Znaleziono 81 wyników

autor: alva_alva
08 gru 2013, 20:32
Forum: Etyka/Religia
Temat: Aborcja
Odpowiedzi: 45
Odsłony: 20388

Re: Aborcja

+ powstala w wyniku czynu zabronionego. Ups to nie wiedziałem, że coś takiego jest w polskim prawie. No ale to tylko świadczy o złym prawie, tak jak napisał Torvik , Nie jestem po niczyjej stronie w tej dyskusji, raczej jestem z poglądem po środku, ale to zdanie nieco mnie rzuciło na kolana jako ko...
autor: alva_alva
08 gru 2013, 16:29
Forum: Izba Przyjęć - Nie Mam Diagnozy
Temat: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy
Odpowiedzi: 56
Odsłony: 7754

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

TSH, Ft3, Ft4 i ATOP były zrobione Wyniki: - Ft4 - 24,57 (norma 12-22) - Ft3 - 5,08 (norma 3,1 - 6,8) - TSH - 1,4 (norma 0.27 - 4,2) - ATPO - 118 (norma < 34) Aktualny poziom witaminy D3 - 18,55 Cholesterol całkowity w normie. Fluconazal był stosowany ponieważ w badaniu wyszły " liczne kolonie droż...
autor: alva_alva
08 gru 2013, 11:55
Forum: Izba Przyjęć - Nie Mam Diagnozy
Temat: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy
Odpowiedzi: 56
Odsłony: 7754

Re: Mój przypadek- poprawa po rezygnacji glutenu cukru, laktozy

Gastroskopia była już zrobiona Poniżej cytuję wynik z histopatologii "W wycinkach śluzówka żołądka z naciekiem zapalnym przewlekłym (+), cechami zaniku (+), rozrostem dołeczkowym (+), drobnym polem niekompletnej metaplazji jelitowej (+), bez cech dysplazji oraz grudkami chłonnymi" USG jamy brzuszne...
autor: alva_alva
23 lis 2013, 23:19
Forum: Interpretacja wyników
Temat: przeciwciała ANA
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 2992

Re: przeciwciała ANA

A niby jak RZS wykluczono skoro masz ANA dodatnie? Bóle stawów, zmęczenie, stany podgorączkowe to typowe objawy chorób tkanki łącznej.

A co wyszło w wycinkach z kolonoskopii? Bo choroby tkanki łącznej, np. taki toczeń, atakują też układ pokarmowy.

Robiłaś ostatnio OB, CRP, morfologię?Badanie moczu?
autor: alva_alva
23 lis 2013, 19:00
Forum: Interpretacja wyników
Temat: przeciwciała ANA
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 2992

Re: przeciwciała ANA

Nie martw się na zapas. Powiązanie jest takie, że mając jedną chorobę autoimmunologiczną, ma się przeważnie jeszcze jakąś inną. Lubią chodzić parami.Czyli jak masz Hasi, to możesz mieć szybciej coś z chorób tkanki łącznej, ale nie musisz tego mieć. Można mieć też przeciwciała, a nigdy nie zachorować...
autor: alva_alva
22 lis 2013, 21:58
Forum: Powikłania Pozajelitowe
Temat: Powiększone węzły chłonne pod pachami
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 1801

Re: Powiększone węzły chłonne pod pachami

TSH 4 to jest niedoczynność tarczycy. Trzeba zrobić TSH, Ft4 i Ft3 z jednego pobrania.

Z węzłami najlepiej iść do onkologa.
autor: alva_alva
22 lis 2013, 21:54
Forum: Powikłania Pozajelitowe
Temat: Bolące zgubienia jakby na żyle
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 1515

Re: Bolące zgubienia jakby na żyle

Czy to jest na tętnicach? Masz inne objawy?
autor: alva_alva
22 lis 2013, 21:51
Forum: Interpretacja wyników
Temat: przeciwciała ANA
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 2992

Re: przeciwciała ANA

Przy ANA dodatnich przesiewowych powinnaś dalej zrobić najlepiej ANA3. W ANA 3 masz rozbicie na 12 poszczególnych przeciwciał, które więcej powiedzą jaka choroba reumatologiczna lub tkanki łącznej może drzemać w organizmie.
autor: alva_alva
15 lis 2013, 17:57
Forum: Interpretacja wyników
Temat: wysokie IGM, bóle kości...
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 2042

Re: wysokie IGM, bóle kości...

