Dwa dni krwawienia,,,,

Nie mam diagnozy.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Basia 444
Początkujący ✽✽
Posty: 80
Rejestracja: 25 maja 2008, 16:06
Choroba: nie ustalono
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lublin

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: Basia 444 » 09 wrz 2008, 20:46

Hej przepraszam ,moze zabrzmi to idiotycznie ale zle sie czuje ,,obecnie zaliczam łazienke wymiotujjac ,,chyba wszystko co zjadłam ,,,,,od rana ,,,,,,,,, :cry:
prosze powiedzcie jak sie wymiotuje krwia ,,,tz ,,,,,ja wymiotuje na rózowo i nie wiem bo piłam napój grejfrutowy ,,,moze to kurcze ten barwnik ?????????nie rozumiem skad ten kolor ,,
czy Apap moze wywołac takie wymioty ,,,,,,jestem uczulona na niesterydowe przeciwzapalne wiec wziełam dzis 2 apapy ,,,,,,zle sie czułam ,,,,,,mogł na mnie tak zadziałac ,??????
basia
usmiech dla wszystkich !!!

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: ranka » 09 wrz 2008, 20:48

hej dlaczego bralas APAP skoro wiesz ze nie mozesz go brac?

moze byc od soku ale najbezpieczniej bedzie jak pojedziesz do szpitala na Izbe
Obrazek

Basia 444
Początkujący ✽✽
Posty: 80
Rejestracja: 25 maja 2008, 16:06
Choroba: nie ustalono
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lublin

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: Basia 444 » 09 wrz 2008, 20:57

Hej bo podobno apap jest paracetamolem ,,,,,,,,,,,a mam brac na bazie paracetamolu ,,,,poniewaz mam astme aspirynowa iiiiiiiiiiiiiiiiiiii do kituuuuuuuuuuuu
po ostatnich pezeciwbólowych sie dusiłam

Dostałam okresu wiec ,,ból mnie dobił i wziełam ten chol,,,apap a zawsze go unikałam poniewaz mi było po nim niedobrze !!!,,,,,,,,,a teraz to dopiero mi dobrze ,,,,,,,,,,,

przepraszam ranka ,,dziekuje , :wink:
poczekam moze to ten głupi napój mi zaszkodził ,, :cry:
usmiech dla wszystkich !!!

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: ranka » 09 wrz 2008, 22:33

no paracetamol nie jest NLPZ fakt :)
jak ci do rana nie przejdzie idz do lekarza
Obrazek

Basia 444
Początkujący ✽✽
Posty: 80
Rejestracja: 25 maja 2008, 16:06
Choroba: nie ustalono
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lublin

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: Basia 444 » 10 wrz 2008, 05:45

Dzieki juz zwatpiłam czy apap to rzeczywisci paracetamol??
wczoraj był ,zły dzien ,,,Przestraszyłam sie powaznie ,zle znosze wogóle wymioty na szczescie jak narazie ustały ,,piłam duzo wody i pewnie bedzie juz dobrze od 22 nie wymiotuje ,boli mnie gardło ,pewnie jest obdarte ?jeszcze smonia ???oby tylko u niej było ok ,dziekuje za odpowiedz ,usmiech taki cieniutki ,ale zasłuugujesz dziekuje ,,basia
usmiech dla wszystkich !!!

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: ranka » 10 wrz 2008, 15:52

gardlo boli od wymiotow
Obrazek

Basia 444
Początkujący ✽✽
Posty: 80
Rejestracja: 25 maja 2008, 16:06
Choroba: nie ustalono
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lublin

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: Basia 444 » 13 wrz 2008, 17:27

