Znaleziono 17 wyników

autor: rozpruwacz
16 lis 2012, 13:52
Forum: Lek 6-Merkaptopuryna (6-MP)
Temat: 6-merkaptopuryna
Odpowiedzi: 118
Odsłony: 62719

Re: 6-merkaptopuryna

Leczenie któregokolwiek z partnerów może spowodować zmiany genetyczne płodu, dlatego, należy bezwzględnie stosować skuteczne metody antykoncepcji. No właśnie mnie też to "ostrzeżenie" zastanawia. Bo wynika z tego, że sprawa nie dotyczy tylko kobiet. Więc jeśli będziemy się chcieli starać o dziecko ...
autor: rozpruwacz
24 sie 2012, 08:53
Forum: Diagnostyka
Temat: Badania wątrobowe przy 6-MP
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 2359

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Raczej za wysokie i z przesunięciem. Normy morfologii jakieś dziwne. Takie normy mam podane na wydruku z laboratorium... Pierwsze dwa tygodnie przyjmowałem 50mg MP-6 dziennie. Od kilku dni przyjmuję dawkę 100mg (wszystko wg zaleceń lekarza). Następne badania krwi mam wykonać za 2 tygodnie i po tym ...
autor: rozpruwacz
23 sie 2012, 15:15
Forum: Diagnostyka
Temat: Badania wątrobowe przy 6-MP
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 2359

Re: Badania wątrobowe przy 6-MP

Dziękuję wszystkim odpowiedzi. Żeby już nie tworzyć nowego tematu w dziale "interpretacja wyników"... Właśnie odebrałem. Robiłem morfologię, kreatyninę, ALT, AST i ALP. Poniżej wymieniam tylko te składniki, które odbiegają od normy. Wizytę u lekarza mam zaplanowaną za 2 tygodnie, dlatego będę wdzięc...
autor: rozpruwacz
10 sie 2012, 11:18
Forum: Diagnostyka
Temat: Badania wątrobowe przy 6-MP
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 2359

Badania wątrobowe przy 6-MP

Proszę o pomoc. Od tygodnia biorę 6-MP (merkaptopuryna vis). Lekarz mi zalecił pierwsze badanie kontrolne m.in. enzymów wątrobowych po 2 tygodniach, później znów po dwóch, a później co miesiąc dwa. Niestety zapodziałem gdzieś kartkę z instrukcją jakie badania dokładnie powinienem wykonać. Nie wiem c...
autor: rozpruwacz
08 sie 2012, 19:13
Forum: Salofalk
Temat: Cena Salofalku oraz Azathiopryny
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 2401

Re: Cena Salofalku oraz Azathiopryny

Lekarz się myli - Salofalk na pewno jest na ryczałt (15,73 za 50 sztuk).

może nie ma umowy z NFZ na refundacje i kombinuje ;)
autor: rozpruwacz
08 sie 2012, 10:23
Forum: dolnośląskie
Temat: Lekarz we Wrocławiu
Odpowiedzi: 57
Odsłony: 17997

Re: Lekarz we Wrocławiu

Czy wie ktoś może, jaki lekarz przyjmuje we wrocławskim Limie/Lux Med ? I czy jest to dobry specjalista?
autor: rozpruwacz
06 sie 2012, 15:58
Forum: Lek 6-Merkaptopuryna (6-MP)
Temat: 6-merkaptopuryna
Odpowiedzi: 118
Odsłony: 62719

Re: 6-merkaptopuryna

Dzisiaj zaczynam swoją przygodę z 6-MP. Na razie od pojedynczej dawki 50mg rano. Trochę się obawiam, bo jak już pisałem w innym wątku, w zeszłym roku moja przygoda z Imuranem skończyła się tak szybko jak też się zaczęła, bo nie potrafiła znaleźć jakiegokolwiek porozumienia z moim organizmem. Na co p...
autor: rozpruwacz
02 sie 2012, 14:31
Forum: Napoje
Temat: napoje izotoniczne
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 3740

Re: napoje izotoniczne

mnie też krzywdy nie robią :mrgreen: niebieski Powerade jak dla mnie najsmaczniejszy i na kaca dobry :razz: No to prawda, na kaca najlepszy :) chociaż przyznam, że sam kolor mnie odstrasza to rzeczywiście dobrze nawadnia organizm. Pijam też często mineralizowane i witaminizowane słodzone wody Oshee...
autor: rozpruwacz
13 lip 2012, 09:05
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Morfologia - świeżynka
Odpowiedzi: 33
Odsłony: 5366

