Crohn, a stopień niepełnosprawności ....
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: warmińsko-mazurskie
- Kontakt:
Re: Crohn, a stopień niepełnosprawności ....
na Crohna choruje 17 lat, jestem już po jednej operacji, 6 lat temu. Przez ostatni rok brałam Entocort.Od trzech tyg odstawiłam, czuje sie fatalnie.Bóle i biegunki powróciły.Na rentę starałam sie w zeszłym roku, niestety nie otrzymałam.Czyli zależy w jakim oddziale sie starasz....
Mam pytanie czy ktoś brał przez rok Entocort i czy te skutki uboczne po odstawieniu sa az takie paskudne.Pozdrawiam
Mam pytanie czy ktoś brał przez rok Entocort i czy te skutki uboczne po odstawieniu sa az takie paskudne.Pozdrawiam
- Neftyda
- Debiutant ✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
A ja mam takie pytanie, stwierdzili u mnie Crohna miesiąc temu, po 10 dniach w szpitalu, kolonoskopii itd. Jestem jednak w stanie remisji, wyniki się polepszyły, i ogólnie czuje sie dobrze. Czy opłaca mi się występowac o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności? Tzn czy jest wogóle szansa że takie dostanę? ^^
- HONIA
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Mam kolezanke która ma Crohna i też czuje sie dobrze bez problemu dostała na rok pierwszą grupe.Szanse masz napewno.Pozdrawiam.Neftyda pisze:A ja mam takie pytanie, stwierdzili u mnie Crohna miesiąc temu, po 10 dniach w szpitalu, kolonoskopii itd. Jestem jednak w stanie remisji, wyniki się polepszyły, i ogólnie czuje sie dobrze. Czy opłaca mi się występowac o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności? Tzn czy jest wogóle szansa że takie dostanę? ^^
- ilducze
- Debiutant ✽
- województwo: zachodniopomorskie
Witam!
Umiarkowanien stopień niepełnosprawności, jeśli mojej skromnej rodzinno-doświadczeniowej wiedzy użyć tu mogę, gwarantuje posiadaczowi obecnie:
1. Zniżkę na bilety. Co jest zróżnicowane śród przewoźników (w autobusach np. darmowy przejazd, w pociągach zaś ulgowy nieznacznie)
2. Zasiłek o żenującej wysokości 153,- (ale proszę się nie wzdymać i nie denerwować, wszak jaśnie państwo, co dla komunistycznej władzy z lubością i oddaniem służyli, muszą mieć emerytury po 6000 zł miesięcznie, na to nasze Państwo w jakiś cudowien sposób stać, chociaż na leczenie dzieci i nie tylko dzieci nie ma. Mam wrażenie że tacy ludzie nie są zdolni do odczuwania wstydu, czego można oczywiście z całą mocą pozazdrościć. Ale przemówię teraz za pewną partią, o nazwie anagramem pewnej wesołej aczkolwiek chwilowo od przemądrych włodarzy zabronionej substancji świadomość zmieniającej będącej, że podnoszenie głosów za odebraniem im tych świadczeń byłoby niemoralne i proszę tej wściekłej i nieetycznej wrzawy nie podnosić!),
3. Ładną niewielką legitymację w kolorze beżowym, ze zdjęciem (zdjęcie trzeba dostarczyć samemu),
4. Na pewno w takiej sytuacji - lepiej sobie wyrobić ten stopień, niźli jego nie wyrobić.
Ufam, że moje informacje pomogły w tym temacie.
Pozdrawiam serdecznie!
[ Dodano: 22-11-2008 ]
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
O, jacy łaskawi są jaśnie państwo ustanawiający te wymogi, chyba się popłaczę ze wzruszenia.
583 zł na osobę? Przecież to jest wręcz jakaś głodowy dochód!
Umiarkowanien stopień niepełnosprawności, jeśli mojej skromnej rodzinno-doświadczeniowej wiedzy użyć tu mogę, gwarantuje posiadaczowi obecnie:
1. Zniżkę na bilety. Co jest zróżnicowane śród przewoźników (w autobusach np. darmowy przejazd, w pociągach zaś ulgowy nieznacznie)
2. Zasiłek o żenującej wysokości 153,- (ale proszę się nie wzdymać i nie denerwować, wszak jaśnie państwo, co dla komunistycznej władzy z lubością i oddaniem służyli, muszą mieć emerytury po 6000 zł miesięcznie, na to nasze Państwo w jakiś cudowien sposób stać, chociaż na leczenie dzieci i nie tylko dzieci nie ma. Mam wrażenie że tacy ludzie nie są zdolni do odczuwania wstydu, czego można oczywiście z całą mocą pozazdrościć. Ale przemówię teraz za pewną partią, o nazwie anagramem pewnej wesołej aczkolwiek chwilowo od przemądrych włodarzy zabronionej substancji świadomość zmieniającej będącej, że podnoszenie głosów za odebraniem im tych świadczeń byłoby niemoralne i proszę tej wściekłej i nieetycznej wrzawy nie podnosić!),
3. Ładną niewielką legitymację w kolorze beżowym, ze zdjęciem (zdjęcie trzeba dostarczyć samemu),
4. Na pewno w takiej sytuacji - lepiej sobie wyrobić ten stopień, niźli jego nie wyrobić.
Ufam, że moje informacje pomogły w tym temacie.
Pozdrawiam serdecznie!
[ Dodano: 22-11-2008 ]
O, jacy łaskawi są jaśnie państwo ustanawiający te wymogi, chyba się popłaczę ze wzruszenia.

