pień trzewny
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: mazowieckie
pień trzewny
Kochani,
Jutro idę do szpitala. Będę miała angiografię oraz operację pnia trzewnego.
Okazuje się, że wszystkie lata diagnozowania IBS, a następnie przewlekłego zapalenia jelit, zapalenia trzustki itd. na podstawie objawów, które wszyscy znamy (przewlekłe biegunki po jedzeniu, albo w stanach lękowych, bóle żoładka i jelit, objawy jelita spastycznego, zespół złego wchłaniania, nagłe poty, ciągłe zmęczenie itd.) wynikały nie z choroby jelit, ale ze zwężenia pnia trzewnego.
Zwężenie doprowadziło do wyraźnego obniżenia oporów w tętnicy wątrobowej i śledzionowej oraz jelitach. Tym samy do niedokrwienia jelit. Mam nadzieję, że nie mam jeszcze zmian martwiczych w jelicie grubym, ale ból po stronie lewej w podżebrzu już nie jest do wytrzymania...
Nie da się wykryc tych zmian w normalnym USG. Należy wykonac USG Dopplerowskie.
Choroba jest w Polsce bardzo mało zdiagnozowana, niewielu lekarzy gastrologów jest na nią "uczulonych", niewielu o niej wie, więc szukają przyczyny w innych miejscach i przepisują kolono- i gastroskopię (nie mówię, że to źle, bo napewno wielu z nas uratowały one zdrowie i życie), ale to może byc pień trzewny, którego objawy każdego by zmyliły.
Ja wykonałam badanie USG u dr Elwertowskiego, podobno jednego z najlepszych specjalistów w tym zakresie. I wszystkie pozostałe organy są bez zmian, ale niestety pień jest zwężony w 90%. Stan krytyczny.
Boję się tej operacji..bardzo..ale wiem, że nie ma innego wyjścia.
Zbadajcie się w tym kierunku - proszę...zwłaszcza Ci, którzy mają objawy IBS, bo może to pień.
Pozdrawiam Was gorąco,
Jutro idę do szpitala. Będę miała angiografię oraz operację pnia trzewnego.
Okazuje się, że wszystkie lata diagnozowania IBS, a następnie przewlekłego zapalenia jelit, zapalenia trzustki itd. na podstawie objawów, które wszyscy znamy (przewlekłe biegunki po jedzeniu, albo w stanach lękowych, bóle żoładka i jelit, objawy jelita spastycznego, zespół złego wchłaniania, nagłe poty, ciągłe zmęczenie itd.) wynikały nie z choroby jelit, ale ze zwężenia pnia trzewnego.
Zwężenie doprowadziło do wyraźnego obniżenia oporów w tętnicy wątrobowej i śledzionowej oraz jelitach. Tym samy do niedokrwienia jelit. Mam nadzieję, że nie mam jeszcze zmian martwiczych w jelicie grubym, ale ból po stronie lewej w podżebrzu już nie jest do wytrzymania...
Nie da się wykryc tych zmian w normalnym USG. Należy wykonac USG Dopplerowskie.
Choroba jest w Polsce bardzo mało zdiagnozowana, niewielu lekarzy gastrologów jest na nią "uczulonych", niewielu o niej wie, więc szukają przyczyny w innych miejscach i przepisują kolono- i gastroskopię (nie mówię, że to źle, bo napewno wielu z nas uratowały one zdrowie i życie), ale to może byc pień trzewny, którego objawy każdego by zmyliły.
Ja wykonałam badanie USG u dr Elwertowskiego, podobno jednego z najlepszych specjalistów w tym zakresie. I wszystkie pozostałe organy są bez zmian, ale niestety pień jest zwężony w 90%. Stan krytyczny.
Boję się tej operacji..bardzo..ale wiem, że nie ma innego wyjścia.
Zbadajcie się w tym kierunku - proszę...zwłaszcza Ci, którzy mają objawy IBS, bo może to pień.
Pozdrawiam Was gorąco,
AGJO
-
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
Re: pień trzewny
trzymamy kciuki, dobrze być musi i odezwij się jak choć odrobinę dojdziesz do siebie...!AGJO pisze:Boję się tej operacji..bardzo..ale wiem, że nie ma innego wyjścia.
i szczęścia i zdrowia:))
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)
- elena
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
AGJO, dobrze ,ze o tym piszeszesz, nigdy nie słyszałam o zwężeniu pnia trzewnego. No ale o NZJ tez niewiele wiedziałam,dopóki mnie nie dopadło.
Powodzenia, trzymamy kucuki
http://www.viamedica.pl/gazety/gazetaC/ ... eks_art=80
Powodzenia, trzymamy kucuki

http://www.viamedica.pl/gazety/gazetaC/ ... eks_art=80
Ostatnio zmieniony 02 mar 2010, 18:28 przez elena, łącznie zmieniany 2 razy.
- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
AGJO, trzymaj się dzielnie, będzie wszystko oki , my mocno trzymamy kciuki !
A Twoja historia jest kolejnym dowodem na to jak trudno o poprawną diagnozę...
a właściwa diagnoza, jest kluczem do kolejnego, zagadkowego wątku jakim jest leczenie...
A Twoja historia jest kolejnym dowodem na to jak trudno o poprawną diagnozę...
a właściwa diagnoza, jest kluczem do kolejnego, zagadkowego wątku jakim jest leczenie...
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły

-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
Faktycznie pierwszy raz o tym słyszę. Trzymam kciuki oraz powodzenia w leczeniu 

- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
Trzymaj się dzielnie,a ja trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowiaAGJO pisze:Jutro idę do szpitala. Będę miała angiografię oraz operację pnia trzewnego.