Hej witam serdecznie ,usmiech dla was ,wczoraj było mi żle ,nie umiem sobie radzic ,,,,dobija mnie ,,to jakim jestem odmiencem hahaha ,,,oj powoli odzyskam usmiech ...
chciałam napisac co załatwiłam u lekarza ,,
Byłam wczoraj bałam sie jak małe dziecko A nie było czego ,lekarz okazał sie specjalistą i był miły i nawet rozmawial ze mna OK ..tylko ze wyszło na to ze u mnie wszystko musi pozostac jak jest ,,,,Ja z tym swoim ciałem ,nie kwalfikuje sie do kolonoskopi .
Chyba w chwili zagrozenia życia ,bedzie trzeba mnie rozcinac i wtedy sie zobaczy co i jak :mrgreen:
Wychodzi na to ze lepiej mnie nie ruszac ,Narazie ,,dopóki wyniki beda w miare w normie i hemoglobina w normie iiii bede sobie radzic z tym wszystkim ,lepiej zostawic to :cry:
Dostałam skierowanie na kolonoskopie wirtualną ,,ale za rok --poniewaz lekarze nie maja jeszcze doswiadczenia i podobno to sie dopiero rozwija :oops:
Musze poczekac ,
sa dwie mozliwosci ,jedna to ze krwawienie jest z naczyn jelita /pekaja/ :roll: -ta mi sie podoba .
Druga to ze krwawienie to ze cos powaznego /kierunek rak /

Wymioty :wc: moga byc spowodowane ,przyjmowaniem leków lub jedzeniem =mam uwazac na to co jem :cry:
Podobno jakbym zwracała kilka dni wtedy to by swiadczyło w kierunku choroby ,,a kilka godzin to nie to i :razz: i obraz z gastroskopi wskazuje ze jest OK ,,a przepuklina jest malutka .. :cry:

W tym skierowaniu na kolonoskopie wirtualna ,,,sa dwie choroby ,,K63 i K30 ,,,co to oznacza ta dyspesja //chodzi o wymioty /nie rozumiem .. :!:

troszke zawiedziona jestem ale dobrze wiem ,ze lekarz ma racje ,
Zostaje mi tylko zal do tamtego lekarza ,,jakby zrobił badania histopatologiczne ,mialabym diagnoze i byłoby moze łatwiej ,,,,,, :arrow:
Ciezko znowu usłyszec ze nie nadaje sie do leczenia ,i ze musze sobie sama poradzic ,

Jezeli chodzi o kolonoskopie wirtualna ,pierwszy raz o niej slysze ,nie wiedziałam ze uzywa sie do niej kontrastu ,,, :mad: dopiero w domu przeczytalam
Jestem uczulona na kontrast :mad: ,lekarzowi jeszcze nie powiedziałam ..Wiec pewnie jak sie dowie nawet tego mi nie zrobia :mad: Koszmar ,,,,,,

Z tego wszystkiego ,,zapomniałam powiedziec o tych ropniach :cry:
Za duzo tego wszystkiego ,jak na mnie ,,,,
Pozdrawiam ,prosze napiszcie o tym badaniu ,moze tam nie uzywa sie kontrastu ./jak mam uczulenie na taki kontrast do TK//
I z czym sie je =dyspazie hahaha :lol: co to jest !!
Pozrawiam Basia :wink:
usmiech dla wszystkich !!!

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: ranka » 13 wrz 2008, 21:35

dyspepsja czyli takie gogolnie problemy z ukl pok .

trzymaj sie :!:
Obrazek

Basia 444
Początkujący ✽✽
Posty: 80
Rejestracja: 25 maja 2008, 16:06
Choroba: nie ustalono
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lublin

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: Basia 444 » 25 paź 2008, 04:51

Hej witam ,,wszystkich :roll:
Moze nie napisze całkiem na temat ,,ale moze jednak bedzie to miało zwiazek ,,
Ostatnio z powodu suchosci w oczach i ustach /podejrzenie zespołu Sjogrena /trafiłam do reumatologa i dostałam skierowanie na zrobienie przeciwciał ANA ,ENA ,ANCA,PANCA ,,
z tego co wyczytałam chyba moze miec to zwiazek z chorobami jelit ,,??
Narazie odebrałam wyniki badan podstawowych ,,
I jest ok nawet hemoglobine mam 14
tylko
Tylko MPV ponizej normy 7.2..norma 8-11.


