wypieki,ciasta,gotowanie

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ala57
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Koszalin

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Ala57 » 22 gru 2011, 00:01

nio teraz wszystko jasne .Sprobuje Twoj przepis bo brzmi i wyglada bardzo apetycznie :roll:

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7759
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: obyty.z.cu » 22 gru 2011, 21:07

to świątecznych wypieków ciąg dalszy !

ORZECHOWIEC

Ciasto:
- 1 kostka margaryny (masło)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 kg mąki tortowej

Masa orzechowa:
20 – 30 dkg orzechów włoskich łuskanych,troche pokrojonych
0,5 kostki masła
2 łyżki miodu
0,5 szklanki cukru
wszystkie składniki lekko przesmażyć na patęlni i wylać gorące na podpieczona warstwe ciasta.

Krem:
1 kostka masła
2 szklanki mleka
1 budyń smietankowy (lub waniliowy czy bananowy)
2 łyżki mąki tortowej
¾ szklanki cukru (wg uznania i smaku)
3 jajka
Jajka utrzeć z cukrem,połączyć z budyniem i mąką,wlać do gotującego się mleka i "lekko" zagotować.Po ostygnieciu masy,utrzec masło i połaczyć ucierając na jednolitą mase – krem.

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyrobić ,ciasto podzielić na 2 części.
1 część wyłożyć na blachę i upiec w temp. 200 C ok. 20 min.
2 częśc wyłożyć na blachę i lekko podpiec,ok. 8 min.,
na upieczoną tę część ciasta wylać masę orzechową (na gorąco) i dalej piec ok.15 – 20 min.

Po wystygnieciu ciast , rozłożyć krem na 1 częsci ciasta i przyłożyć 2 częścią z orzechami.

Orzechowiec jest "lepszy" na drugi dzień i pózniej ,więc warto go wcześniej przygotować .

[ Dodano: 22-12-2011 ]
MURZYNEK

Składniki:
1 kostka margaryny (masła)
½ szklanka wody
4 łyżki kakao
2 szklanki cukru
2 szklanki maki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
bakalie wg uznania

Wykonanie:

Do garnka wlać wode,dodać margaryne (masło).cukier,kakao,zagotować do rozpuszczenia i wymieszania składników ,ostudzić !
Dodać mąke i proszek do pieczenia,zmiksować,dodać jaka i zmiksowac na gładką mase.
Dodać bakalie (lub nie).
Piec 50 min. w temperaturze 180 C.
Wykończyć wg uznania.
Tzn. np.przekroić w połowie i przełożyć domowymi powidłami śliwkowymi.
Całość pokryć polewą czekoladową,dekorować np.orzechami czy płatkami migdałów.

[ Dodano: 22-12-2011 ]
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki:
1.Ciasto:
25 dkg margaryny (masło)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku
2.Masa makowa:
6 dużych łyżek bułki tartej
3 żółtka jajek
piana z 3 białek
bakalie wg uznania (dużo)
2 duże puszki masy makowej (tak wygodniej) lub przygotować mak wg przepisu
miód wg potrzeb i uznania (lub nie)
olejek migdałowy (lub nie,bo są bakalie)
3.Dekoracja:
wg uznania,ale ładnie wyglądają i smakują płatki migdałowe.


Wykonanie:

Przygotować bakalie do maku,tzn.potrzebne sparzyć,inne skroić itd.
Przygotować ciasto,rozpuścić margaryne,dodać cukier,wymieszać,dodać jajka,wymieszać,dodać mąke i proszek do pieczenia,wymieszać,wylać na dużą blaszke i wstawić do pieca.
Przygotować mase makową,mase z puszki wymieszać z bułką,żóltkami,bakaliami,olejkiem migdałowym,miodem i ubitą pianą.
Podpiec ok.15 min w temp.180 C
( ja czasem wykorzystuje kruche ciasto na spody, wcześniej przygotowane i zamrożone jako baza do wszystkich ciast na spodzie).
Na podpieczony spód wyłożyć mase makowa ,udekorować np. płatkami migdałów i wstawić spowrotem do piekarnika.
Piec tak długo aż płatki zaczną się rumienić ok.35 min.w tem.180 C.

