
Potrawy smażone
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 650
- Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Potrawy smażone
Napiszcie,czy jecie smażone potrawy,mi już sie niedobrze robi od gotowanego mięsa.Na razie dobrze się czuję ale mój lekarz powiedział,że smażone odpada. 

- sztaba
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 515
- Rejestracja: 16 paź 2004, 14:38
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- miasto: Słupsk
- Lokalizacja: SŁUPSK
- Kontakt:
Re: Potrawy smażone
Prawda jest taka, że sama musisz się przekonać o tym, czy możesz coś jesc czy też nie. Wiele postów na tym forum napisano o tym, że każdy musi sobie wypracować dietę sam.
- Feniks
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 838
- Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:03
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Potrawy smażone
Według mnie powinnaś zrobić ankietę.
- Miki
- Początkujący ✽✽
- Posty: 295
- Rejestracja: 29 cze 2006, 16:03
- Choroba: CU
- województwo: warmińsko-mazurskie
- Lokalizacja: Olsztyn
Re: Potrawy smażone
a ja jakoś przyzwyczaiłam się do potraw gotowanych, pieczonych i duszonych i wcale nie tęsknię za samażonymi 

- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 650
- Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Potrawy smażone
A ja właśnie lubię smażone no ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaić. 

- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 959
- Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
Re: Potrawy smażone
Goniusia - spróbować i obserwować reakcję organizmu tego i następnego dnia. Czy boli, czy pędzi do kibelka, czy stolec ok.
Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2059
- Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Potrawy smażone
Ja też na początku unikałem smażonych ,pieczonych,duszonych mięs bo to bowiem ponoć nie wskazane dla nas.
Lecz po czasie nie mogłem patrzeć na gotowane mięso.
A ciągło mnie do smażonych ,pieczonych mięs jak wilka do lasu
Spróbowałem , przetestowałem i teraz jem tylko smażone i pieczone mięsko na SMALCU z dodatkiem oczywiście ziół np. prowansalskich i jest okey
.
Oczywiście od czasu do czasu jem również gotowane mięsko.
Lecz po posiłku pije zieloną lub czerwoną herbate(pu-erh).
Lecz podkreślam w naszych dolegliwościach jest to sprawa indywidualna , i każdy organizm na różne pokarmy inaczej reaguje.
Życze smacznego
Lecz po czasie nie mogłem patrzeć na gotowane mięso.
A ciągło mnie do smażonych ,pieczonych mięs jak wilka do lasu

Spróbowałem , przetestowałem i teraz jem tylko smażone i pieczone mięsko na SMALCU z dodatkiem oczywiście ziół np. prowansalskich i jest okey

Oczywiście od czasu do czasu jem również gotowane mięsko.
Lecz po posiłku pije zieloną lub czerwoną herbate(pu-erh).
Lecz podkreślam w naszych dolegliwościach jest to sprawa indywidualna , i każdy organizm na różne pokarmy inaczej reaguje.
Życze smacznego

- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 650
- Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Potrawy smażone
Tak właśnie zrobię.A tak na marginesie jecie pizzę?Ja ją uwielbiam ale od momentu jak się dowiedziałam że jestem chora nie jadłam.Jakoś brak mi odwagi 

-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 134
- Rejestracja: 29 kwie 2007, 20:25
- Choroba: nie ustalono
- Lokalizacja: Polska
Re: Potrawy smażone
Zawsze możesz urozmaicić sobie gotowane mięso. Ja wymyśliłam w czasie choroby schab gotowany po grecku i rybę po grecku ![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 650
- Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Potrawy smażone
Klaudi napisz jak to robisz bo brzmi ciekawie 

-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2059
- Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Potrawy smażone
Tak dodam do tematu ,że ze smalcu - tłuszczu ze smażonego mięska powstaje wspaniały sos do pyzów, ziemniaczków itp.
Przedtem jednak przy smażeniu mięska nie żałować ziół , typu tymianek , majeranek tak jak powyżej napisałem prowansalskich.
A do kolorytu dodać papryke SLODKĄ oraz dla zdrowia również kurkume .
Naprawde palce lizać
.
Przedtem jednak przy smażeniu mięska nie żałować ziół , typu tymianek , majeranek tak jak powyżej napisałem prowansalskich.
A do kolorytu dodać papryke SLODKĄ oraz dla zdrowia również kurkume .
Naprawde palce lizać

- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 650
- Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Potrawy smażone
Piciu a jak smażysz to mięso.Robisz jakąś panierkę czy tylko same zioła? 

-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 134
- Rejestracja: 29 kwie 2007, 20:25
- Choroba: nie ustalono
- Lokalizacja: Polska
Re: Potrawy smażone
Przepis dla Goniusia:
Ryba po grecku:
-do gotującej ryby dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę (nie musisz tego jeść), przyprawy typu majeranek,bazylia,oregano,kminek, łyżeczkę masła
Do mięsa możesz dodać jeszcze ziele angielskie i liście laurowe.
Przepis jest bardzo prosty ale apetyczny![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
Ryba po grecku:
-do gotującej ryby dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę (nie musisz tego jeść), przyprawy typu majeranek,bazylia,oregano,kminek, łyżeczkę masła
Do mięsa możesz dodać jeszcze ziele angielskie i liście laurowe.
Przepis jest bardzo prosty ale apetyczny
![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 650
- Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Potrawy smażone
Dzięki Klaudi jutro wypróbuję i dam Ci znać jak smakowało. 

-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2059
- Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Potrawy smażone
Na początku na gorącym smalcu przyrumieniam mięsko lekko osolone.
Gdy będzie lekko przypalone(lekko brązowa skórka)
, dodaje zioła ,sól oraz zalewam wodą -tak aby zalać mięsko i aby zioła oddały to co mają najlepszego.
Smażyć tak długo aby mięsko będzie miękkie
.
Gdy będzie lekko przypalone(lekko brązowa skórka)

Smażyć tak długo aby mięsko będzie miękkie
