Witam
czy ktoś się orientuje co może oznaczać opi usg wątroby: wątroba niepowiększona o niskiej gruboziarnistej echogenności ?
opis usg
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
Re: opis usg
Opis USG wątroby może świadczyć o zaczynającym się procesie marskiej przebudowy wątroby (marskość wątroby). Przebudowa wątroby typu marskiego ma właśnie charakter drobno- lub wielkoguzkowy, w opisie USG rozpoznawane jako ziarnista echogeniczność

- 13julcia
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u partnera
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
... a jaka może być tego przyczyna? Zaznaczam, iż jestem osobą niepijącą, więc to dopada. Mam naczyniaka wątroby, AST i ALT miałam 2x przewyższoną max wartość, teraz max wartość (pewnie od tarczycy). Czy to ma coś z tym wspólnego?
Dzięki za jakiekolwiek wyjaśnienia
Dzięki za jakiekolwiek wyjaśnienia

żona męża z CD......
- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
ja to bym zalecała do hepatologa się udała w poniedziałek najlepiej.to może być wiele przyczyn.a nie ma jak to lekarz on wie najlepiej

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Campari nie strasz. Ni znam się na USG i ci nie pomogę, ale napewno na tej podstawie nie można rozpoznać marskości. To choroba rozpoznawana na podstawie biopsji wątroby. Zapytaj lekarza, który skierował cię na USG.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
do straszenia mi daleko nie znam się tak na 100% dlatego też radzę pójść do lekarza konkretnego. dlatego napisałam prz\yczyn może być wiele.Mamcia pisze:Campari nie strasz

- 13julcia
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u partnera
- Kontakt:
no własnie z tym jest problem, bo ani lekarz kierujący ani dr która robiła usg nic nie umieją powiedzieć, a usg robiłam kontrolnie ze względu na naczyniaka. Może czas się udać do trzeciego lekarza, bo hepatologa mam dopiero na 5 października , i to prywatnie!
żona męża z CD......
- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
to jest chamstwo dopiero w pażdzierniku!dlaczego taki odległy termin?nie ma innych hepatologów?w twoim mieście?ja bym z wynikami uderzyła do szpitala na oddział albo do poradni hepatologicznej na chama się wepchała w przerwie jak pacjent wychodzi z gabinetu i wlazła na chama bo takie czekanie mnie by w depresję wprowadziło.13julcia pisze:na 5 października , i to prywatnie!