Troche zamieszania w moczu
Ciezar troche za ciezki 1,030
Krew-nieliczne
krwinki czerwone 5-10
Reszta OK

Biochemia prawie ładna ,,dosc wysoko ale mieszcze sie w normach ,np.glukoza 102 ..norma do 106

Potas 4.40 cieszy mnie martwiłam sie ze kardiolog odstawił potas a okazuje sie ze jest OK

Cholesterol tez poprawiłam mieszcze sie mam 186 ,,,norma do 200

Kwas moczowy jednak podwyszony wynik6.9 ,,norma 2.6 do 6.0

i tego wogóle nie znam -moze ktos mi wyjaśni ,,,
!ponizej normy
eGFR 65,6 ml/min/1,73m*2 norma <= 90

I jeszcze mam takie cudo ?troche podwyszone
P/c przeciw tyreoglobulinie (A-TG) 62 ,,,,,u/ml norma 0.0-60.0
P/c przeciw peroksydazie tarczycy (A-TPO) 101 ,,,,u/ml norma 0.0-60.0

Tyreotropina TSH 2.14 norma 0.350-5.500
czyli w normie ...nie rozumiem skad mam i co to za przeciwciała ?
Pytam z ciekawosci co o tym sadzicie ,,? nigdy nie chorowałam na tarczyce ,
Moze ktos mi poleci dobrego lekarza ,,aby zrobic usg tarczycy w LUblinie moze byc prywatnie ,,Ja z powodu tych chorob chyba rok temu robiłam takie usg ale lekarz powiedziała ze mam ksiazkową tarczyce i wszystko OK ,,,,
Ale on bardzo szybko zrobił to badanie -nie oceniam ze zawalił ,,tylko moze ja powinnam je jednak powtórzyc???ale kompletnie nie znam lekarzy w tym kierunku :?:
Pozdrawiam Basia ,,,
a i jeszcze jedno ,dla mnie to w miare OK to wszystko ,ale mam zaczac brac ,,Arechin ,,i troche niepokoju sie wkradło ,,pozdrawiam Basia :wink:
Nie panikuje ,,usmiech ,,prosze o ocene ,,basia :wink:
usmiech dla wszystkich !!!

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: ranka » 25 paź 2008, 09:39

bardzo chaotycznie sa przedstawione te wyniki

TARCZYCA

masz przeciwciala co moze wskazywac na autoimmunologiczna postac jakies patologii w tarczycy - moze Hashimoto, ale do tego trzeba tez zrobic USG tarczycy i powinnas znalezc sobie dobrego endokrynologa. TSH jest w porzadku, ale do tego trzeba zrobic fT4 bo chcemy zobaczyc w jakim kierunku to wszystko ewuluje czy do niedoczynnosci czy nadczynnosci.
samich przeciwcial sie nie leczy - one beda, mozesz sprobowac brac suplementy z selenem, podobnoz pomagaja obnizyc poziom p[rzeciwcial.

NERKI

wyniki moczu ogolnie sa dobre - jesli nie masz glukozy w moczu a w surowicy jest norma to nie ma sie czym przejmowac jesli chodzi o ciezar wlasciwy.

co do krwinek to nie wiem kiedy robilas to badanie - moze w owulacji, moze tuz [po miesiaczce - tez nie ejst to jakos niepokojące

eGFR 65,6 ml/min/1,73m*2 norma <= 90 - to jest klirens kreatyniny i jest to w normie

Arechin masz brac chyba dlatego bo masz podwyzszony poziom kwasu moczowego - moze jest podejrzenie dny moczanowej. jesli tak - ogranicz mieso.

KREW

MPV to objetosc plytki.
jesli twoj poziom plytek jest dobry to nie ma sie czym martwic

w razie czego pytaj :)
Obrazek

Basia 444
Początkujący ✽✽
Posty: 80
Rejestracja: 25 maja 2008, 16:06
Choroba: nie ustalono
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lublin

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: Basia 444 » 25 paź 2008, 18:47

Witam ,,dziekuje ,,rzeczywiscie napisałam to okropnie =Przepraszam ,,,byłam zmeczona tym całym tygodniem ,,,
:wink: Własciwie cieszyłam sie z wyników ze sa OK = prawie wszystko w normie ,
wiec jak małe dziecko chciałam sie pochwalic np,glukoza poniewaz mnie straszyli cukrzycą i cholesterolem ,,,miałam niedawno za wysoki :lol:
I tak troche chaotycznie wyszło ,, :wink:
Te Krwinki w moczu i krew to jedna z ,,moich niewiadomych ,,Pojawia sie i znika /badanie było przeprowadzone w odpowiednim czasie //
2 lata temu krwinek czerwonych w moczu miałam 200, goraczki itp....lekarze nie znalezli przyczyny :cry:

