Eksperci przyznają po 30 latach,że jelitowe drożdżaki mogą przyczyniać się do powstania chorób.
W ośrodku Cedars-Sinai Medical Center przeprowadzono badania,których celem było ustalenie związku między grzybami i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Dr David M. Underhill i jego zespół z Instytutu Badawczego Stanów Zapalnych Jelita i Immunobiologii badali interakcje między komensalnymi ( nieszkodzącymi gospodarzowi ) grzybami i dectinem-1 ( receptor lektyny typu C),który jest wytwarzany przez organizm zdrowego zwierzęcia i stanowi jego odpowiedź na ataki grzybów.
Myszy z uszkodzoną postacią receptora destin-1cechują się większym większym ryzykiem zachorowania na wrzodziejące zapalenie jelita. Dr Underhill i jego zespół podawał im przeciwgrzybiczy lek Flukonazol i zauważył, że objawy ich choroby uległy złagodzeniu.
Zmutowana forma receptora dectin-1 u ludzi jest ściśle związana z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego które nie poddaje się leczeniu. Kiedy ten ważny receptor nie działa prawidłowo,nasza ochrona jelit przed grzybami spada i jesteśmy podatniejsi na rozwój kandydozy.
Więcej na :
http://www.latimes.com/news/science/sci ... 2971.story
Candida albicans przyczyną Cu i Cd ?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Alis
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
Re: Candida albicans przyczyną Cu i Cd ?
No ja mam tego pasożyta, no i miałam zanim wystąpiły dolegliwosci jelitowe więc...
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
- toczka
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
Re: Candida albicans przyczyną Cu i Cd ?
ooo, interesujace i napawajace (jednak!) jakims optymizmem
Na końcu jest zawsze dobrze. A jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to nie jest jeszcze koniec...
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Nobody expects the Spanish Inquisition!