Przewężenie kiedy zniknie (jesli w ogole) ???
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
Przewężenie kiedy zniknie (jesli w ogole) ???
Mam pytanko. Nie widziałem zeby temat był poruszny. Interesuje mnie jak dlugo goiło się u was przewężenie. Mam guza 5cm pod koniec cienkiego, jestem na koncowce terapii sterydowej i na azie 100mg od 3 miesiecy. Nie wiem czy mam zabliznialego tego guza bo mi tam kolonoskopia nie zagladali tak gleboko, mialem rezonans. Jak to wygladlo u was? No bo jak mi sie nie zagoi to opercja. Wiem tylko tyle ze moja kupa ciagla tak samo cienka niestety.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Re: Przewężenie kiedy zniknie (jesli w ogole) ???
cos z przegladarka mi sie spieprzylo nie wiem gdzie skaskowac wiec jak mozesz to skasuj jeden
- Słonko
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Ja tam wątpię, by przewężenie się "zagoiło", lekarz mi kiedyś powiedział, że leki są po to, żeby się nie zwiększyło, 5 cm to dość dużo, ale pewnie twój gastro wie co robi. Może ktos jeszcze się wypowie...
-
- Debiutant ✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
Działania jakie podejmują lekarze w związku z przewężeniem uzależnione są z objawami jakie dają przewężenia. Wszystko zależy od wpływu przewężenia na Twój stan zdrowia, i motorykę układu pokarmowego. Jeśli nie ma jakiś komplikacji to przeważnie lekarze zalecają obserwację i odpowiednią dietę ( to bardzo ważne aby nie doprowadzić do niedrożności). Ja sama miałam przewężeń kilka na różnych odcinkach jelita cienkiego, oraz pseudoguza stworzonego z posklejanych pętli jelit. Początkowo leczenie standardowe i obserwacja oraz dieta. Z czasem pojawiały się podniedrożności, silne bóle, blokady treści jelitowej, ogólnie zły stan. Nie pomogły: sterydy, aza, metronidazol, ani dieta, ani żywienie pozajelitowe. Później była także próba remicade ( trzy dawki ) bez zmian.
Ale tak było w moim przypadku, a każdy jest inny.
Ostateczne rozwiązanie operacja- hemikolektomia prawostronna, usunięcie pseudoguza oraz ok 60 cm jelita cienkiego z zastawką bauhina.
Efekt: pół roku po operacji czuje że żyje, nie mam bóli, tolerancja jedzenia dobra, leki zminimalizowane, pozostały biegunki i najważniejsze nareszcie nie wymiotuje
.
Tak to wyglądało u mnie. Ale decyzje podejmuje lekarz prowadzący, operacja to ostateczność.
Pozdrawiam
Ale tak było w moim przypadku, a każdy jest inny.
Ostateczne rozwiązanie operacja- hemikolektomia prawostronna, usunięcie pseudoguza oraz ok 60 cm jelita cienkiego z zastawką bauhina.
Efekt: pół roku po operacji czuje że żyje, nie mam bóli, tolerancja jedzenia dobra, leki zminimalizowane, pozostały biegunki i najważniejsze nareszcie nie wymiotuje

Tak to wyglądało u mnie. Ale decyzje podejmuje lekarz prowadzący, operacja to ostateczność.
Pozdrawiam

MILKA - ciesze sie, ze lepiej Ci po zabiegu. Sam stoje przed takim wyborem: meczyc sie, czy kroic sie. bo wszelakie sposoby farmakologiczne niestety juz wykorzystane (humira, tez nie wiele dala). Co do tematu : to jednym tak innym siak, nie ma tu jakis specjalnych praw, ale ale - u mnie akurat siak i dupa blada
- Słonko
- Początkujący ✽✽
Ja już jednego guza mam z głowy, wycięty, bardzo długo nie wiedziałam, że go mam, nie dawał praktycznie objawów, dopiero pod koniec jak był już wielki. Dlatego trzeba uważać i brać leki, żeby nie doprowadzić do katastrofy, no i badania robić.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Czytałem wlasnie ze ogolnie pacjenci sa bardzo zadowoleni po operacjach http://www.kh-itzehoe.de/deutsch/Unsere ... /page.html . Szkoda tylko ze nie ma nikogo komu udalo sie to zaleczyc. W kazdym razie jedyne co wiem to bol od takiego przewezenia jest dosyc mocny wiec troche boje sie odstawic sterydy zeby znowu nie cierpiec
-
- Debiutant ✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
życzę Ci dużo wytrwałości i polepszenia oczywiście 
a ze sterydami trzeba uważać (doraźnie są dobre), ale myślę że lekarz o tym wie. pozdrawiam

a ze sterydami trzeba uważać (doraźnie są dobre), ale myślę że lekarz o tym wie. pozdrawiam
- Słonko
- Początkujący ✽✽
Ja tam bólu zwykle nie odczuwam, ale jak się np. zje za dużo albo nie to co trzeba, to można wylądować na ostrym dyżurze z powodu podniedrożności, wtedy owszem ból jest niemały.tymon2 pisze:jedyne co wiem to bol od takiego przewezenia jest dosyc mocny wiec troche boje sie odstawic sterydy zeby znowu nie cierpiec
- Słonko
- Początkujący ✽✽
Miska Ryżu, a dlaczego bierzesz steryd ogólny a nie miejscowy? gdzie masz to zwężenie? Ja mam budenofalk i czuję się ok, nic nie czuję.
-
- Znawca ❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
jak w temacie , mysle ze przewezenie to tylko operacyjnie prawda ? czy sie myle?
- Słonko
- Początkujący ✽✽
No nie wiem, czy tak zaraz operacyjnie, ostatecznie wiadomo, że tak 

-
- Debiutant ✽
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
ja tez mam przewezenie na razie czekam na leczenie biologiczne.....zobaczymy
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
hej jestem na 6 mg metypredu i już czuję przewężenie. Czy macie też coś takiego, że przed wypróżnieniem was lekko pobolewa i czujecie to miejsce? Chyba mi się nie zagoiło a aza jeszcze nie działa a czekam już od września na działanie. Boje się ze znowu może być podniedrozność bo przedtem też mnie tylko lekko pobolewalo a potem jak zaczelo to nie było za przyjemnie
- Słonko
- Początkujący ✽✽
Pobolewa miejsce przewężenia, czasem też tak sobie, nie tylko przed wypróżnianiem. Jak czuję takie mocne napięcie dłuższy czas w tym miejscu to biorę no-spę, żeby nie doszło do podniedrożności. Zresztą to się czuje kiedy "niebezpieczeństwo" nadchodzi