No, będąc na dzisiejszej konferencji miałam przyjemność wymienić parę zdań o grzybicy z jednym profesorem ginekologii i...
Biorąc pod uwagę, że stosujemy sterydy, immunosupresję i mamy problemy z prawidłowym poziomem żelaza, czasem zdarza się na antybiotykoterapia jesteśmy predysponowane do tego typu infekcji.
Generalnie po odstawieniu w/w leków i unormowaniu żelaza grzybica powinna się sama "wyleczyć", lecz z uwagi na to, że leki te są stosowane w terapii naszych chorób przewlekle, a problemy z żelazem są częstym problemem powinno się stosować leki przeciwgrzybicze doustnie (zaznaczył, że doustnie) przez pół roku, koniecznie przeleczyć partnera i jak wiadomo łykać probiotyki (ale to u nas chyba standardem jest

).
Dodatkowo zaleca pacjentkom przyjmowanie wit. B Complex 2 tabletki 3 razy dziennie, aż do momentu, gdy pojawi się charakterystyczny zapach tej witaminy w moczu lub pocie, a następnie przyjmować jedną tabletkę dziennie.
(tutaj nie zdążyłam dopytać jak to działa, bo zmienił temat i mi umknęło

)
No i wspomniał też, aby ograniczyć cukry w diecie.
Nadmienił też, że najgorzej leczy się grzyba przeniesionego z jamy ustnej do dróg rodnych na drodze stosunków oralnych. Powiedział, że wtedy to trzeba się nagimnastykować.
Niemniej jednak powiedział, że jak najbardziej zasadne jest leczenie grzyba podczas stosowanych leków wymienionych na początku tego posta, gdyż udaje się go zaleczyć. Powiedział również, że słusznym jest zmienianie bądź leczenie równocześnie dwoma lekami p/grzybiczymi.
O, tego się dowiedziałam od "szychy"
Nie pytajcie mnie o Jego nazwisko, bo... nie pamiętam
Byłam w lekkim stresie, gdyż uczyniłam do podczas dyskusji po wygłoszonym wykładzie, a odpowiedzi udzieliła mi inna osoba- nie ta, która która wygłosiła wykład nt. grzybicy
Na zawsze razem...
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza

+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową

2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam