neostrada

Dział o wszystkim, co dotyczy komputerów i informatyki - pytania, problemy, porady itp... oraz adresy stron ze skryptami, PHP, ASP,Assembler, C/C++, CFML, Delphi, Flash, Java Script, Pascal, Perl, PHP, Programy użytkowe, Python, SQL, Visual Basic, XML....

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ala57
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Koszalin

neostrada

Post autor: Ala57 » 25 sty 2012, 15:21

Czy ktoś z korzysta lub korzystał z neostrady?Od kilku dni jesteśmy podłączeni do światłowodu no oczywiście pierwsza zgłosiła się tp.ale jestem przerażona opiniami ludzi o firmie i jej usługach.Proponują neofon i 6 kb/s za 95pln.Co Wy na to?

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: neostrada

Post autor: tom-as » 26 sty 2012, 09:22

Ala57, o każdej formie słyszałem dobre i złe komentarze. To trochę loteria co się przytrafi. Sam Neo nie posiadam, ale rodzina i paru znajomych mają i właściwie nie mają z tym problemu. To w kwestii technicznej. Ceny to już inna bajka i tu się co do ofert się nie wypowiem. :-)

Online
Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7785
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: neostrada

Post autor: obyty.z.cu » 26 sty 2012, 09:45

mam neostrade,2 Mb/s ,na moje potrzeby wystarcza,do tego ruter+ Pentagram w domu i kilka komp na tym idzie.
Nie jest źle,choć czasami jak to w życiu,jest różnie.
No ,ale ja nie ściągam filmów itd więc i mniejsze potrzeby.
Cena jak cena,gorzej,że niepotrzebnie wisi na tej linii telefon,który służy wyłącznie do odbierania reklam :razz:

Co oznacza Twój wynik testu?

- Film 700MB ściągniesz w 45m 31s
- Film 300MB ściągniesz w 19m 30s
- Mp3 10MB ściągniesz w 39s
- Zdjęcie 2MB ściągniesz w 7s

- Film 700MB wyślesz w 6h 4m 47s
- Film 300MB wyślesz w 2h 36m 20s
- Mp3 10MB wyślesz w 5m 12s
- Zdjęcie 2MB wyślesz w 1m 2s

Twój PING jest niski. Nie będzie problemów w grach sieciowych typu Counter Strike, Warcraft. vDSL 20Mbps
vDSL 10Mbps
aDSL 8Mbps
aDSL 4Mbps
Twój wynik testu
aDSL 2Mbps
aDSL 1Mbps
Modem telefoniczny 56k
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Marekk
Początkujący ✽✽
Posty: 259
Rejestracja: 28 kwie 2009, 21:55
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: neostrada

Post autor: Marekk » 26 sty 2012, 19:46

Ja miałem przez kilka lat, później przeszedłem na internet oferowany przez telewizje (lepsza cena) i praktycznie żadnej różnicy nie odczułem. Z routerami też nie ma problemu żeby rozgałęzić sygnał.

jednak część moich znajomych miała problemy, u jednego naprawiali przez 2 miesiące pomimo, że mieszka względnie w centrum Warszawy (jeśli dobrze pamiętał wynegocjował, że był zwolniony z opłat ze względu na przedłużające się 'naprawianie', ale musiał sam to wywalczyć).

W wielu lokalizacjach jest to jedyna możliwość i ludzie jakoś sobie z tym radzą ;) ponadto jakoś usług znacznie wzrosła ponieważ teraz jest już duża i dobra konkurencja i muszą walczyć o klienta - tak więc patrz na cenę i na to co potrzebujesz (przepustowość) a nie że to TP SA :)

Awatar użytkownika
Ala57
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Koszalin

Re: neostrada

Post autor: Ala57 » 27 sty 2012, 08:58

Testuję te swoje 6 mbit z przyjemnością hula ze az miło.Między 2 a 6 jest różnica 5 pln więc pomyslałam dlaczego nie.Mamy możliwość odbierania do 20 bo kabel nówka pewex niesmigana i odległość od centrali niewielka(z300m).Nasz dotychczasowy dostawca mimo,ze pokazała mu się konkurencja obudził się z ręką w nocniku tak więc chyba zaufam tpsie.
W duzych miastach macie zdecydowanie wiecej możliwości do wyboru.Wystarczy popatrzeć na mapkę zasięgu polsatu cyfrowego i widać jaki nasz Koszalinek o okolica to pustynia.

Awatar użytkownika
taloca
Doświadczony ❃
Posty: 1489
Rejestracja: 09 paź 2010, 14:02
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: śląskie
Lokalizacja: ......

