Dziękuję topost ale ...
Jak brałem Sulfasalazin EN 500 i i Salofalk ale w takiej dawce jak Ty i też nic się nie działo
ale u mnie dawka mesalazyny obecnie jest dużo większa niż u Ciebie .
Biorę 4,5 grama od góry (doustnie) Sulfasalazin i 5 g mesalazyny od dołu ( wlewka Salofalk na noc + czopek 1g Salofalk rano).
Ja tak biorę od tygodnia i na razie poza gazami oraz gwałtownym pozbyciem się pozostałości nic mnie nie niepokoi.
Było trochę krwi przy podtarciu ale nie zawsze.
Dzisiaj wydawało mi się , że krwi nie ma.
Ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem jeszcze na sterydach ale z nich schodzę.
Na początku tygodnia CRP =2,5 z tym przy podawanym przeze mnie CRP dawka sterydów wynosiła 20 mg na dzień dzisiejszy 15 mg.
Robisz topost wymianę zdań z Obytym.z.CU i chyba w efekcie posty nasze są w zawartości uzupełniające się ale mój temat ma trochę inne zadanie niż Twój pozwól więc, że zlinkuję nasze tematy ponieważ się uzupełniają
http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... 514#407514
Moderatorów zaś proszę o ich nie scalanie.
Bo scalając je można problemy nasze pomieszać
Ja choruję:
a) Cu
b) IBS
c) uchyłki jelita
d) hemoroidy (II rzędu ?)
e) stan po zawale - 1 stent w tętnicy
f) zakrzepica żył głębokich
g) zespół Meniera- głuchota na 1 ucho i szumy uszne
h) kamica szczawianowa - obecnie bez kamieni
i) hiperglikemia (zaleczona ? prawdopodobnie posterydowa)
j) zwyrodnienia kręgosłupa
Moja terapia obecnie
rano: 1X1 tabletka Conroloc 20 mg ( nadkwasota), 15 mg Encorton(steryd),
3X1 tabletka Sulfasalazin EN 500 KRKA, espumisan 1X1 tab 40 mg, nospa vorte 1X1 tabletka 80 mg, 1X1 tabletka Pramolan 50 mg ( antydepresant), Nebilet 1X1 tabletka 5mg (na serce - nadciśnienie), 1 czopek 1g Salofalk
obiad: 3X1 tabletka Sulfasalazin EN 500 KRKA, espumisan 1X1 tab 40 mg, 2X1 tabletka Hepatil
kolacja: 3X1 tabletka Sulfasalazin EN 500 KRKA, espumisan 1X1 tab 40 mg, nospa vorte 1X1 tabletka 80 mg, warfin 2X1 tabletka 3mg = 6 mg ( leczona zakrzepica żył głębokich)
Przed snem: 1X 1 wlewka 60 mg Salofalk - 4g mesalazyny
Pozdrawiam.