Dieta OPTYMALNA?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Re: Dieta OPTYMALNA?
A i owszem, próbowa?. Na ?niadanko jajecznica 4 jaja na smalcu. obiadek goloneczka i ziemniaczek i kolacyjka z t?u?ciutka rybk?. CU si? nie odezwa?o a po 3 miesi?cach p?k?em jak zobaczy?em rano smalec i jaja. 

mo?e jest? b?d?c na pierwszej wizycie u dr nauk medycznych!!!! który jednicze?nie pracowa? u optymalnych przyjmuj?c i doradzaj?c zrobi? on na mnie dobre wra?enie. Stwierdzi?, ?e - przede wszystkim bra? leki, po drugie jak by tylko "co?" si? zacz??o to przesta? - po trzecie kontrola u lekarza prowadz?cego i morfologia co miesi?c. Doda? , ?e ma trzech pacj?tów z CU którzy ju? ponad 3 lata maj? remisj? w trakcjie której nie bior? podtrzymuj?cych dawek 5 ASA.....
Tak robi?em (ale z leków nie rezygnowa?em) . By?em 5 miesi?cy po ?rednim zaostrzeniu CU, i na prawd? nic mi si? nie pogorszy?o. Morfologia ok itd... Spróbowa?em i mo?na powiedzie? ?e co? mi zost??o po optymalnym jedzeniu. Cho? trudno na pocz?tku dobiera? propocjonalnie sk?adniki to w dalszym ci?gu nie jadam w ogóle s?odyczy
i surowicy ( owoców i warzywek
Tak robi?em (ale z leków nie rezygnowa?em) . By?em 5 miesi?cy po ?rednim zaostrzeniu CU, i na prawd? nic mi si? nie pogorszy?o. Morfologia ok itd... Spróbowa?em i mo?na powiedzie? ?e co? mi zost??o po optymalnym jedzeniu. Cho? trudno na pocz?tku dobiera? propocjonalnie sk?adniki to w dalszym ci?gu nie jadam w ogóle s?odyczy

- Kevo
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
Żywienie optymalne
Post stary, ale tak przypadkiem wpadłem na to forum i nie mogłem się powstrzymać od odpowiedzi.
Otóż ja próbowałem i cały czas stosuję dietę optymalną.
Skutek ? Zapomniałęm o chorobie. A byłem chory na CU prze 6 cholernie długich lat. W końcowej fazie mojej choroby prz wzroście 176 cm ważyłem 58 kg.
Teraz 71 kg. Wypróżnienia 1 na 1-2 dni. Ani śladu krwi, śluzu. Stolce zwarte. Dla chorych na CU lub Crohna, nie muszę mówić, że taki "zwarty" stolec to najpiękniejszy widok na świecie.
Pozdrawiam
Otóż ja próbowałem i cały czas stosuję dietę optymalną.
Skutek ? Zapomniałęm o chorobie. A byłem chory na CU prze 6 cholernie długich lat. W końcowej fazie mojej choroby prz wzroście 176 cm ważyłem 58 kg.
Teraz 71 kg. Wypróżnienia 1 na 1-2 dni. Ani śladu krwi, śluzu. Stolce zwarte. Dla chorych na CU lub Crohna, nie muszę mówić, że taki "zwarty" stolec to najpiękniejszy widok na świecie.

Pozdrawiam
- Kevo
- Debiutant ✽
Aha, zapomniałem dodać, że na żywieniu optymalnym jestem już 3 lata i od tego czasu mam święty spokój jeśli chodzi o CU.
-
- Debiutant ✽
podajcie mi prosze, jakiś link do stronki w netcie, gdzie jest dobrze opisana dieta optymalna.
To co narazie znalazlem to jakies strzepki informacji i w sumie nic nie moge sie wiecej dowiedziec.
To co narazie znalazlem to jakies strzepki informacji i w sumie nic nie moge sie wiecej dowiedziec.
CD lub CU user 

Stron jest multum. Wrzuć w Google: żywienie optymalne, dieta optymalna.
Firmowa strona: http://www.dr-kwasniewski.pl/
Ale najlepiej jakbyś przeczytał książkę "Żywienie Optymalne" Jana Kwaśniewskiego.
Pozatym jeśli chcesz na poważnie podejść do tematu do radzę udać się do lekarza optymalnego.
Dla chorych na CU i Crohna przez pierwsze tygodnie stosowania żywienia optymalnego niezbędne są pewne modyfikacje w diecie.
Pozdrawiam
Firmowa strona: http://www.dr-kwasniewski.pl/
Ale najlepiej jakbyś przeczytał książkę "Żywienie Optymalne" Jana Kwaśniewskiego.
Pozatym jeśli chcesz na poważnie podejść do tematu do radzę udać się do lekarza optymalnego.
Dla chorych na CU i Crohna przez pierwsze tygodnie stosowania żywienia optymalnego niezbędne są pewne modyfikacje w diecie.
Pozdrawiam