Troche martwie sie ta tarczycą ,ja robiłam niedawno tsh i wynik jak najbardziej OK i usg miałam kilka miesiecy temu =Podobno mam ksiazkową tarczyce ???
Idealnie zdrowa ,,,Wiec skad mam przeciwciała !!!
Mam kłopoty z gardłem ,oddychaniem itp.pewnie teraz bede musiała badać Tarczyce ,,,
I to zrobie :wink:
jest jeszcze jedna rzecz ,,PO Tomografi dostałam uczulenia i wyladowałam na Izbie przyjec ,,było nie wesoło ,, :cry: PO wszystkim stwierdzili ze mam uczulenie na Jod ,,??
Nie wolno mi uzywac kontrastów ,,
a moze to ma zwiazek z tymi przeciwciałami :arrow: własciwie nie robili mi testów ,,,
Mozna miec chorobe tarczycy i uczulenie na Jod =razem :!:
czy mozliwe bedzie wykonanie badań -cos kojarze ze podaja Jod do badania tarczycy ..
:twisted: pomoeszana jestem :evil:
Nie umiem narazie tego poukładac ,poczekam na dalsze wyniki ,,,jak dostane napisze ,,we własciwym porzadku :roll: wszystko .

Dziekuje Ranka ,,,bardzo dziekuje ,,usmiech ,,basia :wink:
usmiech dla wszystkich !!!

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: ranka » 27 paź 2008, 10:35

mozesz miec uczulenie na jod, zdarza sie :)

niestety moze tez byc tak ze hormony beda w porzadku a przeciwciala beda - dlatego tak jak mowilam tzreba zrobic USG poniewaz trzeba okreslic jakie sa zmiany w miazszu.

i kontrola :!: co jakis czas.
najczesciej ta patologia jest choroba Hashimoto.
Obrazek

Basia 444
Początkujący ✽✽
Posty: 80
Rejestracja: 25 maja 2008, 16:06
Choroba: nie ustalono
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lublin

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: Basia 444 » 15 lis 2008, 21:44

Hej witam ,,Ranka ,,chciałam ci napisac ,,co i jak mi wyszło .
Moze najpierw co na plus ,,, :roll: zeby sie rozweselić ,,hihi a wiec na plus to tylko to ze narazie nie krwawie i chociarz to mnie cieszy :wink:
Tarczyca zrobiłam usg
:cry: MÓj opis
Tarczyca niepowiekszona ,niejednorodna .W placie prawym hipoechoeniczny ,słabo unaczyniony guzek 9mm .Unaczyniony obwodowo .
WW chłonne szyjne nie powiekszone .PP 38#14#16mm=4.6ml
PL 38#11#15mm=3.6 ml.ciesni 4mm
...

Jak wróciłam do domu wziełam stare usg ,,/2006grudzien /
Wszystko OK wymiary PP14#15#52mm PL 13#15#44mm

Wyglada na to ze ona sie zmniejsza ?nic nie rozumiem ,
Moje TSH 2,14 /niedawno 3.50 tz chyba w lipcu./
przeciwciała /A-TG/ 62
przeciwciała /A -TPO/ 101
,,mam zalecona obserwacje,konsultacje i USG za poł roku ..
Guzek mały ,,ale czy tarczyca powinna sie zmniejszać ???i te objetosci .
gdzies czytałam ze normalna tarczyca powina miec 20ml ,,,,,,,,a mnie ledwie 9 ml wychodzi
!!!
prawde mówiac po pierwszych słowach radiologa ,mnie zatkalo .. :razz:
Powiedział -napewno jest pani uczulona na sama siebie !!!

Narazie nie mam jeszcze endokrynologa ,musze ochłonac ,zreszta nie mam pojecia kto sie czepi grzebac w tym wszystkim :?: Postanowiłam ze poczekam na wizyte na pulmunologi,moze tam mnie pokieruja z ta tarczyca ,mam termin w grudniu :cry: zeby było ciekawiej najnowsze rtg .płuc -przewlekły stan zapalny i jeszcze powiekszone serce :cry:
Odebralam badania przeciwciał ,najpierw sie bardzo cieszylam ,, :razz:
Robiono mi p/c ANCA jeszcze nie mam wyniku ???

p/c CANCA (anti-PR3)wynik 0,6 U/ml
zakres
<6 ujemny ,,6-8 watpliwy ,,>8 dodatni

P/c PANCA (MPO )wynik 0,8 U/ml
zakres 0-3 ujemny ,3-5 watpliwy ,>5 dodatni

To wszystko jest czytelne- juz sie cieszyłam ze nie mam croha ,lub czegos innego ,

