Miałam stan zapalny 4 lata temu, który został wyleczony przez leki. Wówczas lekarz, po kolonoskopii, stwierdził u mnie zespół jelita drażliwego i leniwego._Ray_ pisze:ogólnie to tak-zdiagnozowanie IBS gdzie wychodzi stan zapalny w jelitach...no cóż;]noodle pisze:Moje problemy z jelitami są odkąd pamiętamDzisiaj wybrałam się do dr Mocnego w Medicinie (Kraków) i powiedział, że skoro miałam robioną kolonoskopię w 2008 roku (wykazało wtedy zapalenie w jelicie, lekarz powiedział, że mam zespół jelita drażliwego i leniwego) to nie ma potrzeby robić jej ponownie, bo kolonoskopii nie powinno robić się tak często, bo to badanie inwazyjne.
Moje dolegliwości są różne... Od długotrwałych zaparć, przez silne skurcze jelit, bulgotanie w brzuchu, gazy, wzdęcia itede, po 'normalne' (bezbolesne) funkcjonowanie. Ogólnie, wtedy, kiedy zaparcia trwają już bardzo długo, funkcjonowanie nie należy do najprzyjemniejszych...
W 2008 roku miałam jakieś leki, których branie zaprzestałam, jak tylko się 'poprawiło'. Dziś przepisano mi Duspatalin retard (2x1 przed posiłkiem) i jeszcze jeden lek na 'b' (nazwy nie pamiętam, bo recepta została w aptece). Mam brać te leki do końca opakowania (a są po dwa). Do tego jeden dzień w tygodniu mam nie jeść nictylko napoje, ma to pomóc moim jelitom poprawnie funkcjonować.
Mam nadzieję, że leki mi pomogą
Jeśli leki ci pomogą-dobrze dla ciebie.
Mi to się nie podoba, takie tam moje zdanie.
co do inwazyjności kolonoskopii : znałam takiego lekarza,który na poczatku moich objawówmi powedział,że on to mi badan nie zleca, bo to takie inwazyjne. Nie wiem czy nie bardziej"inwazyjna" była moja wizyta w wc zanim weszłam do niego do gabinetu, gdzie czułam się jakbym traciłam w ciągu kilkudziesięciu sekund pare litrów wody
Kolonoskopia co 4 lata nie jest niczym dziwnym. Ja w ciagu 4 lat mialam 2x kolo, 4xgastro i raz kapsułkę

A i jeszcze jedno, bo chciałam rozwiać swoje wątpliwości, jakie narodziły się po tym, co mi napisałaś

za IBSinfo

Zaufajmy lekarzom, tym bardziej o dobrej opiniiBadanie kolonoskopowe w diagnostyce zespołu jelita drażliwego jest badaniem uzupełniającym, stosowanym wyłącznie w niejasnych przypadkach diagnostycznych. Służy ono poszerzeniu diagnostyki jeśli dane uzyskane z wywiadu, czy badania przedmiotowego sugerują inną niż choroba czynnościowa przyczynę dolegliwości.
Podsumowując, badania kolonoskopowego nie stosuje się rutynowo w rozpoznawaniu zespołu jelita drażliwego. Jest zalecane u osób zgłaszających się do lekarza z objawami wskazującymi na IBS oraz:
powyżej 45 roku życia
z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku raka okrężnicy/ nieswoistych chorób zapalnych jelit
z krwawieniami z przewodu pokarmowego
z towarzyszącymi stanami podgorączkowymi/gorączką
z niewyjaśnioną utratą masy ciała
z niedokrwistością o niejasnej przyczynie