Kamil85,Kamil85 pisze:Apophis, pewnie chodzi o to, że pisałeś o różnych typach alergii - typie I i III. A z tego co pamiętam, są nadwrażliwości różnego typu i właśnie nadwrażliwość typu I = alergia, a w typie III chodzi o przeciwciała IgG.
Alergia typu I to jest kwestia przeciwciał typu IgE
Alergia typu III to jest kwestia przeciwciał typu IgG
Czyli to i to to jest Alergia
To już jest masło maślane jak badanie przeciwciał w klasie Igg (Alergia pokarmowa typu III) może nie znajdować zastosowania w diagnozowaniu alergii pokarmowychKamil85 pisze:1. Oznaczanie przeciwciał klasy G nie znajduje zastosowania w diagnozowaniu alergii pokarmowych oraz modyfikowaniu diety pacjentów z ZJN.

W wolnym tłumaczeniu to co napisali wygląda tak:
Według nich: znajdowanie przeciwciał charakterystycznych dla Alergii typu III nie znajduje zastosowania w diagnozowaniu Alergii


Rozróżniamy Alergie pokarmową typu I i typu III, oznaczanie przeciwciał w klasie Igg to diagnostyka w kierunku Alergii typu III więc to zdanie dla mnie w ogóle nie ma sensu
Tak jak wkleiłem Ci wcześniejKamil85 pisze:Najbardziej chciałbym się dowiedzieć czemu po zjedzeniu chleba biegam od razu do WC, a - jak już pisałem w temacie, w którym dałeś mi link do tego tematu - na jajka wyszła mi jeszcze większa "nietolerancja" niż pszenicę i gluten, a mogę jeść ich dużo i nic mi się nie dzieje.
Człowiek może odczuwać dolegliwości zdrowotne, gdy stężenie kompleksów immunologicznych osiągnie wartości przekraczające zdolności organizmu do kompensacji skutków ich obecności.
Widocznie Twój organizm nie daję jeszcze tak silnych objawów po zjedzeniu jajek, gluten bardziej negatywnie wpływa na jelita. Jeżeli będziesz doprowadzał do zwiększenia stężenia kompleksów immunologicznych mogą Ci się zrobić inne przypadłości, nie konkretnie jelitowe.
Z tego wynika, że ktoś w tym artykule uważa że nie istnieje coś takiego jak Alergia pokarmowa typu III, czyli zaprzecza zaistniałemu faktowi.Kamil85 pisze:Zwiększone stężenie IgG w surowicy jest prawdopodobnie odpowiedzią organizmu na spożywane produkty, a nie wyrazem nadreaktywności na alergeny w nich zawarte.
Ja robiłem to badanie na alergie pokarmową typu III "zbiorowo". Zebraliśmy się dużą grupą osób dzięki temu uzyskaliśmy rabat. W moim przypadku jak osobie z CD wyszło bardzo dużo Alergii, osobie chorej na polipy jelita grubego wyszedł gluten i mleko, osobom z małymi dolegliwościami wyszły minimalne ilości alergii, a kilku osobom żadne. .
Więc mówienie "Zwiększone stężenie IgG w surowicy jest prawdopodobnie odpowiedzią organizmu na spożywane produkty" jest mijaniem się z prawdą. Już nie chodzi mi o moje badanie i bliskich które temu zaprzecza. Poniżej wkleje linki do badań randomizowanych, które temu zaprzeczają. Zauważ użyto tu słowa prawdopodobnie. Badanie jak dla mnie i artykuł mało warty. Na to by wyglądało że każdy jak coś je w dużych ilościach wzrośnie mu Igg. To jest nieprawdą, mam przed sobą wyniki badań kilku osób i widzę że to się mija z prawdą co oni wypisują.
Artykuł w ogóle neguje istnienia Alergii pokarmowej typu III to jest śmieszny artykuł.
Zresztą sam widzisz jesz chleb (gluten) biegasz do toalety, nie jesz chleba (glutenu) nie biegasz do toalety.
Ja jem gluten mam zapalenie żołądka, dwunastnicy, afty, zapalenie dziąseł, nie jem glutenu wszystko się goi. Nawet nie chodzi o zapalenie przewodu pokarmowego ale stawy nie bolą, bóli głowy nie ma.
