No ja się spotkałam z opinią lekarzy którzy twierdzą, że albo masz zapalenie albo ibs. Jeżeli mas ibs, to nie masz krwi w stolcu która idzie z jelita i jelito jest zdrowe makroskopowo i mikroskopowo. Stan zapalny lekki po forttransie może być i to lekarz powinien wiedzieć i umieć rozpoznać, ale jak ja mam w badaniu, że krew leje się z jelita i na oko to cu. A potem mi lekarka mówi, że jak w histopacie nie ma cu to jest wtedy ibs. No to z lekarzem jest coś nie tak, chociaż niektórzy bronią go na forum...Agula84 pisze:można zdiagnozować ibs, bo po pierwsze gdzies chyba nawet w tym watku na poczatku jest link do artukułu ktory mowi o tym, że stan zapalny wystepuje w ibsie, a dwa zalezy o jakim stanie zapalnym jest mowa. Wiekszość lekarzy( wszyscy z którymi ja miałam do czynienia) interpretuje drobny stan zapalny jako wynik czyszczenia fortransem, nie mowie o wyniku endoskopowym, tylko o histopacie. takie zycieewkunia pisze:A jakim cudem przy stanie zapalnym jelita można stwierdzić ibs?:|
IBS - Zespół Jelita Drażliwego
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Alis
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
Re: zespół jelita drażliwego
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
- subzero
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: śląskie
ja mysle, ze wyznacznikiem tu może być utrata masy ciała - w IBS nie występuje ona, a w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego już tak
a krew przy wypróżnieniach to wiadomo, ze to nie IBS tylko cos powazniejszego
a krew przy wypróżnieniach to wiadomo, ze to nie IBS tylko cos powazniejszego
- taloca
- Doświadczony ❃
nie do końca się z tym zgadzam bo ktoś kto ma ibs i brzuch go boli żeby zmniejszyć objawy może zastosować dietę a wtedy spadek wagi będzie.subzero pisze:ja mysle, ze wyznacznikiem tu może być utrata masy ciała - w IBS nie występuje ona, a w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego już tak
Nigdy nie narzekaj, że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt.
-
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: IBS
- województwo: małopolskie
dokładnie! chyba, ze ktos nie wprowadza w gorszych chwilach diety. Ja obecnie jem jakies 1/3, moze 40 % tego co jadalam zanim dorwala mnie choroba i za ok 1,5 roku odkad zmienilam diete i ze strachu przed biegunka, schudlam jakies 4-5 kg, i uwazam ze i tak nie za duzo. Napewno nie jem tlusto i smazonego, a w gorszych dniach to kleik ryzowy, piers z kurczaka, marchewka i grysik....taloca pisze:nie do końca się z tym zgadzam bo ktoś kto ma ibs i brzuch go boli żeby zmniejszyć objawy może zastosować dietę a wtedy spadek wagi będzie.
poza tym nie ma bata zeby nie schudnac chociaz troche przy postaci biegunkowej, bo jak ktos ma kilka takich wyproznien w ciagu dnia to nie ma mu sie kiedy to wszystko wchlonac...
Agula 84 

- Drażliwa
- Debiutant ✽
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Ja mam postać biegunkową i nie chudnę praktycznie nic. nawet w krytycznym momencie, gdy odwiedzałam toalete 10 razy dziennie, byłam gruba jak zwykle.Agula84 pisze:poza tym nie ma bata zeby nie schudnac chociaz troche przy postaci biegunkowej, bo jak ktos ma kilka takich wyproznien w ciagu dnia to nie ma mu sie kiedy to wszystko wchlonac...
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
To spróbuj diety może? Co jadasz aktualnie? Zaraz cię tu odchudzimy 

-
- Aktywny ✽✽✽
Lubię toChildOfCracow pisze:o spróbuj diety może? Co jadasz aktualnie? Zaraz cię tu odchudzimy

Drażliwa,
dlugo nie chudłam w ogole, nie moglam nawet zrzucic tego co mi zostalo po ciazy, az przestalam mniej jesc i odstawilam slodycze, wtedy poszlo.
fajnie, ze duzo jest wypowiedzi w temacie, to daje fajne spojrzenie na problem ibs

