Długo wahałam się, czy napisać ten post, ale bardzo mnie męczy ta kwestia, a kolonoskopia dopiero za 3 tygodnie, więc proszę o pomoc (i wyrozumiałość).
Problemy z jelitami i żołądkiem mam odkąd pamiętam, już w wieku 6 lat miałam prześwietlenie żołądka, z którego nic nie wyszło, lekarz stwierdził, że to "nerwica". Kiedy miałam 8 lat miałam wycinany wyrostek robaczkowy - to było ponad 20 lat temu, więc nie zrobiono żadnego badania histopatologicznego, ot, wyrostek i tyle. Ale objawy miałam nadal, trzy lata później miałam gastroskopię, gdzie wyszedł refluks, dostałam standardowo Controloc. Ten Controloc brałam jakieś 15 lat non stop, bo ciągle miałam zgagę (oprócz tego okresowo Debridat, Duspatalin, Tribux itd.).
Boli mnie nieustannie w prawym boku, mam straszne gazy i wzdęcia, biegunki. Mam bardzo silne parcie na stolec i jak poczuję, że muszę iść do łazienki, to mam dosłownie sekundę, żeby ją znaleźć. Oprócz tego bardzo często robią mi się afty, mam problem z oczami (bardzo suche/zapalenie), mam niedoczynność tarczycy, przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha środkowego (miałam 7 operacji i nic, nadal tak samo). Mam także zdiagnozowane SIBO (jak na razie jestem po jednej serii Xifaxanu, za niedługo zaczynam drugą), zapalenie żołądka i przełyku, refluks. Brałam z przerwami Flukonazol, bo miałam powracające grzybice pochwy, badanie na Candidę (z kału) ujemne, pasożyty też ujemne. Mam duży problem ze stanami depresyjnymi i lękowymi, jestem po psychoterapii, ale ciągle przyjmuję Pregabalinę (około półtora roku).
Podczas gastroskopii miałam pobierane wycinki i nie stwierdzono, że mam celiakię. Przeciwciała miałam badane tylko z jednej grupy Anty-tGt (ujemne). Jestem na diecie Low fodmap, bezglutenowej i bez nabiału, i chociaż jest mi nieco lepiej, to objawy wciąż się utrzymują. Najgorzej jest zwłaszcza rano.
W oparciu o tę "historię" proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyników:
Przeciwciała przeciw drozdzom piekarskim IgA (ASCA IgA) - 8,3 Units
ujemny: 0,0 - 20,0 Units
Przeciwciała przeciw drozdzom piekarskim IgG (ASCA IgG) 38,5 Units
ujemny: 0,0 - 20,0 Units
watpliwy: 20,1 - 24,9 Units
dodatni: >= 25 Units
Czy takie wyniki badań mogą wskazywać na Crohna czy raczej na celiakię? Czy jeszcze coś innego? Kolonoskopię mam za 3 tygodnie, czekam też na wyniki badania DNA pod kątem Celiakii.
Czy są jeszcze jakieś badania, które powinnam zrobić?
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Monika