Wkleję Ci Kamil poniżej jeszcze kilka fragmentów artykułów plus linki do badań. Po przeczytaniu trochę to rozjaśni na czym polega Alergia typu I od Alergi typu III
British Allergy Foundation przyjmuje, że 45% ludności w Europie i Stanach Zjednoczonych cierpi na alergię pokarmową typu III. Uznany jest fakt, że artykuły spożywcze i pokarm generalnie mają duży wpływ na dolegliwości chroniczne. Często polegają one na reakcjach immunologicznych na produkty spożywcze, przy czym u kobiet zdarza się to dwukrotnie częściej niż u mężczyzn.
Różnica między "klasyczną" alergią pokarmową typu I a alergią pokarmową typu III
Należy wyraźnie odróżnić alergię pokarmową typu III od "klasycznej" alergii, w której pośredniczą przeciwciała typu IgE. W przypadku alergii pokarmowej typu III chodzi wprawdzie również o reakcję odpornościową, lecz jest ona związana z przeciwciałami typu IgG. Reakcja występuje z opóźnieniem 8 do 72 godzin od chwili spożycia pokarmu. Może się więc zdarzyć, że u danej osoby dopiero w piątek wystąpią problemy żołądkowo-jelitowe jako reakcja na pokarm, który został spożyty już w środę. Problem w takiej sytuacji polega na tym, że takie rodzaje alergii mogą być nierozpoznane często przez całe życie.
Zależność między układem odpornościowym a alergią pokarmową typu III
Cecha szczególna swoistego układu odpornościowego (odporności nabytej, co oznacza, że układ odpornościowy uczy się przez całe życie) polega na tym, że przeciwciała wytwarzają strukturę, która pozwala im rozpoznawać tylko jeden określony rodzaj antygenu (zasada klucza i zamka). Nasz układ odpornościowy jest więc w stanie wytworzyć wiele tysięcy różnych przeciwciał, z których każde ma inną strukturę i potrafi związać się ze ściśle określonym antygenem.
Jeżeli antygen wniknie do organizmu, pasujące przeciwciało przywiera do niego. W ten sposób antygen staje się widoczny dla innych komórek układu odpornościowego. Wiązanie antygenu z przeciwciałem powoduje powstanie tzw. kompleksu immunologicznego. Komórki rozpoznające kompleksy immunologiczne wydzielają mediatory, które aktywują komórki układu odpornościowego. Rozwija się automatycznie przebiegająca reakcja kaskadowa. Na końcu reakcji kompleks immunologiczny zostaje zniszczony przez fagocyty (komórki żerne).
Ten mechanizm występuje także w przypadku występowania alergii pokarmowej typu III. Zgodność struktury powoduje, że przeciwciało wiąże się tu z antygenem określonego produktu. Dopóki spożywa się produkty wywołujące nadwrażiwość, automatyzmu tego nie można zahamować. Reakcja immunologiczna przebiega zawsze, nawet jeżeli jej skutki dla organizmu mogą być szkodliwe. Wyraźnie widać to w przypadku chorób autoimmunologicznych Błąd w sterowaniu układem odpornościowym prowadzi do wytworzenia przeciwciał typu IgG w stosunku do własnych komórek organizmu. Własne komórki organizmu stają się antygenem, kompleks immunologiczny złożony z "endogennej tkanki i przeciwciała" jest "zwalczany" przez własny układ odpornościowy. Skutkiem są poważne choroby.
W przypadku alergii pokarmowej typu III występują swoiste przeciwciała w stosunku do produktów spożywczych lub ich składników.
Powstawanie alergii pokarmowej typu III w wyniku uszkodzenia jelita
Alergia pokarmowa typu III powstaje wtedy, gdy nie w pełni strawione składniki pokarmu przenikają przez ścianę jelita do krwioobiegu i są rozpoznawane jako elementy obce dla ustroju.
Zdrowe jelito jest pokryte błoną śluzową, która jest silnym, stabilnym układem obronnym. Już tutaj następuje eliminowanie pierwszych drobnoustrojów chorobotwórczych.
Infekcje, stres, leki, np. antybiotyki i leki przeciwzapalne oraz zaburzenia w składzie bakteryjnej flory jelitowej zaburzają tę równowagę i powodują zwiększenie przepuszczalności jelita cienkiego, przez co do krwi mogą przeniknąć większe niestrawione lub nie w pełni strawione składniki pokarmowe.
