Witam po długiej przerwie :)
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- Kontakt:
Witam po długiej przerwie :)
Witam serdecznie wszystkich
Choruję na Crohna już 10 lat. Do tej pory bez praktycznie żadnej diety udało mi się dobrze funkcjonować. Od września zaczęło się trochę psuć. W wynikach morfologii podniósł się poziom CRP - około 42, luźne stolce, nie mogę jeść nic surowego no i co jest dodatkowe to bóle stawów. Ból stawów najpierw był taki przechodzący jednego dnia jedna noga , potem ręka, potem znowu nadgarstki itd. Później zaczęły puchnąć mi kostki i stały się bolesne bardziej. Do tego stan podgorączkowy. Na jednej nodze pojawił mi się taki guzek podskórny lekarz powiedział, że może to być rumień guzowaty i zapalenie stawów - choroby towarzyszące chorobie Crohna. Dostałam Encorton dodatkowo do Azathiopriny, którą biorę już 10 lat. Sterydy miałam brać 2 miesiące i tak było tylko, że po zmniejszeniu dawki objawy wracają. W morfologii zapalenie stawów nie wyszło, czynnik reumatoidalny również nie. Czy ktoś z was miał podobne objawy i jakie miał zastosowane leczenie? Ja wróciłam do połowy stycznia do sterydów i zobaczymy co pokaże kolonoskopia, którą mam mieć w styczniu.

KasiaOch:)
- Tubisia
- Doradca CD
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Re: Witam po długiej przerwie :)
Czynnik reumatoidalny ani HLA B27 nie wyjdzie dodatni w NZJ.
Zastosowane leczenie mój organizm odrzucał, a w skrócie to było: od asamaxu, salofalku, sufazalazyny do poprzestania na pentasie w granulkach, 1 rok metypredu w dawkach od 8 do 32mg, 2 lata entocortu w maksymalnej dawce, uczulenie na metotreksat, z tego powodu nie podano merkaptopuryny (w obawie o alergię), aza przez 2 lata - w końcu przy braku reakcji organizmu przy max dawce i nieterapeutycznego poziomu tioguaniny oraz leukopenii - odstawiono ją. Z leczenia biologicznego: remicade nie zaskoczył, pierwszy program humirą już tak, niestety kolejny program humirą nie pomógł na stawy i średnio na jelita.
Obecna diagnoza: spondyloartropatia towarzysząca Crohnowi plus dodatki.
Z objawów stawowych:
- bóle stawowe, kości i mięśni - pojedyncze lub wszystkich na raz wyrywkowo w ciągu dnia/ albo non stop
- puchnięcie stawu biodrowego prawego (czasem zapalenie krętarza) po przejściu kilkunastu metrów
- sztywnienie stawów po przebudzeniu
- dodatkowo staw barkowy prawy od czasu do czasu dostaje "wody" i nie mogę się tą ręką posługiwać
- stany podgorączkowe
- stan zapalny widoczny na rtg i usg
Obecnie poruszam się o kuli. W warszawskim MSW mają ze mną ciężki orzech do zgryzienia
Zastosowane leczenie przez ortopedę, reumatologa i gastrologów: leki przeciwbólowe do oporu (tramal w kropelkach i ew. dafalgan codeine). Nic więcej, bo organizm odrzuca obecne sposoby leczenia.
Jeśli nie miałaś jeszcze biologii możliwe, że pomoże Ci sama humira
Zastosowane leczenie mój organizm odrzucał, a w skrócie to było: od asamaxu, salofalku, sufazalazyny do poprzestania na pentasie w granulkach, 1 rok metypredu w dawkach od 8 do 32mg, 2 lata entocortu w maksymalnej dawce, uczulenie na metotreksat, z tego powodu nie podano merkaptopuryny (w obawie o alergię), aza przez 2 lata - w końcu przy braku reakcji organizmu przy max dawce i nieterapeutycznego poziomu tioguaniny oraz leukopenii - odstawiono ją. Z leczenia biologicznego: remicade nie zaskoczył, pierwszy program humirą już tak, niestety kolejny program humirą nie pomógł na stawy i średnio na jelita.
Obecna diagnoza: spondyloartropatia towarzysząca Crohnowi plus dodatki.
Z objawów stawowych:
- bóle stawowe, kości i mięśni - pojedyncze lub wszystkich na raz wyrywkowo w ciągu dnia/ albo non stop
- puchnięcie stawu biodrowego prawego (czasem zapalenie krętarza) po przejściu kilkunastu metrów
- sztywnienie stawów po przebudzeniu
- dodatkowo staw barkowy prawy od czasu do czasu dostaje "wody" i nie mogę się tą ręką posługiwać
- stany podgorączkowe
- stan zapalny widoczny na rtg i usg
Obecnie poruszam się o kuli. W warszawskim MSW mają ze mną ciężki orzech do zgryzienia

Zastosowane leczenie przez ortopedę, reumatologa i gastrologów: leki przeciwbólowe do oporu (tramal w kropelkach i ew. dafalgan codeine). Nic więcej, bo organizm odrzuca obecne sposoby leczenia.
Jeśli nie miałaś jeszcze biologii możliwe, że pomoże Ci sama humira

Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur
Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.
Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym

-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że na Ciebie też znajdą w końcu sposób...maskara, że musisz się tak męczyć i nic nie działa...trochę się zestresowałam...ja leczenia biologicznego jeszcze nie miałam - od 10 lat przyjmuję Azathiprine i do tej pory było ok...życzę Ci dużo zdrówka
pozdrawiam

KasiaOch:)
- Tubisia
- Doradca CD
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
KasiaOch, biologia nie jest taka zła
Wiadomo, że każdy lek ma swoje dobre i złe strony - nawet aza, którą bierzesz. Humira właśnie jest stosowana i w gastroenterologii i w reumatologii - 2w1 będziesz miała.
Polecam żel rozgrzewająco-chłodzący PERSKINDOL na stawy
Ja po nim ciutkę do wc polatałam (ze 2 może) - jak biodro posmarowałam, ale ogólnie nic mi po nim nie było, a ulga niesamowita (tylko jak bolą tak często i wszystkie stawy to nie da się smarować i tramal). Smaruj ze 2-3 razy dziennie. Można dostać bez recepty od 22 PLN wzwyż - zależy oczywiście od apteki i miasta.
Dziękuję za życzenia, Tobie również dużo zdrówka

Polecam żel rozgrzewająco-chłodzący PERSKINDOL na stawy

Dziękuję za życzenia, Tobie również dużo zdrówka

Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.