Hej
gosia2122 pisze: ↑30 mar 2018, 08:43
Przyjmuje Pentasa 3x1g granulat
Pentasa nie jest dobrym rozwiązaniem w przypadku CU, bo nie działa specyficznie w jelicie grubym - uwalnia się już w żołądku, a potem sukcesywnie w jelicie cienkim itd.
W pełnej dawce w jelicie grubym działa Asamax oraz sulfasalazyna.
Jest jeszcze Salofalk, który zaczyna się uwalniać w końcowym odcinku jelita krętego.
Chyba, że są jakieś szczególne wskazania do granulek Pentasy, np. Asamax podrażniał żołądek itp.
W tym momencie masz remisję objawową, ale niestety nie jest ona równoznaczna z prawdziwą, pełną remisją śluzówkową - taką można stwierdzić badając wycinki hist-pat z kolonoskopii (powinny wyglądać jak u zdrowej osoby).
Odebrałam wynik i jestem bardzo zaskoczona:525 (metoda ilościowa)
Wynik kalprotektyny wskazuje na stan zapalny w jelicie, więc nie masz remisji endoskopowej.
Stąd konieczność kolono, żeby zobaczyć co się dzieje i jak wygląda błona śluzowa, czy są owrzodzenia, nadżerki, źródła krwawienia, pseudopolipy itd.
jak wygląda dalsze leczenie?
Trzeba będzie zwiększyć dawkę mesalazyny do dawki zaostrzeniowej - która musi być odpowiednio wysoka, żeby zwalczać zapalenie - tzn. 4-4,5 g na dobę.
A aktualnie przyjmujesz 3 g, czyli dawkę chemoprewencyjną w remisji.
Plus dołożyć leczenie miejscowe (np. wlewki z mesalazyną lub ze sterydami), być może włączyć Cortiment MMX itd.
Ciekawi mnie czy inni tez tak maja-jak to jest, brak jakichkolwiek objawów a środku ogień...
Tak, tak się zdarza.