Znaleziono 603 wyniki

autor: Mimi2
06 sie 2012, 11:42
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Choroby wewnętrzne pod red Andrzeja Szczeklika wydanie 2011-internistyczna biblia, nie piszę, aby wprowadzać w błąd, podaje alternatywy, które powinien znać każdy internista
autor: Mimi2
05 sie 2012, 17:01
Forum: Środki Przeczyszczające
Temat: Fortrans... XPrep.. i.. ?
Odpowiedzi: 84
Odsłony: 70308

Re: Fortrans... XPrep.. i.. ?

Kochani poradźcie...Czy X prep jest nadal dostępny w aptece? Jeżeli tak to za ile/gdzie? Szukam alternatywy dla Fleeta, który w ciągu miesiąca prawie podwoił swoją cenę (z 42 na nawet 68zł!) Fleet cudem nie był, ale 2 szklanki dam radę wypić, ale 4l litrów nie zniosę(ja ledwo 2 litry płynów wypijam ...
autor: Mimi2
03 sie 2012, 18:41
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Byłam u kolejnego gastroenterologa i co .... powiedział że nie wie co mój wynik na yersinie oznacza, że nie zna się, a o leczeniu z jak zapomnij. Niestety nie jestem w stanie się nawet leczyć, bo przecież antybiotyki są naq recepte, a jak lekarz nawet nie wie czy ma zapisać lek czy nie to mi normal...
autor: Mimi2
31 lip 2012, 14:28
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Alis pisze:43 zł ten posiew kosztuje tam gdzie mimi napisała
We Frydzie jest za 20, ale trzeba by zadzwonić czy z antybiogramem, bo z synevo wszystko co się wyhoduje ma robiony antybiogram a we Frydzie to nie wiem.
autor: Mimi2
30 lip 2012, 21:44
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

no to jaki antybiotyk będzie najlepszy żeby to wytruć? ja wzialem rifaksamine na 14 dni, 2x400mg i na razie wyglada na to, ze wytrulo bo od 11 dni czuje sie ok.[/quote] Wiesz, ja z Klebsiellą też się cieszyłam, że gardło się poprawiło, posiew był ujemny a po 2tyg nawrót w pełnej krasie i bakteria w...
autor: Mimi2
30 lip 2012, 16:56
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Alis- jeżeli masz fundusze, to ja bym spróbowała. "Tonący chwyta się brzytwy" Masz dolegliwości i nie mogą dociec przyczyny-to lepiej spróbować posiewu niż eksperymentów z lekami. Bynajmniej ja mam takie zdanie. 43 zł za posiew to rutynowa cena w wielu laboratoriach, synevo mam sprawdzone i wyniki n...
autor: Mimi2
30 lip 2012, 11:17
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Ja widziałam w laboratorium Synevo, że mają odrębnie wyszczególnione badanie- posiew w kierunku Yersinia,a dzieciakom w pediatryku ze zwykłego posiewu kału hodowali i leczyli yersinie. Tomek007:Ja mam przewlekłe zakażenie Klebsiellą i za każdym razem posiewy są dodatnie. Być może Yersinia zachowuje ...
autor: Mimi2
30 lip 2012, 11:06
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Anemia aplastyczna?
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 1260

Re: Anemia aplastyczna?

Byłam u rodzinnego i ten mi kazał na cito robić pełną kolo. Mam za niskie neutrofile i przy obecności K.pneumoniae w moim gardle grozi mi rozhulanie się infekcji. Ja nie biorę w tej chwili leków na jelitka, więc to nie jest dobra morfologia, zważywszy że niespełna miesiąc temu miałam tylko delikatne...
autor: Mimi2
29 lip 2012, 17:35
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Wiesz, podejrzewam, że aminoglikozydów nie dają ze względów na potencjalne skutki uboczne.
autor: Mimi2
29 lip 2012, 16:57
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Poczytaj artykuł, który załączyłam. Przeważnie łączy się 2 antybiotyki. Cipronex(czyli fluorochinolon) ok, ale nie sam. Co do doxycykliny łączy się ją z aminoglikozydem. Metronidazol tak, ale w formie kotrimoksazolu. Tak stanowią wytyczne 2011 i artykuł, który przytoczyłam. Poniewa¿ Y. enterocolitic...
autor: Mimi2
29 lip 2012, 12:37
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Anemia aplastyczna?
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 1260

Anemia aplastyczna?

Pomóżcie,co z tym bajzelem w morfologii zrobić: WBC 3,37 (3,5-10,5) RBC 3,91 (3,9-5,03) HB 13 (12-15,5) Ht 36,4 (34,9-44,5) MCV 93,1 (81,6-98,3) MCH 33,2 (27-31) MCHC 35,7 (31-35) Płytki 161 (140-420) RDW-SD RDW-CV 11,3 (11,9-15,5) PDW 13,4 (12-20) MPV 11,6 (7,5-12) %neutrocytów 44,9 (45-70) %limfoc...
autor: Mimi2
29 lip 2012, 12:13
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Yerisnia może dawać stany zapalne dwunastnicy, bo bakteria atakuje jelito cienkie, ale czy akurat zapalenie limfocytarne co do tego nie mam informacji. A na antybiotyki podawane dożylnie też tak źle reagujesz? Miałaś posiew kału z antybiogramem i oznaczeniem MIC? Kasia38-zakażenie masz, bo miałaś po...
autor: Mimi2
28 lip 2012, 09:08
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Bo właśnie są takie wyniki, że nie do końca wiadomo. Ponieważ są obecne w odpowiedniej ilości przeciwciała w klasie IgM i IgA sugerują świeże zakażenie, ale obecność IgG mówi, że organizm nabywa trwałej odporności po przechorowaniu, czyli tak jak wcześniej pisałam-wyniki wskazują na ustępowanie infe...
autor: Mimi2
27 lip 2012, 21:11
Forum: Niesteroidowe Leki Przeciwzapalne
Temat: Asamax
Odpowiedzi: 213
Odsłony: 52591

Re: Asamax

Czy ktoś miał anemie aplastyczną po Asamaxie? Bo chyba dostałam prezent po miesiącu mesalazyny- trochę to dziwne, lek brałam raptem miesiąc, mam już miesiąc przerwy i dopiero teraz byłyby powikłania?Zaraz po przerwaniu Asamaxu morfologia była ok, a teraz mam bajzel na całego. Czym i czy Wam to leczo...
autor: Mimi2
27 lip 2012, 20:52
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 9098

Re: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badania na yersinie

Jestem na 6 roku medycyny, więc znam się co nieco ;)

Wyszukiwanie zaawansowane