Permanentnie zwiększona przepuszczalność jelita prowadzi do stałego nasilania się objawów alergii pokarmowej typu III, której towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał typu IgG przeciw tym składnikom pokarmowym.
Kliniczne znaczenie przeciwciał typu IgG przeciwko antygenom pokarmowym
Wykazanie obecności przeciwciał typu IgG przeciwko produktom żywnościowym jest bardzo wyraźną wskazówką świadczącą o tym, że dochodzi do nieustannego kontaktu antygenów pokarmowych z układem immunologicznym. Udało się bowiem wykazać, że stężenie przeciwciał zmniejsza się aż do całkowitego ich zaniku, jeżeli przez jakiś czas będzie się unikać określonych produktów spożywczych.
Powstałe kompleksy antygen-przeciwciało aktywują układ dopełniacza i powodują migrację fagocytów, które niszczą kompleks immunologiczny. Jednocześnie uwalniane są różne cytokiny (interleukina, czynnik TNF-α), oraz duże ilości wolnych rodników i proteazy.
Czynnik TNF-α indukuje stan zapalny głównie w tych tkankach, w których czynnik ten jest wytwarzany w trakcie odpowiedzi immunologicznej. Wolne rodniki mogą również atakować i niszczyć komórki endogenne. Dzieje się tak w przypadku nadmiaru rodników tlenu (O2), gdy komórki z braku antyoksydantów nie są w stanie bronić się przed wywoływanym przez rodniki utlenianiem (rozpadem składników ściany komórkowej). Ponadto mogą one utleniać lipidy komórkowe zapewniające elastyczność ściany komórkowej, w wyniku czego następuje zniszczenie komórki. Proteazy są enzymami, które rozkładają swoiste białka, a tym samym mogą niszczyć okoliczną tkankę.
Jeżeli kompleksy immunologiczne występują w małej ilości, proces ten przebiega bez większych szkód. Jednak w przypadku alergii pokarmowej typu III stężenie kompleksów immunologicznych jest wysokie. Dostają się do układu krążenia a potem odkładają w tkankach. Kompleksy immunologiczne nieustannie gromadzą się na komórkach i stale wywołują miejscowe stany zapalne, które są odpowiedzialne za liczne dolegliwości chroniczne.
W wyniku ciągłego przebiegu i stałego wytwarzania nowych mediatorów następuje ingerencja w liczne procesy metaboliczne (np. na obwodową oporność na insulinę).
Dlaczego dopiero teraz dostrzega się znaczenie alergii pokarmowej typu III?
Alergia pokarmowa typu III wywołuje różne objawy. Częściowo są one podobne do objawów "klasycznej" alergii. Dlatego często błędnie określa się ją mianem alergii pokarmowej, mimo że nie można wykazać obecności markerów odpowiedzialnych za alergię.
Ponadto czasowe opóźnienie między momentem spożycia pokarmu a wystąpieniem objawów utrudnia rozpoznanie tej choroby.
Przyjęło się już, że dla poszczególnych chorób określa się obecność przeciwciał typu IgG (np. przeciwglutenowych w przypadku celiakii). Nawet pojedyncza analiza jest bardzo droga. W przypadku dolegliwości chronicznych konieczne jest przebadanie krwi na obecność większej ilości przeciwciał, w celu ujawnienia jak największej ilości produktów spożywczych wywołujących nadwrażliwość. Wiąże się to z wysokimi kosztami. Aby tego uniknąć, opracowano zalecenia dietetyczne, które polegały na testowaniu 10 spośród 15 produktów spożywczych. Najczęściej nie przynosiło to oczekiwanego rezultatu, ponieważ zalecenia obejmowały także produkty wywołujące objawy alergiczne, które wcześniej nie zostały przetestowane. W takich przypadkach nie można więc było zahamować procesów zapalnych. Natomiast post i głodówka - najbardziej rygorystyczna postać diety eliminacyjnej - często kończy się sukcesem, ponieważ automatycznie wyklucza się także spożycie produktów żywnościowych, które powodują nadwrażliwość.
Dlaczego przeprowadza się test wszystkich podklas przeciwciał typu IgG?
