny ale sataram sie teraz zejsc do zera ze sterydami.
Co do balonikowania zwężenia lekarze określili ryzyko na wysokie ( zabieg z salą operayjną za plecami) , do operacji jestem bardzo negatywnie nastawiony (mam zmiany w jelicie cienkim równiez) tym bardziej ze nie czuje sie zle i nie mam krytycznych objawow. Operacja to dla mnie ostatecznosc ale nie chce tez przeholowac, coz musze udac sie na dalsze konsultacje. Moze leczenie dieta bezresztkowa pomoze.
pozdrawiam wszystkich
Co do balonikowania zwężenia lekarze określili ryzyko na wysokie ( zabieg z salą operayjną za plecami) , do operacji jestem bardzo negatywnie nastawiony (mam zmiany w jelicie cienkim równiez) tym bardziej ze nie czuje sie zle i nie mam krytycznych objawow. Operacja to dla mnie ostatecznosc ale nie chce tez przeholowac, coz musze udac sie na dalsze konsultacje. Moze leczenie dieta bezresztkowa pomoze.
pozdrawiam wszystkich
GG - 4644691
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Bo jest ryzyko, że jelito pęknie i stąd ta sala.Co do balonikowania zwężenia lekarze określili ryzyko na wysokie ( zabieg z salą operayjną za plecami)
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Już się wszystko wyjaśniło będe musiał zastosować żywienie pozajelitowe (worki żywnościowe) To jedyna szansa uniknąć operacji.
GG - 4644691
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
dziękuje wszystkim za info, własnie zagłębiam sie w temat żywienia pozajelitowego.
GG - 4644691
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
na czym polega zabieg plastyki przewężeń??? mnie prof powiedział, że jeżeli takie będa to trzeba zrobić plastykę