[ Dodano: 22-12-2011 ]
SERNIK DWUKOLOROWY

Składniki:
1.masa serowa:
1 kg sera twarogowego (np.z pudełka)
6 jajek
40 dkg cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
10 dkg masła (lub margaryny)
sok z cytryny lub skórki z cytryny
rodzynki (sparzone)

2.Ciasto – okruchy:
50 dkg mąki
25 dkg cukru
2 łyżki kakao
25 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Przygotować ciasto,połączyć wszystkie składniki ugniatając je,będzie "niesklejone",ale dobrze połączone,takie "okruchowe".
Przygotować mase serową,utrzeć masło,dodać jajka,cukier,make ziem.sok z cytryny lub skórki cytrynowe,miksować,dodawać łyżką ser,miksować na mase,dodać rodzynki (lub nie).
Połowe ciasta wyłożyć na blache,zalać masą serową,na nią wyłożyć pozostałe ciasto.
Piec 60 min. W tem. 180 C.
Załączniki
MURZYNEK 1.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
ORZECHOWIEC 1.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
Ostatnio zmieniony 09 lut 2012, 12:30 przez obyty.z.cu, łącznie zmieniany 1 raz.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7759
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: obyty.z.cu » 23 gru 2011, 21:14

martita pisze:a jakie są proporcje na spód sernika?
kruchy spód jest w zasadzie taki sam do wszystkich ciast,różnią się one tylko dodatkami np.cukrem waniliowym,miodu itd.
Inna sprawa to czy pieczesz na proszku do pieczenia czy sodzie .
Ilości w zależności od rodzaju i wielkości blaszki.
Wczytaj się w/w przepisy.
Jeśli wyjdzie za dużo ciasta,to po prostu włóż do zamrażarki,wykorzystasz przy następnym pieczeniu.

[ Dodano: 23-12-2011 ]
SERNIK KRAKOWSKI


Składniki masy:

80 dag tłustego sera do serników ( u mnie wiaderkowy)
1/2 kostki masła
6 jaj
1 szklanka miałkiego cukru (miłośnicy słodkiego mogą dać 1/2 szklanki więcej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki skórki pomarańczowej
3-4 łyżki rodzynek (ilość wedle upodobania)


Składniki ciasta:


2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 mały cukier wanilinowy lub łyżka ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki śmietany
1 jajko
1 żółtko

Dodatkowo:
1 białko do posmarowania wierzchu

przepis na kwadratową blaszkę albo dużą tortownicę
Przygotowujemy kruche ciasto: siekamy zimne masło z mąka i cukrem, dodajemy żółtko, jajko i śmietanę, szybko zagniatamy całość, owijamy w folię i wsadzamy na minimum godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odkrawamy mniej więcej 3/4 rozwałkowujemy, wykładamy dno blachy, dziurkujemy kilka razy widelcem i zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy na puch masło z połową cukru. Dodajemy stopniowo żółtka, po łyżce ser, a następnie mąkę, wanilię i bakalie. Na końcu delikatnie dodajemy białka ubite na sztywno z drugą częścią cukru. Gotową masę serową wylewamy na zapieczony spód. Wierzch ozdabiamy kratką zrobioną z cienkich paseczków zrobionych z pozostałego ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika kratkę smarujemy rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w temperaturze180°C przez około 70-90 minut.

Uwagi:
- jeśli ser jest bardzo tłusty możemy zrezygnować z dodawania do masy masła,
- zamiast smarowania białkiem można gotowy sernik polukrować, to wersja dla wielbicieli lukru, ja do nich nie należę;-)
- można nie zapiekać spodu, ale wtedy ryzykujemy, że będzie on gliniasto-przemoknięty, a nie delikatny i kruchy.