Ale zaniepokoiły mnie :evil:
P/c przeciwjądrowe (ANA) wydano 4.11
nie ma norm podanych ,,pierwsze wrazenie ,,super ,mało ludzie maja 1:640
ale potem dowiedziałam sie ze moge miec w innych wartosciach podanne ,,,,,
I ze strachem stwierdziłam ze to moze byc norma do 1.2

I tak to prosze wypowiedz sie co do tych ANA ,co oznacza taki wynik moze wiesz!!
czy bedzie mi potrzebna dalsza diagnostyka ......
Nie rozumiem ANA -niby wysokie
a Test ENA -6 profil ,jest OK wartosci małe -negatywne :?:
Pozdrawiam i duzo zdrowia zycze wszystkim basia :wink:
usmiech dla wszystkich !!!

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: ranka » 16 lis 2008, 01:10

co do tarczycy - wydaje mi sie ze ona stoi w miejscu. tylko moze wymiary sa w innej kolejnosci niz poprzednio.ale nie wiem na 100%. poszukam.
natomiast trzeba obserwowac guzka - powyzej 1 cm nalezy sie biopsja, zreszta powinni Tobie i tak zrobic bo w Hashimito to powinno byc czescia rozpoznania. Juz sam opis - tarczyca niejednorodna, moze na to wskazywac.

co do przeciwcial ANA - mozesz miec podwyzszone ze wzgledu na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
Obrazek

Basia 444
Początkujący ✽✽
Posty: 80
Rejestracja: 25 maja 2008, 16:06
Choroba: nie ustalono
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lublin

Re: Dwa dni krwawienia,,,,

Post autor: Basia 444 » 16 lis 2008, 08:41

Hej dzieki ranka . :wink:
Poczekam co dalej zycie pokaze ,doszłam do takiego miejsca ,ze nie potrafie dalej sama decydować .Szczerze to i lekarze chyba tez nie potrafia powiedziec jak bedzie dobrze .
Plusem w tym wszystkim jest to ze moje pomieszane ciało jeszcze funkcjonuje prawie normalnie :wink: oczywiscie codziennie cos mnie tam boli :mrgreen: ale daje rade :roll:
Jedynie bardzo załuje poniewaz zrezygnowałam z aerobiku ,a tak bardzo lubilam chodzic , /oddech /,,brak powietrza ,,=wiec dałam za wygrana :idea:
Teraz gdy odebrałam pierwsze badania krwi :wink: cieszyłam sie ,naprawde ,nawet pomyslałam ze wróce na aerobik /wiem to dziecinne marzenie ale szkoda ze choroby zabieraja nam małe przyjemnosci / :smutny:
I tak nie rozumiem jak moje biedne cialko daje sobie rade z tym wszystkim.
Jednak jestem silna wez moje wyniki badan prawie wszystko w normie ,,,,,,
Ten stan zapalny w płucach i tarczycy .To dla mnie totalna niespodzianka :arrow:
badanie z pazdziernika OB -11 ,,,nawet CRP 1.72
Moze ja tak bardzo chce byc zdrowa ,ze nie dopuszczam do siebie tego wszystkiego hhihiii
Ale co innego mi zostało!! ,panicznie boie sie juz szpitala , :cry: ,,,,i chyba zdrowieje na sama mysl o tym =ale to tylko takie chowanie sie za drzewo :wink:
Pewnie niedługo mnie za niego wypchną hihihii
Jeszcze mam jedna mysl , ,,Arechina ,,biore ja jakos sie dopasowałam /kosztem jednego aclotinu -tz zmniejszyłam dawke do jednej tabletki aclotin -i mój żoładek przestał sie burzyć w miare hahaha,,/Nie wiem czy mi za to nie oberwie od kardiologa / :?:
Ale podsumowujac arechine biore ,myslisz ze moze ona leczyc stany zapalne ..
Lekarz przypisujac arechine nie mjał pojecia o tarczycy !teraz nie wiem czy to nie szkodzi :?:
Dziekuje za wszystkie wyjasnienia miłego dnia basia :wink:
usmiech dla wszystkich !!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izba Przyjęć - Nie Mam Diagnozy”