CU, CD i inne zapalne choroby jelit Forum otwarte dla wszystkich chorych na nieswoiste zapalenia jelit, dla ich rodziców, partnerów i osób zainteresowanych.
Witam wszystkich.
By3em wczoraj u lekarza i w zwi?zku z remisj? a jednocze?nie ci?g3ymi biegunkami, poleci3 mi spróbowaa Kreon. Ma to niby wzmóc absorpcje wody, bo ?adne inne leki nie pomagaj? niestety. Mam krótsze jelito i bya moze do konca zycia bede z tym walczy3, ale zawsze warto próbowaa.
Mam pytanie: Ma kto? do?wiadczenia z Kreonem? Pomaga3?
pozdrawiam
_________________ zawsze mozemy o tym poGGadac...
GG 3141303
Przez krótki czas bra3am Kreon. Ale by3o to zaraz po zaostrzeniu - jedynym jak dot?d. Jak sytuacja sie unormowa3a i wesz3am w remisje - po oko3o 3-4 tygodniach - lekarz kaza3 mi odstawia Kreon. Nie wiem na co on mia3 dzia3aa. Od tamtego czasu mine3o 2,5 roku i jest OK - a biore tylko Salofalk 3x dziennie po 2 tabletki.
Pozdrowienia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Mar 2004 Posty: 7713 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-02-2005
Kreon to enzymy trawienne otrzymywane z trzustki wieprzowej. Podobne dzia3anie ma Pancreatyna. Poprawiaj? trawienie, ale aby mia3y dzia3aa na biegunki w przypadku skrócenia jelita to nie s3ysza3am. Podawany jest w zapaleniu trzuski, po jej resekcji, w przypadku zwe?enia przewodów trzustkowych, oraz w mukowiscydozie.
Mamcia
Chodzi raczej o to aby usprawnia trawienie a tym samym byc mo?e absorpcja wody zacznie sie du?o wcze?niej. Pobiore troche zobaczymy co z tego wyjdzie.
A ma kto? jakie? sprawdzone lekarstwo na tego typu "problemy" pooperacyjne?
Pozdrawiam
Krzysiek
_________________ zawsze mozemy o tym poGGadac...
GG 3141303
Pomogła: 2 razy Wiek: 57 Dołączyła: 05 Mar 2004 Posty: 464 Skąd: Brzeźnica/Kraków
Wysłany: 16-02-2005
Ja stosuje kreon 10 000 1 raz dziennie.Powiedzia3a mi o tym kobieta ktora jak ja by3a na ?ywieniu pozajelitowym w lecie.Znany krakowski chirurg poradzi3 jej na Crona odstawia wszystkie leki je?a normalny chleb ,ciemne pieczywo/nie bu3eczki/ i braa panzytrat /to w zasadzie chyba tosamo co kreon/ i dolegliwo?ci jej ust?pi3y. Ja zrobi3am tak samo za zgod? lekarza,kiedy odstawi3am metypred skonczy3am ?ywienie pozajelitowe i od wakacji biore tylko 2 x dz.ulgastran/lek chroni?cy ?luzówke/i raz dziennie kreon.Bardzo mi to pomaga.Choa nie powiem 3x zaliczam kibelek/dopo3udnia/.Ale czuje sie zdecydowanie lepiej i nie mam ?adnych bóli brzucha.Polecam wiec kreon.Pozdrawiam Gosia
Pomogła: 5 razy Wiek: 43 Dołączyła: 29 Lis 2004 Posty: 1274 Skąd: Zdunska Wola
Wysłany: 25-02-2005
Krzysiek!Kiedys pytale? mnie na gg o kreon.Bralam go ale w zwiazku z bólami trzustki.Nie zauwazy3am aby wp3ywal znacz?co na np.ilosc wypróznien.Acha-to bylo niedlugo po resekcji j.grubego.
_________________ Zawsze służę rozmową Gość Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1,cyklosporyna150mg-0-100mg,bez pespektyw i parę innych paskudztw Waga/wzrost 89/173
Ja natomiast po wizycie u irydologa dostalem troche wspomagaczy na trzustke i watrabe. M.in. Kreon oraz Chelicur (wstretny wyciag z glistnika).
Na ilosc wizyt w toalecie to nie wplynelo, ale na pewno duzo lepiej sie czulem, tym bardziej, ze na 100% Salofalk ktory dostalem na CU nie jest obojetny dla watroby.
Mysle ze Kreon 1xdz 1 kaps. nie zaszkodzi, ale tylko 1 opak. i koniec.
pzdr
Wysłany: 21-05-2007
Oj to chyba zacznę się denerwować
Ciekawe dlaczego dostałą mte enzymy skoro nikt mi nie mówił ze z moja trzustką jest coś nie tak
Jeszcze tego brakowało żeby mi trzustka wysiadła przez to jelito
tysia Ty sie tak nie martw tym Kreonem, bo to wcale nie musi znaczyć, że coś u Ciebie z trzustką nie tak. To po prostu lekarz chce zadbać o to, aby wszystko sie jeszcze dokładniej trawiło i nie drażniło jelita. To można traktować jako takie wspomaganie, a nie leczenie trzustki. Ja tez kiedyś to długo brałem i nawet jakieś efekty to dawało. Wygląda na to, że lekarz sie stara jak najlepiej, a z drugiej strony, że jest może jeszcze z tej starej szkoły, bo mnie już teraz żaden młody lekarz tego nie proponował, a zalecała mi to tylko dobra Pani ordynator, do której chodziłem na początku choroby 12 lat temu. Ale faktem jest, że lekarz powinien Ci dokładnie wytłumaczyć, co to jest ten Kreon i dlaczego go przepisuje.
ESka [Usunięty]
Wysłany: 21-05-2007
Tomy ma rację kiedyś brałam kreon lekarz powiedział mi, że on pomoże mi lepiej trawić i sprawi, że nie będę tak strasznie traciła na wadze. Nie wiem ile w tym prawdy, ale uznałam takie tłumaczenie za wystarczające.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum