kaszanka pisze:Badanie które mi wskazał do zrobienia to : morfologia, CRP, p-ANCA, ALT, GGTP, TSH, HBsAg, żelazo.
Nie wypisał mi żadnego skierowania do tych badań tylko mam sobie je wykonać albo poprzez rodzinnego lekarza albo odpłatnie. Lekarz rodzinny nie dał mi skierowania na p-ANCA, TSH i HBsAg i muszę za nie zapłacić. Te ANCA podobno około 100zł ciekawe jak z ceną reszty. Idę dziś do laboratorium zrobić je wszystkie.
czyli tak jak pisałem, zero pomocy prócz rozmowy i recepty na lek, żeby coś zapisać.
Niepisanym zwyczajem jest, że na prywatnych wizytach lekarz proponuje szpitalny pobyt, a tam full badań kontrolnych i pełna diagnostyka.
Bardzo często też pierwsza wizyta płatna, a potem wizyty na NFZ, chocby w Poradniach przyszpitalnych.
Tu następna wizyta za miesiąc i tak co miesiąc. Ja wolałym tę kasę przeznaczyć na leki czy inne badania.
kaszanka pisze:Od rodzinnego dostałem skierowanie na kolonoskopię aby chociaż zapisał się w kolejce a czy pójdę to moja decyzja będzie (czekanie nawet do pół roku i bez znieczulenia bo od tego roku znieczulenia ogólnego nie robią)
ja nie wiem czy to tak musi być zawsze w znieczuleniu ogólnym. Wielu miało na żywca, ja prawie wszystkie, co najwyżej jakiś zastrzyk w trakcie i spoko. Zysk jest taki, że widzisz na monitorze jelito i lekarz na żywo mówi co i jak. Ciekawy taki pokaz. Warto zrobić kolonoskopie, a że trzeba czekac i pół roku to spoko.
Jesteś zdiagnozowany i leczony, choć nie rozumiem czemu nie "od dołu" gdzie stwierdzono zmiany.
Może przepytaj rodzinnego czy by nie przepisał wlewk Salofalku i czopków. Po 1 opakowaniu powinieneś mieć wogóle "zapasu" na wypadek krwawienia
kaszanka pisze:U mnie w przychodni jest lekarz rodzinny, który ma "papiery" na to aby wypisywać recepty dla mojej choroby więc z lekami gdy zabraknie nie będzie problemów.
Jakie papiery ? Opis rekto i hispat , czy masz Opinie Specjalisty albo wypis szpitalny ?
Twój rodzinny wypisze recepty , ale inny niekoniecznie.
kaszanka pisze:Postanowiłem poszukać jakiegoś gastro z NFZ we Wrocławiu
na forum są ludzie z Wrocławia...może podpowiedzą.
Warto zapisywać się do Poradni przyszpitalnych.
Dobre leczenie to kontrolne badania i sprawdzanie .Same wizyty nie wystarczą.
CU to choroba na całe życie, daj boże że wejdziesz w remisję, wtedy spoko, ale i tak trzeba być pod kontrolą. Wizyty na NFZ to co pół roku są ok i wystarczają Lekarz rodzinny zaopatruje resztę.
Ale nawet w remisji warto robić kolonoskopie na początku co jakieś 4 lata jeśli nie ma sytuacji nadzwyczajnej.
Tak więc spoko...no i warto się zastanowić nad odpowiednim jedzeniem.
Zawsze odpowiednim do stanu jelit. W remisji wszystko co nie szkodzi, a w zaostrzeniach to takie, by nie podrażniać dodatkowow jelita.
Warto o tym poczytać...
No ale
pamiętaj też, że my nie jesteśmy lekarzami, piszemy z własnego doświadczenia.
Leczyć zaś musi lekarz