Ile się żyje z CU/CD?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Ile się żyje z CU/CD?
Ja żyje z CU ponad 30 lat i z wiekiem choroba nie chce się wyciszyć a wręcz przeciwnie zaostrza się. Zycie z tą chorobą jest ciężkie ale nie należy się przejmować bo inaczej człowiek by zgłupiał.
jr
- Szybkielvis1981
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
30 lat zawsze to jakieś pocieszenie ale mam nadzieje że za 20 lat napiszesz że żyjesz z CU już 50 lat 

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
-
- Debiutant ✽
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Ja mam zamiar dozyc starosci i dostac alzheimera , bo podobno kazdy kto na to zachoruje juz nie choruje na CU, to ma najwidoczniej zwiazek z psychika. 

Pozdrawiam cieplutko

-
- Debiutant ✽
- województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Czy można długo żyć z cu napewno można, ja choruję ponad 30 lat, okresy życia miałem różne i lepsze i gorsze dwa razy byłem w stanie że tojuż koniec alę teraz mam zaostrzenie i to bardzo cieżkie silne bóle także teraz zaczyna się robić ciężko.
jr
-
- Początkujący ✽✽
No ok. Kiedys czytałam watek rodzica. Niestety odszykac tez nie moge. Moje dziecko ma 3 lata i juz choruje na NZJ i to ja go ( poczestowałam) choroba.
Ja zyje z nia juz 14 lat. Ale jak on jest taki maly i juz je leki to co bedzie za 20 lat?
Ja zyje z nia juz 14 lat. Ale jak on jest taki maly i juz je leki to co bedzie za 20 lat?
Ja zachorowałam w wieku 7lat, aktualnie mam prawie 18. Od małego jem leki, nie zawsze było wesoło, ale żyję.ulenka85 pisze:Ja zyje z nia juz 14 lat. Ale jak on jest taki maly i juz je leki to co bedzie za 20 lat?
Więc głowa do góry

-
- Początkujący ✽✽
Mikrusia blisko mieszkamy:)
Najbardzej boje sie bolu jaki bedzie przechodzil. Nie moge mu jeszcze wytlumaczyc co i jak. Ciezkie to jest. I własnie o ta przyszłosc sie boje najbradziej!!!
Najbardzej boje sie bolu jaki bedzie przechodzil. Nie moge mu jeszcze wytlumaczyc co i jak. Ciezkie to jest. I własnie o ta przyszłosc sie boje najbradziej!!!
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ja planuje dozyc 120 lat
(minimum oczywiscie
)

Takie zadręczanie się nic nie pomoże. Będzie musiał poradzić sobie sam, wiem, że to brutalne. Moja mama zawsze mi mówiła, że dla niej najgorsza była bezradność i zawsze mnie pytała jak może mi podczas ataku pomóc. Powiedziałam jej, że może być po prostu i trzymać mnie za rękę, bo w ulżeniu w bólu mi nie pomoże.ulenka85 pisze:Najbardzej boje sie bolu jaki bedzie przechodzil.
Z czasem dziecko zrozumie, że ma taką a nie inną chorobę i na czym ona polega. Zdziwiłabyś się jakie dzieci są w tej materii bardzo pojętne. Wiem, bo często leżę na oddziale, gdzie jest masa dzieci i zdumiewa mnie ich mądrość.

-
- Początkujący ✽✽
Powiedz sa tez takie maluchy jak moj?
Dzieki wielkie. Jakis chwilowy kryzys mam:) Wiem ze bede zawsze przy nim jak tylko bede mogla.
Dzieki wielkie. Jakis chwilowy kryzys mam:) Wiem ze bede zawsze przy nim jak tylko bede mogla.
-
- Początkujący ✽✽
Dzieki wielkie.
ulenka85, są. Choćby na forum syn Zaranina lat 5. 

-
- Początkujący ✽✽
Tak wiem. Ten wątek śledzę cały czas.
- zaranin
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: lubuskie
- Kontakt:

- CD
- ileostomia 2010.06.07.-2011.04.01.
- subtotalna kolektomia 2010.11.17. (pozostawiono ostatnie 15cm jelita)
- przywrócenie ciągłości 2011.04.01. (usunięcie ostatnich 15cm jelita grubego i 12cm jelita cienkiego)
- 2010.04.12. niedrożność jelita, otwarcie powłok, brak jednoznacznego określenia przyczyny
Infliximab, Loperamid, witaminy, odżywki, stan po całkowitej kolektomii
- ileostomia 2010.06.07.-2011.04.01.
- subtotalna kolektomia 2010.11.17. (pozostawiono ostatnie 15cm jelita)
- przywrócenie ciągłości 2011.04.01. (usunięcie ostatnich 15cm jelita grubego i 12cm jelita cienkiego)
- 2010.04.12. niedrożność jelita, otwarcie powłok, brak jednoznacznego określenia przyczyny
Infliximab, Loperamid, witaminy, odżywki, stan po całkowitej kolektomii