W celu ustalenia wszelkich form nadwrażliwości konieczne jest objęcie testem wszystkich podklas przeciwciał IgG. Wytwarzanie specyficznych przeciwciał klasy IgG na antygeny pokarmowe odbywa się poprzez odporność hormonalną. Występują tu różne podtypy przeciwciał IgG, które są skuteczne w zwalczaniu antygenów. Dlatego uwzględnienie wszystkich podklas ma tu decydujące znaczenie. Test ImuPro300 spełnia te wymogi. Oznacza to, że szeroka i efektywna terapia jest możliwa tylko wtedy, gdy ujęte zostaną wszystkie występujące reakcje chorobowe. To powoduje, że metoda testu ImuPro300 jest wiodącą koncepcją w leczeniu alergii pokarmowej typu III wywołującej chroniczne dolegliwości.
Poniżej link do badania randomizowanego (a clinical double-blind, randomised, cross-over trial.) na temat alergii pokarmowej typu III w kierunku migreny
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20647174
wnioski: zanik większości objawów
Poniżej kolejny link do badania randomizowanego na temat alergii pokarmowej typu III w kierunku IBS (jelito nadwrażliwe)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15361495
wnioski: redukcja większości objawów
Poniżej kolejny link do badania randomizowanego na temat alergii pokarmowej typu III w kierunkku choroby CROHNA, dosyć obszerne badanie
http://eksaktmat.no/content/documents/i ... isease.pdf
wnioski: redukcja większości objawów
In conclusion, a nutritional intervention diet based on
circulating IgG antibodies against food antigens showed
effects with respect to stool frequency, abdominal pain
and general well-being in this double-blind cross-over
study with 40 CD patients. Stool frequency and total
score during the specific diet were significantly lower in
contrast to the sham diet.
Kamil teraz zobacz, przytoczyłem Ci kilka artykułów, badań randomizowanych na temat alergii pokarmowej typ III i wpływu stosowania diety na zmniejszenie objawów. Są to duże badania na dużych grupach ludzi wykonane w zagranicznych klinikach z dokładnymi badaniami.' Artykuł który wkleiłeś zaprzecza wszystkim tym badaniom, w szczególności zdanie:
Kamil85 pisze:1. Oznaczanie przeciwciał klasy G nie znajduje zastosowania w diagnozowaniu alergii pokarmowych oraz modyfikowaniu diety pacjentów z ZJN.
Widzisz

Poza tym faktycznie istnieje zjawisko przepuszczalności jelit i dostawanie się dużych ilości alergenów do krwiobiegu co zaostrza objawy.
Poczytaj sobie wszystko na spokojnie i wyciągnij wnioski.
Poniżej taka ciekawostka o zaniku objawów po wyeliminowani alergenów (IgG):

To nie są błędne teorie tylko teorie oparte na powyższych badaniach randomizowanych. Zachęcam do powyższej lektury. Niestety większość po angielsku.Kamil85 pisze:Coś w tym jest co piszesz - zresztą efekty mówią same za siebie, ale za dużo tutaj jest błędnych teorii, które tylko wydają się pasować do całej tej układanki.
Mógłbym Ci jeszcze wklejać kolejne masy badań m.in po niemiecku, ale myślę, że to wystarczy żeby mniej więcej pojąć zjawisko alergii typu III, przeciwciał IgG i przepuszczalności jelit.
Tutaj już nawet nie chodzi o całą masę tych badań, które to potwierdzają, wystarczy wejść na fora Celiaków, chorych na Autyzm czy masę forów zagranicznych, żeby poczytać o ich poprawie stanu zdrowia (po wyeliminowaniu alergenów w klasie IgG).
Jeszcze jedna mało istotna sprawa na tle powyższych badań i wniosków, ale taka ciekawostka przykład pacjentki:
"Zaburzenia trawienia i biegunki zostały
zdiagnozowane jako nietolerancja laktozy. W przypadku takiej
dolegliwości produkty mleczne są źle trawione. Odstawienie wszys−
tkich produktów nabiałowych, które zawierają nawet niewielkie ilości
nabiału, nie przyniosło poprawy ani nawet zmniejszenia częstotli−
wości wydalania stolców. Na podstawie testu na alergię pokarmową typu III stwier−
dzono znaczną nadwrażliwość na jajka i produkty mleczne. Dopiero
wykluczenie jajek a następnie wszystkich produktów nabiałowych
przyniosło długo oczekiwaną poprawę i zanik dolegliwości"