583 zł na osobę? Przecież to jest wręcz jakaś głodowy dochód!

Jurek
- Artur M
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Żabusiu, dobrze zrozumiałem? Mam 41 lat, na Crohna zachorowałem na pierwszym roku studiów. Przysługuje mi zasiłek pielęgnacyjny?
A tak na marginesie to przepraszam wszystkich, że ostatnio mało się udzielam na forum, ale znów mi się zdrówko posypało.
Żabusiu, dobrze zrozumiałem? Mam 41 lat, na Crohna zachorowałem na pierwszym roku studiów. Przysługuje mi zasiłek pielęgnacyjny?
A tak na marginesie to przepraszam wszystkich, że ostatnio mało się udzielam na forum, ale znów mi się zdrówko posypało.
<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
Artur
biorę: Entocort 2-0-0, Pentasa 2-0-2, witaminy, probiotyki, wzrost: 178, waga: 63kg
<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Artur
biorę: Entocort 2-0-0, Pentasa 2-0-2, witaminy, probiotyki, wzrost: 178, waga: 63kg
- Artur M
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Czekam na komisję lekarską. Wszystko dopiero przede mną
tak, byłem wówczas hospitalizowany i rozpoznano u mnie tą chorobę.
Czekam na komisję lekarską. Wszystko dopiero przede mną