[ Dodano: 23-12-2011 ]
SERNIK KARMELOWO ORZECHOWY


Składniki spodu:


150 g ciastek orzechowych, (kupiłem w Lidlu "sasanki"),50 g roztopionego masła

Składniki masy serowej:

80 dag tłustego sera do serników
4 jajka
masa kajmakowa w puszce 600-700g (kupiłem masę krówkowo-orzechową)
2 łyżki rumu lub brandy
do ozdoby
100 g orzechów laskowych
karmel

przepis na tortownicę ok. 24 cm
Ciastka rozgniatamy na piasek, łączymy z roztopionym masłem i wykładamy tak powstałą masą dno wyłożonej papierem tortownicy.
Mieszamy ser z masą kajmakową na gładko, nie przerywając mieszania dodajemy pojedynczo jajka i rum/brandy. Wylewamy masę do tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury160°C ipieczemy przez około 30-40 minut. Sernik jest gotowy, jeśli jego brzegi są ścięte, a środek pozostaje lekko płynny.
Wyjmujemy z piekarnika, okrawamy dokoła ostrym nożem, aby sernik stygnąc nie popękał. Nie zdejmujemy obręczy! Gdy jest wystudzony wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy posiekanymi orzechami i kawałkami karmelu.

Karmel robi się wysypując cukier na patelnie,stapiając go do płynności (należy uważać,karmel na patelni to wysoka temperatura !! i łatwo się poparzyć) i wylać cienką warstwą na pergamin, poczekać aż stwardnieje i połamać na kawałki wedle potrzeb.
=====================================================

KARNAWAŁ 2012 I TO OSTATKI !!
======================


w związku z ......
znalazłem w lodówce :wink: puszki rybne i przypomniałem sobie smak lat młodości i pustych półek sklepowych,na których królował "Paprykarz Szczeciński".
Wyszło mi naprawdę super danie !!
PAPRYKARZ RYBNY
==============

Składniki:
ryż 1 paczka (rodzaj wg uznania,ja wole biały rozgotowany)
cebula 1 szt. (może też być wg uznania np.papryka,czosnek)
olej wg uznania (na patelnie,ok.50 – 100 ml)
marchewka
cytryna -1/2 (połówka starczy,w zależności czy ketchup czy przecier)
koncentrat pomidorowy lub ketchup lub przecier
ryba :może być z puszki np.śledź w pomidorach albo tuńczyk sałatkowy,albo ryba wędzona np.makrela,albo pozostała z obiadu smażona) ilość wg uznania
przyprawy:sól,pieprz,chili,liście laurowe,ziele angielskie
dodatki np.szczypiorek,zielony koperek itp.

Wykonanie:

Ugotować ryż wg przepisu,marchewke obrać i utrzeć na tarce na małe wiórki,cebule skroić w małą kostke (podobnie paprykę).Na patelnie wylać "odpowiednia ilość" oleju,nie za mało,na to liście laurowe,ziele angielskie,po chwili dodać cebule i ewentualne inne warzywa (czosnek,papryka),zeszklić,dodać utratą marchew,"pomidory w dowolnej formie (koncentrat,ketchup,przecier),przesmażyć ok.3 min.(czas w zależności od konsystencji zależnej np.od przecieru),dodać ryż ugotowany,rozdrobnioną rybe,sól,pieprz,wg smaku ,ewentualnie dodatki zielone,np.szczypiorek albo zmienić smak na koperek.
Cytrynę jeśli chcemy "kwaskowy smak"-ale żeby nie przesadzić !
Całość przesmażyć ok 2 do 3 min,powinna być nie za gęsta,raczej luzna.
Smażenie musi być bardzo krótkie-albo całkiem z niego zrezygnować,chodzi o to,że ryba w gorącym się rozpadnie ,"rozpuści" i zniknie .
Podawać na ciepło lub zostawić do wystygnięcia,na miseczce lub docelowo w słoikach do dłuższego przechowania.

Smacznego !
------------------------

Śledzie matiasy w sosie salsA
========================

Składniki:
0,5 kg filetów śledzi solonych "Matyjas"
cebula – ok 2 szt.różnych
czosnek – 1-2 ząbki
papryka czerwona -ok.1,5 szt.
marchewka – 1 szt.starta na duże wiórki na tarce
jabłko obrane – 1 szt. (lub ananas,albo np. Banan)
pomidory całe w puszce
koncentrat pomidorowy
olej kujawski (lub wg uznania) ok.100 ml.
przyprawy :pieprz,sól,chili,liście laurowe,ziele angielskie,oregano,bazylia,zioła prowansalskie,cukier trzcinowy (lub zwykły lub lepszy miód),
rodzynki sparzone,wg uznania
ocet balsamiczny
cytryna
dodatki wg uznania ( u mnie np.Śliwki w marynacie w spirytusie...itp..)