Agula 84 

- taloca
- Doświadczony ❃
To ja dodam jeszcze, że są też osoby mające cu lub cd które nie chudną.
Nigdy nie narzekaj, że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt.
- Alis
- Doświadczony ❃
Ja wam powiem tak, że chorowałam na te oczy tam z 1,5 roku i pod koniec lipca nagle przyszły te bóle brzucha, przelewania, wzdęcia, bardzo silne zaparcia (stolec twardy jak kamienie) i szukałam diagnozy przez cały sierpień, jezdziałm po szpitalach, po sorach i po 1 dniu do domu, no i przez ten miesiąc schudłam 10 kg. A ani razu w tym czasie nie miałam biegunki i wyniki ogólne krwi miałam dobre, tylko odwodniona byłam już pod koniec tego najgorszego, pełnego niepewności miesiąca mojego życia. Także myślę, że 10 kg w miesiac to dużo, plus oczywiście krw utajona w stolcu.
- noodle
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
Miałam lekki stan zapalny, cztery lata temu, który został usunięty. Pisałam już to. Póki co, leki pomagają na tyle, że mam mniejsze wzdęcia. Zobaczymy jak dalej...
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Ja widzę że z ibs-em jest ciekawa sprawa. Mianowicie w wielu przypadkach zmienia się w chorobe zapalną. Niestety choroba zapalna rzadko zmienia się w ibs. Sumując ,mając ibs należy obserwować się pod kątem choroby zapalnej
Ot wydedukowałam 

- Truskawka
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
ja w zasadzie tez mam podejrzenie IBS a wczesniej miałam stan zapalny jelita grubego w końcowym odcinku niby mikroskopowo zapalenie a makroskopowo czysto...bo kolonoskopie miałam robioną...
co do leków róznie bywa ...rok czasu brałam asamax-teraz 3 tygodnie bez...
ponadto debutir,duspatalin, controloc i linex gastro....
co do leków róznie bywa ...rok czasu brałam asamax-teraz 3 tygodnie bez...
ponadto debutir,duspatalin, controloc i linex gastro....
Truskawka:)

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubelskie
To ja coś napiszę...
U mnie od "zawsze" mnie ganiało do ubikacji przed wyjściem na egzamin itp.
Ostatnio się to wszystko nasiliło.
Miałem robione usg, badania krwi (różne), próby wątrobowe, kał (pod kątem krwi utajonej, bakterii, ogólne badania), mocz..... I wszystko ok. Badania na HCV, HIV. Wszystko tez ok.
Byłem u lekarza rodzinnego i gastrologa (prywatnie). Nie ma podstaw do kolonoskopii czy gastroskopii... Wszystko wygląda na to, że muszę unikać piwa, fastfoodów, nadmiaru słodyczy. Czasem jest wszystko dobrze, a czasem znowu biegunki itp. Najciekawsze jest to, że jak byłem tydzień na Krecie to idealne mi brzuszek pracował
Zero biegunek, ganiania, bólów brzucha itp.
Ostatecznie mam skierowanie do psychologa.... który się specjalizuje w zespole jelita drażliwego... Czy to coś pomoże?
U mnie od "zawsze" mnie ganiało do ubikacji przed wyjściem na egzamin itp.
Ostatnio się to wszystko nasiliło.
Miałem robione usg, badania krwi (różne), próby wątrobowe, kał (pod kątem krwi utajonej, bakterii, ogólne badania), mocz..... I wszystko ok. Badania na HCV, HIV. Wszystko tez ok.
Byłem u lekarza rodzinnego i gastrologa (prywatnie). Nie ma podstaw do kolonoskopii czy gastroskopii... Wszystko wygląda na to, że muszę unikać piwa, fastfoodów, nadmiaru słodyczy. Czasem jest wszystko dobrze, a czasem znowu biegunki itp. Najciekawsze jest to, że jak byłem tydzień na Krecie to idealne mi brzuszek pracował

Ostatecznie mam skierowanie do psychologa.... który się specjalizuje w zespole jelita drażliwego... Czy to coś pomoże?
- Alis
- Doświadczony ❃
Napewno nie zaszkodzi, a czy pomoże zależy od specjalisty, ja trafiłam do młodej dziewczynki po studiach... także warto spróbować.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubelskie
Hmm to te dwa aspekty są aż tak ważne? Tzn. dieta i psychika?