Nigdy nie mów nigdy...
- repka
- Początkujący ✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
AGJO, bardzo dobrze, że o tym piszesz, chociaż przykro mi, że w takich okolicznościach... bądź dzielna! I daj znać, jak po operacji, wszyscy trzymamy kciuki 

wieczna narzeczona 

-
- Debiutant ✽
Huuurrrraaaaaa!!!!!! Żyje!!!!
Słuchajcie, było więc tak:
- rozpoznanie - przewlekła choroba niedokrwienna jelit - zespół uciskowy pnia trzewnego (czyli tak po ludzku nastąpiło złóknienie mięśni okalających tętnicę trzewną i tak ją ściśnęły, że zablokowały dopływ krwi do głównych narządów),
- w związku z tym przewlekłe biegunki, bolesne skurcze jelit, aż do utraty tchu,
- rozległe bóle, naprzemian w okolicach śledziony, trzustki, za żoładkiem itd.
- oczywiście zespół złego wchłaniania.
Angiografia komputerowa w szpitalu potwierdziła diagnozę, więc na operację czekałam tylko 2 dni. Byłam w Szpitalu Bielańskim na Chirurgii Naczyniowej u prof. Staszkiewicza. Jestem cała oblolała, ale mój pień został uwolniony, czyli zwłóknienia odcięte od przepony i splotu słonecznego. No i teraz zobaczymy, czy tętnica sama zacznie wracac do normy i zasilac w krew moje jelita
Zaczynam byc dobrej mysli, mimo że boli, ale tak by musi, w końcu cięcie jest wzdłuż brzucha. Hmmm...narazie nie mam biegunek, wiec dla mnie to kosmiczny sukces!
Życzę Wam ddduuuuużżżżooo zdrowia
I bardzo Wam dziękuję za tyle słów otuchy i pocieszenia, normalnie popłakałam się...
Jesteście kochani!
Pozdrawiam Was serdecznie,
Słuchajcie, było więc tak:
- rozpoznanie - przewlekła choroba niedokrwienna jelit - zespół uciskowy pnia trzewnego (czyli tak po ludzku nastąpiło złóknienie mięśni okalających tętnicę trzewną i tak ją ściśnęły, że zablokowały dopływ krwi do głównych narządów),
- w związku z tym przewlekłe biegunki, bolesne skurcze jelit, aż do utraty tchu,
- rozległe bóle, naprzemian w okolicach śledziony, trzustki, za żoładkiem itd.
- oczywiście zespół złego wchłaniania.
Angiografia komputerowa w szpitalu potwierdziła diagnozę, więc na operację czekałam tylko 2 dni. Byłam w Szpitalu Bielańskim na Chirurgii Naczyniowej u prof. Staszkiewicza. Jestem cała oblolała, ale mój pień został uwolniony, czyli zwłóknienia odcięte od przepony i splotu słonecznego. No i teraz zobaczymy, czy tętnica sama zacznie wracac do normy i zasilac w krew moje jelita

Zaczynam byc dobrej mysli, mimo że boli, ale tak by musi, w końcu cięcie jest wzdłuż brzucha. Hmmm...narazie nie mam biegunek, wiec dla mnie to kosmiczny sukces!
Życzę Wam ddduuuuużżżżooo zdrowia

I bardzo Wam dziękuję za tyle słów otuchy i pocieszenia, normalnie popłakałam się...
Jesteście kochani!
Pozdrawiam Was serdecznie,
AGJO
- elena
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Witaj
świetnie ,ze diagnoza była prawidłowa i wszystko tak dobrze poszło.
Życzę by teraz już było tylko coraz lepiej .
Pozdrawiam i powodzenia

Życzę by teraz już było tylko coraz lepiej .
Pozdrawiam i powodzenia

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Wracaj do zdrowia i wyleczona zostań z nami.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Miska Ryżu
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- Kontakt:
Bardzo się cieszę AGJO, miejmy nadzieję że już teraz będzie tylko lepiej. Już niedługo na pewno przestanie boleć!
Szybkiego powrotu do zdrowia 

Smutno Ci? A może budyń? 

- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- Kontakt:
AGJO ! Witaj wśród żywych kochana !
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i pozdrawiam
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i pozdrawiam

Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3

- CatAnn
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
I ja dołączam się do moich przedmówców - życzę szybkiego powrotu do zdrowia 

Ulepimy dziś bałwana, Cudusiu...?
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.