leki mają za zadanie m.in. "uspokoić" pracę jelita, a nie goić stan zapalny, bo go tam nie ma.
Jednak dotyczy to osob leczacych ogolnie mowiac "nerwy"....
U mnie tak jest,nerwy,stres,jelita
Od lat slysze od lekarzy, mam sie zdecydowac na usuniecie jelita grubego , czyli uwolnic sie od choroby CU .
Czas jedank pokazuje,...tu moje podsumowanie i nikomu nic do tego....
"wiem, ze z czasem moze byc roznie, ale poki co, wole sam mowic nie,i nie chce by "chirurg" decydowal o resekcji...
Podsumowanie:
stosowac sie do zalecen lekarzy, unikac "kaprysow"....brac leki i je kontrolowac.= nie wszyscy lekarze wiedza co i jak > na ostatnim wypisie szpitalnym mialem prykazz.1 tab.500 Salofalk na dzien - slowem brak slow !-->i tu...dodalbym od siebie !
Warto czytac i uczyc sie, edukowac, ale tez warto to wszysto przepuscic przez "swoje sito" !
Misia jest tu autorytetem od spraw zywiena...tylko , ze ona sie wyspecjolizowala od spraw" swojego zywienia- czytaj jej profil"....
Wie co pisze i warto to czytac i przemyslec.
Ale...bez jej obrazy, jest po operacji i jak ja to sadze- troche widzi to inaczej.
Ja od operacji uciekam

Piszac np.dieta szpitalna bezresztkowa to znaczy zupelnie cos innego niz to co w jej opisach.
"Szpitalna" to wlasnie ta roznica.
Ale i na codzien taka dieta jest ok....
Przynajmniej w CU.....i wlasnie to trzeba podkreslic ..CU...
Tematem forum jest dyskusja, wiec jak sadze Misia mi odpusci
przynajmniej na to licze.
Warto jeszcze raz podkreslic jak wazne jest zywienie w naszych chorobach, jak wazne jest zrozumienie co i jak, i dlaczego...
Naprawde trzeba zrozumiec, ze tu nie tylko leki sa podstawa, ale i zywienie....
No coz Misia...sorki, wiem ze mi sie dostanie, ale wlasnie z takich "lekcji" najwiecej ucze sie