Re: Morfologia - świeżynka

Baby: Wygląda na to, że zwiększona dawka sterydu chyba przynosi efekty (mam zaostrzenie od kilku tygodni). Jest lepiej. Nie ma krwi, przeszły bóle, a rano na toalecie spędzam 15, a nie 60 minut. U lekarza z wynikami byłem. Jak poprawa będzie postępować (na co mam nadzieję) to przy schodzeniu ze ste...
autor: rozpruwacz
11 lip 2012, 13:28
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Morfologia - świeżynka
Odpowiedzi: 33
Odsłony: 5366

Re: Morfologia - świeżynka

Podczepię się pod temat, bo właśnie też odebrałem wyniki badania krwi: i tak: CRP: 37,59 mg/l <5,5 Żelazo: 34 μg/dl (37-158) WBC 13,3 (4-11) Erytrocyty 4,11 (4,4 - 6,3) Hemoglobina 12 (14 - 18) Hematokryt% 35,2 (40 - 54) LYM% 11,3 (20 - 45) NEU% 78,2 (45 - 70) Reszta w granicach normy. Teraz jestem ...
autor: rozpruwacz
05 lip 2012, 11:10
Forum: Papierosy
Temat: Papierosy a nasze jelita
Odpowiedzi: 230
Odsłony: 73075

Re: Papierosy a nasze jelita

Aż sobie pójdę zapalić.

Ja kiedyś też więcej paliłem. Jakieś 3 lata temu mocno ograniczyłem palenie (a dziś mija dwa i pół roku od pierwszych objawów). Dziś palę okazjonalnie. Teraz zrobię test - palenie nigdy nie było dla mnie nałogiem, który powodował trudności w odstawieniu, więc zaryzykuję ;)
autor: rozpruwacz
21 cze 2012, 13:46
Forum: Lek Prednizon
Temat: Encorton
Odpowiedzi: 895
Odsłony: 192821

Re: Encorton

Pisałem już w innym wątku, że zaczynam właśnie przygodę z Encortonem. W zeszłym roku przy zaoszczeniu brałem Metypred - pomógł. Zaczynałem od dziennej dawki 48mg jak dobrze pamiętam i po poprawie długo schodziłem do 0. Tym razem lekarz zdecydował się na Encorton - 20mg. Wczoraj była pierwsza "porcja...
autor: rozpruwacz
19 cze 2012, 22:41
Forum: Lek Prednizon
Temat: Encorton na Metypred
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 10326

Re: Encorton na Metypred

Ja trochę na odwrót, bo teraz wchodzę w Encorton. Przy poprzednim zaostrzeniu dostałem Metypred, który pomógł mi błyskawicznie, ale później długo schodziłem z dawki 48mg. Teraz (półtora roku od ostatniego zaostrzenia) dostałem Encorton. Trochę się obawiam skutków ubocznych. Przy Metypredzie nie było...
autor: rozpruwacz
13 lut 2011, 08:22
Forum: Lek Metyloprednizolon
Temat: METYPRED
Odpowiedzi: 675
Odsłony: 230528

Re: METYPRED

Jadę na metypredzie od 2 tygodni. 1 tydzień 32 mg, obecnie 28 i dalej mam co tydzień schodzić o 4 mg. Już po kilku dniach lek przyniósł efekt, wpadłem w remisję przestały dokuczać dolegliwości pozajelitowe (bóle w klatce piersiowej na wysokości serca, wątroby i mostka), bóle stawów. Generalnie jest ...
autor: rozpruwacz
22 sty 2011, 17:44
Forum: Lek Azatiopryna
Temat: Imuran
Odpowiedzi: 377
Odsłony: 122342

Re: Imuran

Opowiem krótko moją historię z Imuranem, pierwszy raz miałem z nim styczność jakieś 2-3 miesiące temu. Po 3 tygodniach brania zacząłem się źle czuć. Byłem rozbity, ociężały i ciągle zmęczony. Włączył się ból brzucha - żołądka i częstsze bóle stawów. Odstawiłem zgodnie z ustaleniami z lekarzem. Niest...

Wyszukiwanie zaawansowane