Ogólne IgM. To może oznaczać jakąś chorobę tkanki łącznej.Jaką masz morfologię? Może masz anemię, którą się zwala na chorobę jelit.Zrobiłabym w pierwszej kolejności jeszcze Ob i CRP na początek.
autor: alva_alva
15 lis 2013, 17:47
Forum: Interpretacja wyników
Temat: Niski kortyzol - dziwny wynik
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 2316

Re: Niski kortyzol - dziwny wynik

Nibiru, myślę, że masz Hashimoto, na co wskazują Twoje opisy leczenia :raz to nadczynności tarczycy, raz niedoczynności- to typowe dla Hasi oraz podwyższony cholesterol i trójlicerydy.W Hasi są okresowo rzuty choroby, tarczyca jest atakowana przez przeciwciała i te wyniszczają ja przez chwilę, wtedy...
autor: alva_alva
13 lis 2013, 03:31
Forum: Powikłania Pozajelitowe
Temat: płucny objaw choroby
Odpowiedzi: 63
Odsłony: 23986

Re: płucny objaw choroby

Jak najbardziej choroba CU lub CD może dawać objawy w płucach i drogach oddechowych. Cytat z książki "Choroby śródmiąższowe płuc" prof. E. Wiatr, E. Rowińskiej- Zakrzewskiej, M. Pirożyńskiego, strony 255/ 256: " Zarówno CU jak i CD sa schorzeniami ogólnoustrojowymi, a lokalizacja zmian w układzie od...
autor: alva_alva
13 lis 2013, 02:52
Forum: Dieta Bezglutenowa
Temat: Dieta bez glutenu
Odpowiedzi: 89
Odsłony: 21750

Re: Dieta bez glutenu

Ciekawy artykuł na temat współwystępowania celiakii u osób z chorobą Leśniewskiego Crohna. Bardzo ciekawe są wnioski w omówieniu. Badania pokazują, że 8-9% z grupy chorych na Crohna, może chorować także na celiakię, tyle,że objawy obu chorób są podobne, więc się zwala objawy na Crohna.Drugi ciekawy ...
autor: alva_alva
13 lis 2013, 00:03
Forum: Dieta Bezglutenowa
Temat: Dieta bez glutenu
Odpowiedzi: 89
Odsłony: 21750

Re: Dieta bez glutenu

Celiakia to choroba spowodowana nietolerancją glutenu, stąd nic dziwnego, że po jego odstawieniu się poprawia. Ale traktowanie tego jako panaceum na wszelkie zapalenia jelit jest niewłaściwe. Chciałbym, żeby na moją chorobę wystarczyło odstawienie glutenu. Oczywiście, że gluten nie jest panaceum na...
autor: alva_alva
12 lis 2013, 22:04
Forum: Dieta Bezglutenowa
Temat: Dieta bez glutenu
Odpowiedzi: 89
Odsłony: 21750

Re: Dieta bez glutenu

Wiadomo, nikt nie chce czuć się gorzej niż się czuje, jednak dieta bg o której jest ten wątek, nie jest dietą "ograniczającą" czy dietą, w której się rezygnuje z wartościowych produktów, na której się chudnie.Widać to po forum celiakii, gdzie przecież celiakia to także zapalenie jelita i dzięki tej ...
autor: alva_alva
12 lis 2013, 11:42
Forum: Dieta Bezglutenowa
Temat: Dieta bez glutenu
Odpowiedzi: 89
Odsłony: 21750

Re: Dieta bez glutenu

alva_alva , chemie sie bierze w nowotworach. my bierzemy leki. to tak btw. Chemii nie bierze się tylko w nowotworach. Cytostatyki w mniejszych dawkach mają też zastosowanie w niektórych chorobach autoimmunologicznych, np. metotreksat, który na tym forum też niektórzy ludzie biorą.Wpisz sobie w goog...

Wyszukiwanie zaawansowane