tak, byłem wówczas hospitalizowany i rozpoznano u mnie tą chorobę.
Artur
Artur
- Kasia22
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
A ja mam we wtorek komisje lekarska i znalazłam wypis ze szpitala (kiedy miałam 8 lat) ze byłam przyjeta z powodu silnych bólów brzucha... fajnie by bylo, gdybym dostała rente. U nas na studiach przysługuje tez stependium specjalne, wiec bylabym bardzo zadowolona. Poza tym Pani dr napisala, ze mam zaostrzenie i ze przewiduje leczenie biologiczne..
- Artur M
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
powodzenia!
Artur
Artur
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: łódzkie
cześć - jestem Michał mam osiem lat i Crohna od roku - niepełnosprawność dostałem na 19 m-cy. A Wy - na ile dostaliście i ile czekaliście na komisję bo ja 3 m-ce.
- Kasia22
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
No i czekam na odpowiedz o rencie, ale mam orzeczenie o całkowitej neizdolności do pracy do konca 2010 roku
- Artur M
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Witam,
dostałem Pismo ZUS-u i nie wiem czy to już jest wezwanie na komisję orzekającą przyznanie lub nie renty (złożyłem wniosek na początku listopada listopada), czy też wezwanie wynikające z tego, że już długo przebywam na zwolnieniu. Może mi ktoś podpowie.
Oto cytat pisma, które otrzymałem:
" Zakład Ubezpieczeń Społecznych kieruje pana na badanie, które przeprowadzi lekarz orzecznik Zakładu Ubezpieczeń Społecznych,"
Dalej jest o dokumentach, które powinienem mieć z sobą: dowód, książeczkę zdrowia, nr rachunku bankowego, dokumentację medyczną. A na samym końcu pisma "stwierdzam, że Pan..................zgłosił się na badanie w dniu..............................
To chyba chodzi o weryfikację mojego zwolnienia, ale nie jestem pewien. Proszę o rozwianie moich wątpliwości przez osoby z większym doświadczeniem
Wezwanie mam na środę i trochę się niepokoję.
dostałem Pismo ZUS-u i nie wiem czy to już jest wezwanie na komisję orzekającą przyznanie lub nie renty (złożyłem wniosek na początku listopada listopada), czy też wezwanie wynikające z tego, że już długo przebywam na zwolnieniu. Może mi ktoś podpowie.
Oto cytat pisma, które otrzymałem:
" Zakład Ubezpieczeń Społecznych kieruje pana na badanie, które przeprowadzi lekarz orzecznik Zakładu Ubezpieczeń Społecznych,"
Dalej jest o dokumentach, które powinienem mieć z sobą: dowód, książeczkę zdrowia, nr rachunku bankowego, dokumentację medyczną. A na samym końcu pisma "stwierdzam, że Pan..................zgłosił się na badanie w dniu..............................
To chyba chodzi o weryfikację mojego zwolnienia, ale nie jestem pewien. Proszę o rozwianie moich wątpliwości przez osoby z większym doświadczeniem

Wezwanie mam na środę i trochę się niepokoję.
Artur
Artur
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
i ja mysle ze to bedzie "komisja" rentowa...pismo ZUS koniecznie nalezy miec ze soba...
dokumentacje lacznie z ksero kartotek od lekarzy u ktorych sie leczysz..i pamietaj..orginały sa Twoje,orzecznikowi dajesz tylko ksero...a wogole pokazujesz te dokunety ktore Ty chcesz...czyli,,jesli sa "za dobre" to lepiej ich niepokazuj...no i opowiadaj ze jestes strasznie chory....pytanie tylko czy "orzecznik" bedzie chcial sluchac..zycze powodzenia i opanuj nerwy !
a stwierdzenie w pismie:"stwierdzam, że Pan..................zgłosił się na badanie w dniu..............................
bedzie upowazniac Ciebie do zwrotu kosztow podrozy....
dokumentacje lacznie z ksero kartotek od lekarzy u ktorych sie leczysz..i pamietaj..orginały sa Twoje,orzecznikowi dajesz tylko ksero...a wogole pokazujesz te dokunety ktore Ty chcesz...czyli,,jesli sa "za dobre" to lepiej ich niepokazuj...no i opowiadaj ze jestes strasznie chory....pytanie tylko czy "orzecznik" bedzie chcial sluchac..zycze powodzenia i opanuj nerwy !
a stwierdzenie w pismie:"stwierdzam, że Pan..................zgłosił się na badanie w dniu..............................
bedzie upowazniac Ciebie do zwrotu kosztow podrozy....
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Artur M
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Dzisiaj miałem komisję. Dostałem rentę na 4 lata. Dziękuję wszystkim tym, którzy pomogli mi przygotować się do tej komisji i wspierali mnie na duchu.

Artur
Artur
- Kasia22
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
A ja nie mam jeszcze ostatecznej decyzji..