Re: neostrada

Post autor: taloca » 27 sty 2012, 15:48

Ja już parę lat korzystam z neostrady i sobie chwalę. Co prawda u mnie ciężko by było o coś innego, ale nawet nie szukam bo jestem zadowolona. Miałam obawy co do liveboxa bo naczytałam się złych opinii, jednak okazało się, że działa bez zarzutu (pomijając, że 1 który przywiozłam po podpisaniu umowy okazał się zepsuty, ale jeszcze w tym samym dniu go wymieniłam). Telewizja tp w pakiecie też jest ok.
Zenobius pisze: TPSA pamietaj, zeby grzecznie przedluzac umowy, bo teraz pewnie masz promocje, ale jsk sie umowa skonczy, to i promocja sie skonczy i mozesz nagle sie zdziwic, ze dostalas fakture na 200zl
na to trzeba uważać i zawsze miesiąc wcześniej podpisać nową umowę terminową. Choć z drugiej strony trudno o tym zapomnieć bo ciągle wydzwaniają, że się umowa kończy i mają nową ofertę :P
Nigdy nie narzekaj, że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt.

Awatar użytkownika
Lemaq
Początkujący ✽✽
Posty: 128
Rejestracja: 27 maja 2011, 00:41
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie
miasto: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Re: neostrada

Post autor: Lemaq » 01 mar 2012, 00:05

My mamy Neostradę w sumie z powodu braku możliwości nie tyle technicznych (dostępne 3 sieci kablowe w bloku poza TPSA) co bardziej ludzkich i od momentu posiadania Liveboxa (wcześniej mieliśmy inny modem/router) jest ok.

Prędkość nie zabija (2MB) cena też nie ale jest ok.

U moich rodziców jak jeszcze z nimi mieszkałem hulało Chello z UPS i było jeszcze lepiej niż w TP :)

Natomiast odradzam Netię, która Nas kiedyś zrobiła ewidentnie w wała, przez ponad miesiąc po zgłoszeniu nie dając znaku i nie odpalając usługi, by stwierdzić po n-tym telefonie że oni to właściwie nie uruchomili jeszcze usługi i jak się Nam nie podoba to możemy zrezygnować.

To było kilka lat temu więc może teraz jest lepiej (w końcu walczą o lepszy wizerunek, chyba że jest jak w Erze gdzie po zmianie nazwy na T-Mobile sama obsługa Klienta nie zmieniła się prawie w ogóle - dalej mają gdzieś abonentów).

LoneWolf
Początkujący ✽✽
Posty: 201
Rejestracja: 26 lut 2011, 21:51
Choroba: nie ustalono
województwo: dolnośląskie

Re: neostrada

Post autor: LoneWolf » 01 mar 2012, 07:18

Nie polecam Neostrady, same problemy z siecią, szybkość neta skacze jak szalona i rzadko jest taka jak w umowie, połączenie zrywa się 1-2 razy dziennie no i problem z ich sprzętem - livebox.

aga_wu
Początkujący ✽✽
Posty: 132
Rejestracja: 25 cze 2011, 03:54
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: neostrada

Post autor: aga_wu » 01 mar 2012, 09:43

1. Zawsze w umowie jest napisane że prędkość będzie do jakiejś tam wartości a nie dokładnie taką wartość.
2. Liveboxy są złomem przywiezionym z Francji, gdzie ludzie kilka lat temu (jeszcze przed 2006 rokiem) przestali ich używać. Są wkładane w nowe, białe pudełeczka i rozdawane u nas.
3. Nie ma nowych inwestycji, jedynie konserwacja starych kabli i wymiana tego, co już na prawdę nie daje rady. To że pani na infolini powie Wam, że "trwa właśnie przebudowa sieci szkieletowej" to znaczy, że jest gruba awaria. :P
5. Rzadko kiedy (nigdy?) ktoś sprawdzi jakie jest łącze, na jaką prędkość pozwala. Pani sprzedaje to co klient chce, a potem w "praniu" wychodzi, że nie ma "możliwości technicznych"
6. Jeżeli myślisz, że inny operator jest lepszy, to jesteś w błędzie. Polska sprzedała Telekomunikację z całą infrastrukturą czyli wszystko łącznie ze studzienkami, kablami, światłowodami itp. to znaczy, że inni operatorzy w którymś momencie muszą skorzystać z sieci Tepsy. Np. w Krakowie, jest kilka studzienek Netii ale jest to raczej infrastruktura lokalna, korzysta z sieci szkieletowej tepsy. A więc wszyscy operatorzy dzierżawią łącza telekomunikacji.
7. Jeżeli zgłaszasz awarie, ktoś to przyjmuje, wystawia zgłoszenie, to zgłoszenie idzie do monterów, którzy mogą je zrealizować albo napisać że zrealizowali i nic nie zrobić. Monter ma na to jakiś tam czas i tak to się może ciągnąć dość długo.

Rodzice mają neostradę i im super działa, my mamy Netię i też nie narzekamy :) Więc nie zawsze jest tak źle.

Awatar użytkownika
taloca
Doświadczony ❃
Posty: 1489
Rejestracja: 09 paź 2010, 14:02
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: śląskie
Lokalizacja: ......

