Dieta aspirynowa
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: pomorskie
Dieta aspirynowa
Macie jakieś doświadczenia z dietą aspirynową?
-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Re: Dieta aspirynowa
a co to takiegoOceanna pisze:doświadczenia z dietą aspirynową?

i czy pytasz tylko chorych na IBS?
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Jedyne doswiadczenie jakie mialam z aspiryna to silne krwawienie z jelita.
Bylam przeziebiona, czulam ze cos mnie rozklada, wiec pierwsze co pod reka mialam to aspirynka...po dwoch dniach malo nie umarlam ze strachu bedac w wc. Pedem pojechalam do lekarza, niezle mnie ochrzanil,powiedzial, ze aspiryny,paracetamolu mam sie wystrzegac jak ognia, bo bardzo podrazniaja jelito.
Wystraszylam sie wtedy nie na zarty ... to nie byla odrobina krwi ...
Bylam przeziebiona, czulam ze cos mnie rozklada, wiec pierwsze co pod reka mialam to aspirynka...po dwoch dniach malo nie umarlam ze strachu bedac w wc. Pedem pojechalam do lekarza, niezle mnie ochrzanil,powiedzial, ze aspiryny,paracetamolu mam sie wystrzegac jak ognia, bo bardzo podrazniaja jelito.
Wystraszylam sie wtedy nie na zarty ... to nie byla odrobina krwi ...
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
to samo usłyszałam o aspirynie od mojego lekarza, że nawet do nawrotu może doprowadzićCinimini pisze:powiedzial, ze aspiryny,paracetamolu mam sie wystrzegac jak ognia, bo bardzo podrazniaja jelito.

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Ja mam zabroniony paracetamol, ibuprom i wszelkie pochodne, jedyne co moge brac przy przeziebieniu to rutinoscorbin, a przeciwbolowo APAP. Po tej wpadce z aspiryna nabawilam sie zaostrzenia i jakies dwa miesiace pozniej wyladowalam na oddziale... takze nie polecam " diety aspirynowej" - cokolwiek ma to okreslac 

- montan
- Początkujący ✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
aspiryna to cichy zabojca jak by nie bylo... tak samo jak ibuprom potrafi sporo namieszać i to w zdrowych organizmach. 

Dolina . . .
- Naobie
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
O ile się nie myle APAP to właśnie paracetamol (przynajmniej tak pisze na opakowaniu tego leku które właśnie trzymam w ręceCinimini pisze:Ja mam zabroniony paracetamol, ibuprom i wszelkie pochodne, jedyne co moge brac przy przeziebieniu to rutinoscorbin, a przeciwbolowo APAP

Co do aspiryny to od bardzo dawna miałam z nią problemy i zawsze źle na nią reagowałam, nawet jeszcze przed zdiagnozowaniem. Z tego co przeczytałam to dieta aspirynowa polega właśnie na unikaniu wszystkiego co z aspiryna związane.
O diecie można poczytać tutaj: http://www.atopowe-zapalenie.pl/forum/v ... .php?t=753
Można tam przeczytać m. in. że:
Ja z taką dietą nie miałam nic wspólnegoW diecie aspirynowej zabronione jest spozywanie wszelkich pokarmów zawierających salicylany, a więc związki podobne pod względem budowy chemicznej i działania do kwasu acetylosalicylowego ( czyli Aspiryny). Stosuje się ją u osób, które nie tolerują aspiryny (pokrzywka, duszność, utrata przytomności albo tylko świąd skóry po przyjęciu aspiryny)

-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Nie słyszałam wcześniej takiej diecie. Jak mnie coś pobolewa to biorę APAP. Rutinoscorbin też mam zakazany.
Przecież Apap to paracetamol!Cinimini pisze:Ja mam zabroniony paracetamol, ibuprom i wszelkie pochodne, jedyne co moge brac przy przeziebieniu to rutinoscorbin, a przeciwbolowo APAP.

To tak, jakby ktoś Ci zabronił jedzenia mięsa, ale pozwolił na schabowy!

- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
...jejeku jejeku ... mam zabronione i tyle, nie siegam po nic innego jak APAP.Nautylus pisze:Przecież Apap to paracetamol!
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU w rodzinie
- województwo: dolnośląskie
Moj maz w razie przeziebienia,albo bólu moze uzywac tylko APAP albo PANADOL+witaminy, aspiryne ma zabroniona...to nie dla ludzi co maja chore jelitka...
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: pomorskie
Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi
Pytałam wszystkich, nie tylko chorych na IBS. Akurat u siebie tej diagnozy również nie jestem pewna;/
Bardziej chodziło mi o pokarmy niż o tabletki. Czy przestrzegacie jej rygorystycznie? Czy nie jedzenie niektórych produktów zawartych w spisie przynosi jakąś poprawę?

Pytałam wszystkich, nie tylko chorych na IBS. Akurat u siebie tej diagnozy również nie jestem pewna;/
Bardziej chodziło mi o pokarmy niż o tabletki. Czy przestrzegacie jej rygorystycznie? Czy nie jedzenie niektórych produktów zawartych w spisie przynosi jakąś poprawę?