Wykonanie:

Na patelnie wylać olej,dodać czosnek,cebule,podsmażyć,dodać liście laurowe,ziele angielskie,dodać paprykę,Marchewkę starta,jabłko pokrojone w Kostkę,odczekać,dodać pomidory z puszki,skrojone,koncentrat pomidorowy,zakwasić sokiem z cytryny (umiarkowanie),uzupełnić całość wodą do odpowiedniej "luźnej" konsystencji,dodać przyprawy,sól,cukier trzcinowy lub miód,przyprawy typu oregano,bazylia,zioła prowansalskie,chili,pieprz,rodzynki wcześniej sparzone-razem z min. wody z nich,inne dodatki wg uznania,np.orzechy włoskie,ciutke octu balsamicznego lub winnego (ilość w zależności od wcześniej dodanej cytryny=zachować słodko-kwaśność),dodać ogórki kwaszone skroję w pół plasterki,zagotować,
dodać ewentualne specjalne dodatki.... ja dodałem śliwki same śliwki w spirytusie,takie "stałe" bez zalewy,no i odpowiedniego roku,czyli 5 letnie ;).
Wystudzić,do lekko ciepłych dodać śledzie pokrojone w 1,0 cm plasterki,wymieszać,włożyć do słoików ,zakręcić.Odczekać min 24 godz. aż się "przegryzą !!

Śledzie włożone do ciepłej zalewy moga być miękkie,ale na dłuższe przechowanie,słoik lepiej "przytrzyma".

Do zimnej zalewy można dołożyć owoce,np.ananasy z puszki,a sokiem "dosłodzić zalewę.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2014, 22:12 przez obyty.z.cu, łącznie zmieniany 1 raz.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
toczka
Początkujący ✽✽
Posty: 459
Rejestracja: 15 mar 2009, 19:22
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: toczka » 25 lut 2012, 18:52

To bedzie "zista po śląsku"

Skład:

Mąka pszenna 1,5 szklanki
Jaja 4 szt.
Margaryna ¾ kostki
Cukier wanilinowy 1 szt.
Cukier 1 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Jabłka kwaśne 3-4 szt.
Bułka tarta 50g


Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem, następnie dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę. W międzyczasie roztapiamy margarynę i po wymieszaniu na jednolitą masę poprzednich składników wlewamy margarynę. Wymieszać i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Następnie dodać pokrojone w plastry jabłka i piec w temperaturze ok.2000C przez około 45 minut. Smacznego!


Ja jeszcze dodaje na górę pokrojonego banana.
Moj smak z dziecinstwa :) Pycha!
Na końcu jest zawsze dobrze. A jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to nie jest jeszcze koniec...

Nobody expects the Spanish Inquisition!

Awatar użytkownika
Ala57
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Koszalin

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Ala57 » 26 lut 2012, 07:34

toczka, brzmi apetycznie tylko skąd ja Ci te 2000C znajdę ,no na Śląsku o to łatwiej :lol:

Awatar użytkownika
toczka
Początkujący ✽✽
Posty: 459
Rejestracja: 15 mar 2009, 19:22
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: toczka » 26 lut 2012, 07:51

Aj bo nie napisalam, ze to ciasto wypieka sie w hucie!:)
Moj blad, ma byc oczywiscie 200. Ale mozna piec w 180 stopniach przez troche dluzszy czas:)
Na końcu jest zawsze dobrze. A jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to nie jest jeszcze koniec...

Nobody expects the Spanish Inquisition!

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7759
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: obyty.z.cu » 10 mar 2012, 16:36

w związku.... w postem w innym temacie
malapkasia pisze:kupujecie panowie babeczki Carrefurrowskie

nawet kompletna łajza w kuchni da rade takie upiec
ale ja się pytam po co kupować gotowca,
kiedy można zrobić je samemu !!
Uniknie się "podrobionego suszu jajecznego" (czyt. o aferze u producentów w Kaliszu),a przygotowanie trwa tyle samo,co otworzyć pudełko.