Re: neostrada

Post autor: taloca » 01 mar 2012, 10:21

ChildOfCracow pisze:problem z ich sprzętem - livebox.
aga_wu pisze: Liveboxy są złomem przywiezionym z Francji, gdzie ludzie kilka lat temu (jeszcze przed 2006 rokiem) przestali ich używać. Są wkładane w nowe, białe pudełeczka i rozdawane u nas.
być może to jest prawdą, ale to oznacza, że ja mam duże szczęście livebox działa u mnie bez zarzutu. Jestem z niego bardzo zadowolona, a mam go już ok 4 lata i zero problemów. Pewnie kiedyś się zepsuje bo nic nie jest wieczne :P Ale złomem na pewno bym go nie nazwała.
aga_wu pisze:Rzadko kiedy (nigdy?) ktoś sprawdzi jakie jest łącze, na jaką prędkość pozwala. Pani sprzedaje to co klient chce, a potem w "praniu" wychodzi, że nie ma "możliwości technicznych"
hmm tak faktycznie może być, ale pamiętam jak ja zamawiałam pierwszy raz neostradę (telefonicznie) sporo lat temu pierwsze co zrobiono to sprawdzono, czy jest to możliwe.
A co do zwrotu kasy za czas kiedy neostrada nie działa to już na bank pisałaś bzdury ja żadnego pisemka o zwrot kasy nie pisałam, a jak ukradli kabel :P i netu przez 3 dni nie było nic nie zgłaszałam, a gdy dostałam rachunek okazało się, że TP odjęła mi kwotę za te 3 dni kiedy neostrada nie działała. Było to parę groszy, ale jednak zwrócili kasę.
Nie żebym kogoś namawiała na korzystanie z usług TP bo jak widać różnie z nimi bywa, ale nie zawsze sprawdzają się czarne scenariusze.
Nigdy nie narzekaj, że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt.

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: neostrada

Post autor: Baby » 01 mar 2012, 10:30

Rodzice mają neostradę i im super działa, my mamy Netię i też nie narzekamy :) Więc nie zawsze jest tak źle.
_________________
Niestety masz racje. Ja jestem nawet zadowolona z neostrady, nawet jak miewają awarię to szybko działają. Koleżanka pracowała kiedyś na infolinii technicznej i wszystko mi wytłumaczyła więc wiemy z Evikiem jak jest ;) Netia niestety nie należy do firm w których zmieniła się jakość obsługi klienta. Na pierwszą linię są zatrudniane osoby bez specjalnych kwalifikacji, jest duża rotacja, ludzie nie mają wiedzy ani ochoty do pracy (bo wynagrodzenie nie jest zbyt ciekawe). Utrzymanie Klienta też się nie liczy. Przykładowo na infolinii ery czy neostrady zawsze usłyszę miłą osobę, słowo przepraszam itd. W Netii nie - nie podoba się to można umowę zerwać i oczywiście zwalają winę na TEPSE (ja dzwoniąc do TP SA miałam konkretną infromację co do daty z jaką wypełnili swoje obowiązki względem Netii a Netia nie potrafiła nic konkretnego powiedzieć tylko ciągle przerzucali winę na TP SA).
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
Lemaq
Początkujący ✽✽
Posty: 128
Rejestracja: 27 maja 2011, 00:41
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie
miasto: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Re: neostrada

Post autor: Lemaq » 01 mar 2012, 10:42

Mnie w Liveboxie najbardziej irytowało to świecące ustrojstwo, czyniące z modemu wątpliwej atrakcyjności lampkę (dla tych co nie widzieli - podświetlony, sporych rozmiarów napis TP z boku obudowy).

Na szczęście jakość tak po odebraniu przestało świecić, co odebrałem bardziej jako zaletę niż usterkę :)

Co do samego działania nie ma zastrzeżeń kiedyś mieliśmy modem/router Pentagram i po każdym zerwaniu łącza trzeba było go konfigurować od nowa (wina zmiennego IP w TP i pewnie samego modemu). Teraz nie ma takich problemów.

Online
Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7785
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: neostrada

Post autor: obyty.z.cu » 01 mar 2012, 11:01

EvilCamel pisze:Co do samego działania nie ma zastrzeżeń kiedyś mieliśmy modem/router Pentagram i po każdym zerwaniu łącza trzeba było go konfigurować od nowa (wina zmiennego IP w TP i pewnie samego modemu). Teraz nie ma takich problemów.
mam od lat Pentagram i nie mam z nim żadnego problemu,a raczej wprost przeciwnie,jestem z niego bardzo zadowolony !
Na neostrade też nie narzekam,a przynajmniej nie za często :razz:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Ala57
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Koszalin

Re: neostrada

Post autor: Ala57 » 01 mar 2012, 11:30

Minął miesiąc jak hula u mnie neostrada i nie narzekam,cały czas jest obiecana szybkość,kiedy miałam drobny problem z telefonem szybko naprawili i jeszcze sprawdzali czy jestem zadowolona.Jestem mile zaskoczona i oby to trwało :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komputery”