Witam wszystkich,
chyba zadebiutuje na forum zainspirowany wpisem mosterdzieja bo obecnie mam podobne objawy i "wrażenia" z kuracji Entocortem;) Może tylko króciutki wstęp odnośnie przebiegu mojej choroby: jesień 2013 przypadkowo na USG wyszedł 7cm stan zapalny w końcowym odcinku jelita cienkiego, wcześniej miałem czasami lekkie bole w prawym boku ale myslalem,ze to od wyrostka i permanente zmeczenie. W październiku kolonoskapia i potwierdzenie stanu zapalnego w w jelicie kretym i zastawce Bauhina, światło zastawki zwężone, reszta ok. Chciałem od początku być w dobrych rękach i na szczęście cudem udało mi się dostać do prof. Rydzewskiej ("ręce" chyba najlepsze z możliwych;)Za wskazaniem pani Profesor od stycznia biorę Entocort i Asamax.
Po około 3 tygodniach odczułem poprawę, praktycznie przestało boleć mnie w prawym boku, miałem więcej sił, kalprotektyna była powyżej 600 ale zakładałem, że wszystko pójdzie pięknie,zgodnie z planem, pół roku terapii Entocortem (9-6-3mg) i zdrówko;)przynajmniej na jakiś czas:)No ale niestety, pod koniec lutego wyjazd na narty na kilka dni, mimo jazdy naprawdę bardzo spokojnej i rekreacyjnej bóle w okolicach zastawki krętniczo-kątniczej wróciły i od tamtej pory mi towarzysza, może nie jakoś bardzo mocne ale są, do tego zmeczenie i bóle stawów, stolec ok ale nigdy nie był problemem - raz dziennie jak w zegarku, innych jakiś wielkich objawów nie mam Po dwóch miesiącach zgodnie z zaleceniem zmniejszyłem dawkę Entocortu do 6mg i obecnie tyle go biorę. Na początku maja powinienem dawkę zmniejszyć do 3mg ale nie wiem czy przy braku większych efektów zmniejszenie będzie dobrym krokiem. Zastanawiam się raczej nad powrotem do dawki 9mg bo tylko przy tej dawce był jakiś efekt, choć też nie super kolosalny. Na marcowej wizycie u Pani Profesor rozmawialiśmy ogólnie o ewentualnym powrocie do dawki 9mg w przypadku pogorszenia się objawów po zmniejszeniu dawki. Ostatnio pisałem maile w tej sprawie do pani Profesor ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi, chyba jednak będę musiał zadzwonić.
Miałbym pytanie do
Mamci, na jaki okres powinienem ewentualnie zwiększyć dawkę Entocortu i jaka byłaby nowa ścieżka schodzenia z niego? Czy znów zacząłbym cykl półroczny, po dwa miesiące 9mg-6m-3mg?
Uff, chyba się jednak rozpisałem
Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia, zdrowia i zdrowia