Przepis na BABKE albo MUFLINKI,zależy tylko od formy do pieczenia:

3 jajka całe,1 szklanka cukru,1 szklanka śmietany,takiej 18% albo więcej,2 szklanki mąki,3 łyżeczki proszku do pieczenia.(ewentualnie,ale to jak kto chce,można dodać kilka łyżek oliwy,wtedy będzie bardziej "wilgotna").
Jajka utrzeć mikserem z cukrem,potem śmietana,mąka z proszkiem,utrzeć ,wlać w foremki albo w formę na babkę i piec 35 minut w tem.170 C. albo w formy na babeczki,wtedy pieczemy max.25 min.
Proste ?
dokładnie 45 minut i gotowe !!
No i to się zawsze MUSI udać :wink: każdemu,
nawet gdy będzie piekł pierwszy raz w życiu :razz:

Tak swoją drogą,takie babeczki są doskonałe do koszyczka ze święconką :idea:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
malapkasia
Znawca ❃❃
Posty: 2859
Rejestracja: 24 maja 2010, 11:31
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin/Bełżyce/Łuszczów

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: malapkasia » 10 mar 2012, 17:16

babka a mufinka to 2 różne rzeczy to raz :)
dwa, jeśli piecze się samemu trzeba kupić foremki :)
trzy, pieczenie ze swojego przepisu wychodzi drożej :]
cztery, piecze się max 30 minut z gotowca :P
pięć, jajko sproszkowane nie występuje w składzie gotowca, musisz dać 2 jajka z własnej lodówki ( pol szkl wody i pol szkl oleju) ;)
powodzenia :)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, 17:33 przez malapkasia, łącznie zmieniany 1 raz.
"Aby być szczęśliwym z mężczyzną, trzeba go bardzo dobrze rozumieć i trochę kochać. Aby być szczęśliwym z kobietą, trzeba ją bardzo kochać i w ogóle nie próbować zrozumieć"
imuran, entocort 3mg, novothyral

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7759
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: obyty.z.cu » 10 mar 2012, 17:25

:razz:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Baby » 10 mar 2012, 17:54

malapkasia pisze:babka a mufinka to 2 różne rzeczy to raz :)
dwa, jeśli piecze się samemu trzeba kupić foremki :)
trzy, pieczenie ze swojego przepisu wychodzi drożej :]
cztery, piecze się max 30 minut z gotowca :P
pięć, jajko sproszkowane nie występuje w składzie gotowca, musisz dać 2 jajka z własnej lodówki ( pol szkl wody i pol szkl oleju) ;)
powodzenia :)
Najlepsza reklama kupnych babeczek robionych z "gotowca" jaką widziałam - przemówiła do mnie ;)
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
malapkasia
Znawca ❃❃
Posty: 2859
Rejestracja: 24 maja 2010, 11:31
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin/Bełżyce/Łuszczów

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: malapkasia » 10 mar 2012, 17:56

:mrgreen:
najlepiej spróbować samemu :] jeśli posmakują to robić częściej, jeśli nie, szukać innego smaku ;]

smacznego :razz:
"Aby być szczęśliwym z mężczyzną, trzeba go bardzo dobrze rozumieć i trochę kochać. Aby być szczęśliwym z kobietą, trzeba ją bardzo kochać i w ogóle nie próbować zrozumieć"
imuran, entocort 3mg, novothyral

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Baby » 10 mar 2012, 18:01

Zawsze można zrobić i dać innym jak się nie pochorują to spokojnie zjeść :twisted:
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Cinimini » 10 mar 2012, 18:59

Właśnie sobie przypomniałam, że mam w szafce "gotowce" - babeczki z budyniem! Dziś już za późno - jutro zrobię.
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Baby » 10 mar 2012, 19:02

Cinimini pisze:Właśnie sobie przypomniałam, że mam w szafce "gotowce" - babeczki z budyniem! Dziś już za późno - jutro zrobię.
o kurcze budyń, uwielbiam. Cinimini już do Ciebie jadę :)
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Cinimini » 10 mar 2012, 19:03

Baby pisze:Cinimini już do Ciebie jadę
Zapraszam, mam jeszcze keksa :)
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”