Zaznaczam tylko, że osoby wypowiadające się wyrażają zgodę na to, by ich wypowiedzi (anonimowe) znalazły się w ulotce wydanej przez J-elite oraz na FB.
Reasumując, proszę o wpisywanie cennych porad

Ja od siebie mogę napisać:
- pas pooperacyjny, o którym wyczytałam po fakcie już;
- można nie wyrazić zgody na wyłonienie stomii (dają takie coś do podpisu niby "obowiązkowo");
- kupić jak najszybciej po wdrożeniu normalnego pokarmu nutridrinki etc.;
- zacząć chodzić, jak tylko będzie to możliwe i ile będzie możliwe;
- robić ćwiczenia oddechowe mięśniami brzucha, o czym również nie poinformowano mnie i teraz nie miałabym zrostów.
Zapewne sporo pominęłam, ale liczę na Waszą pomoc

EDIT: Podsumowanie wszystkich wypowiedzi:
PRZED OPERACJĄ:
- można nie wyrazić zgody na wyłonienie stomii (dają takie coś do podpisu niby "obowiązkowo");
- dopytać się jak będzie według planu wyglądała operacja (którą część zamierza chirurg usunąć, jakim sposobem połączyć jelit <bok do boku, etc.>, jakich szwów użyje
- poinformować chirurga/ anestezjologa o wszelkich podejrzeniach alergii
- Na salę operacyjną idziemy w koszuli nocnej - łatwiej zdjąć i włożyć pielęgniarkom (to rada dla pań), z reklamówką podpisaną nazwiskiem i golarką jednorazową. Przed samą operacją myjemy się specjalnym płynem dezynfekującym, który przynosi pielęgniarka (czasem jest już w łazience), zdajemy cenne przedmioty i walizkę w depozycie
- jeśli potrzeba, poprosić o leki uspakajające, nasenne
- przygotowanie do operacji zależy od stanu organizmu, ale przeważnie jest to dzień przed operacją podanie środka przeczyszczającego (tu zależy dużo od szpitala, więc może trafić się fortrans, moviprep etc. - warto przypomnieć lekarzom, że nie każdy lek przeczyszczający jest zalecany, np. dla CD najlepszy jest moviprep) oraz lewatywa (nie zawsze)
POBYT NA SALI POOPERACYJNEJ:
- bezpośrednio po zabiegu wybudza Ciebie chirurg prowadzący operację i informuje o przebiegu operacji
- budzisz się z różnymi rurkami w brzuchu i koło nosa, masz wkłucie centralne na szyi/ w okolicach między barkiem a piersią, masz wenflony w rękach, na brzuchu masz rurkę z drenem, cewnik podłączony do dróg moczowych, rurkę z sondą do żołądka
- skóra jest pokryta specjalnym, pomarańczowo-brązowym mazidłem
- dostajesz i masz się domagać wody do nawilżania ust, leki przeciwbólowe
- po znieczuleniu w kręgosłup nie podnosić głowy, gdyż powoduje to potem ból głowy i zawroty (jeśli wyrażona była na nie zgoda)
PO OPERACJI, NA SALI ODDZIAŁOWEJ:
- do jedzenia na początek nie dostajesz nic, prócz żywienia pozajelitowego do wkłucia centralnego ( ŻP można podawać tylko do temp. 25 stopni, nawet w torebkach osłonnych, nie musisz na nie wyrażać zgody, wtedy dostajesz więcej innych kroplówek), potem na próbę zostaje włączony kleik (by sprawdzić, czy jelita "ruszyły"), następnie zwykłe jedzenie (łatwostrawne, lekkostrawne)
- po wdrożeniu normalnego pokarmu należy zaopatrzyć się w tzw. dietę medyczną, czyli nutridrinki, celem dostarczenia jelitom wszystkich możliwych mikro i makroelementów (jelita muszą się od nowa nauczyć je wchłaniać)
- zacząć chodzić, jak tylko będzie to możliwe i ile będzie możliwe
- rehabilitacja mięśni po operacji powinna nastąpić już w drugiej dobie po operacji, z Zwykłe ćwiczenia oddechowe plus napinanie pośladków, ćwiczenie mięśni Kegla, robić ćwiczenia oddechowe mięśniami brzucha
- założyć pas przeciwprzepuklinowy i używać go z rozsądkiem, , tzn. starać się stopniowo z niego rezygnować, pomimo tego, że wydaje się nam on konieczny
- opatrunki na oddziale zmienia pielęgniarka w wyznaczonym terminie, ale jeśli się on np. zabrudzi czy zamoczy należy go od razu zmienić w dyżurce pielęgniarskiej
W DOMU:
- ćwiczenia jak wyżej plus z rehabilitantem, jeśli ma się taką możliwość
- do czasu zdjęcia szwów (termin podaje chirurg przy wypisie, z reguły jest to 10 dni) używać do opatrzenia rany Oceniseptu, skórę myć szarym mydłem - zmiany opatrunku robić minimum 3 razy dziennie, używając dobrej jakości plastrów i jałowych gazików oddzielnie pakowanych
- po zdjęciu szwów: można używać maści z silikonem, by nie pozostała blizna (aczkolwiek należy pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej i lepiej poradzić się dermatologa), dalej przemywać szarym mydłem, stosować odpowiednie kosmetyki do danego rodzaju skóry