Po wizycie u lekarza
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: Po wizycie u lekarza
zatarty rysunek naczyniowy to juz jest jedna z cech CU.
plamki moga byc od srodka ale nie musza.
proponuja czekac na wyniki hist pat
plamki moga byc od srodka ale nie musza.
proponuja czekac na wyniki hist pat
-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
proponuję poczytać ten wątek:mamaoli14 pisze:mam bialy jezyk
viewtopic.php?t=795&highlight=grzybica
tu była dyskusja o grzybie i NZJ:
viewtopic.php?t=5636&highlight=grzybica

ale nie masz co się nakręcać, jak pisze ranka, poczekaj na wynik z wycinków.
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: opolskie
To znowu ja,wiem,wiem ze musze czekac na wyniki,ale ja juz nie moge z tych nerwow chyba wytrzymac,biore obecnie sulfasalazyne 2x2 i jeszcze probiotyki,stolce dalej luzne,pierwszy taki 'lepszy' zaraz potem juz prawie woda.moge jeszcze dodac ze czesto maja taki kolor zielonkawy,czy myslicie ze powodem moze byc jakas bakteria?CZy moge brac jakies srodki zapierajace?Wizyte mamdopiero 9 lutego,tak mysle czy nie zrobic jeszcze jakiegos badania w kierunku bakterii w kale,tylko jakto jest,czy jak zlece w laboratorium to zrobia ogolne w kierunku wszystkich bakterii czy tylko te ktore bede chciala,a niewiem niestety jakie to maja byc.Na dokladke mojego syna tez wczoraj dopadlo i leci z niego woda,oj mam juz dosc!Kiedy bedzie dobrze,a czy was bola brzuchy,moj lekarz powiedzial ze przy CU zazwyczaj nie boli, i mnie wlasnie nie boli wogole,i chyba juz zaczynam sie przygotowywac do tej okropnej diagnozy
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Wykluczone poinny być zakażenia
Niestety nie znam laboratorium, które robi wszystkie te badania, ale poszukaj w necie. Część to typowe badania mikrobiologiczne, część testy na obecność przeciwciał i toksyn.
i Clostridium difficile.zakażenie bakteryjne ( Yersinia, Campylobacter, Salmonella, Shigella, Eschericha coli, gruźlica), i pasożytnicze (pełzakowice, schistosomiaza, Giardia lamblia, Cryptosporidium, Entamoeba), chlamydiami, lub cytomegalowirusem;
Niestety nie znam laboratorium, które robi wszystkie te badania, ale poszukaj w necie. Część to typowe badania mikrobiologiczne, część testy na obecność przeciwciał i toksyn.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
u mnie w zasadzie bol jest zawsze, raz to taki dyskomfort, raz to bole-takie kłucie ,jakby kolka,najczesciej w lewym boku, czesto bole ostre i narastajace w esicy,w katnicy, bole parte to juz zaostrzenie mocne.Inaczej tez boli, gdy bole siegaja dalej w jelito.W skali 1 do 10, nigdy nie jest mniej niz dwa,i tu zadnych lekow, ale przy bolach ostrych czesto to nawet 8, wtedy nawet Tramal 100 niepomaga.
Ciekawe skad ten zielony kolor..
Diagnoza nie musi byc okropna, ona jest bardzo potrzebna , zeby leczyc , a nie szkodzic.
u mnie w zasadzie bol jest zawsze, raz to taki dyskomfort, raz to bole-takie kłucie ,jakby kolka,najczesciej w lewym boku, czesto bole ostre i narastajace w esicy,w katnicy, bole parte to juz zaostrzenie mocne.Inaczej tez boli, gdy bole siegaja dalej w jelito.W skali 1 do 10, nigdy nie jest mniej niz dwa,i tu zadnych lekow, ale przy bolach ostrych czesto to nawet 8, wtedy nawet Tramal 100 niepomaga.
Ciekawe skad ten zielony kolor..
mamaoli14 pisze:CZy moge brac jakies srodki zapierajace?
Przy CU moja gastrolog zakazala mi brac jakichkoloweik lekow wstrzymujacych biegunke.mamaoli14 pisze:zaczynam sie przygotowywac do tej okropnej diagnozy
Diagnoza nie musi byc okropna, ona jest bardzo potrzebna , zeby leczyc , a nie szkodzic.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Debiutant ✽
Witajcie.mam juz wyniki z badania hist.pat.Pobranych mialam 11 wycinkow i wyik jest taki:COLITIS CHRONICA i nic wiecej,moj lekarz twierdzi ze jest to do wyleczenia,mam przez 3 mce brac sulfe i probiotyki,i zobaczymy co bedzie dalej,mowi ze powinno byc dobrze i ze gwarantuje ze to nigdy nie powroci,ma teraz pewnosc ze to clindamycina jest za to odpowiedzialna.Wiec skoro makroskopowo i mikroskopowo jest to colitis chronica to nie jest to colitis ulcerosa?Lekarz powiedzial ze na 100% nie jest to wrzodziejace jelito,ech jestem troszke spokojniejsza,ale......
-
- Doświadczony ❃
- województwo: łódzkie
nie to, żeby niepokoic, ale jakieś to dziwne..jak chronica, czyli przewlekłe to jak do wyleczenia?...
to mi się też spodobało
to mi się też spodobało
może napiszesz coś więcej o tych wynikach?mamaoli14 pisze:i ze gwarantuje ze to nigdy nie powroci,
- elena
- Początkujący ✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: śląskie
- Kontakt:
mamaoli14, mam podobną diagnozę .Byłam u wielu lekarzy i zdania były bardzo podzielone. Traz mam podejrzenie Crohna. Wcześniej drażliwe jelito, albo jakieś przewlekłe zapalenie, które nie wykazuje ewidentnych cech CD ani CU. Jakie jednak by diagnozy mojego stanu nie padały, zgodni byli w jednym, że niestety lubi nawracać. U Ciebie jednak sytuacja wygląda trochę inaczej, bo dolegliwości pojawiły się po stosowaniu antybiotyku . Miałaś pobranch dużo wycinków. Zawsze możesz je wpozyczyć, ja właśnie tak zrobiłam (są przechowywane nawet 10 lat) i skonsultować z innym lekarzem. Ważne , żeby leczenie było skuteczne. Zdrówka.
-
- Debiutant ✽
Nic wiecej nie moge napisac,tylko tyle ,aha to czyli waszym zdaniem juz z tego sie nie wylecze?????????Dla przykladu moja corka miala ostatnio angine ktora trwala przez prawie 3 tyg i pani doktor juz stwierdzila ze skoro juz trwa tyle to okreslila ja jako przewlekla,ale teraz nie ma po niej sladu,wiec przewlekla tyczy sie tez zapalen ktore wlasnie sie przeciagaja,ale sa chyba do wyleczenia.U mnie zapalenie wywolal antybiotyk,lekarz do ktorego chodze jest dobry,wierze mu i oby sie nie mylil
- elena
- Początkujący ✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Opisałam swój przypadek colitis chronica.Naprawdę dla każdego lekarza znaczy ta diagnoza coś innego. Dalej:
Jeśli leczenie jest skuteczne to świetnie.O wycinkach napisałam tylko dlatego,że z poprzedniej Twojej wypowiedzi wywnioskowałam,że masz wątpliwości.dytunka pisze:U Ciebie jednak sytuacja wygląda trochę inaczej, bo dolegliwości pojawiły się po stosowaniu antybiotyku .
-
- Debiutant ✽
Witajcie je3szcze raz.Boze jak ja sie doluje!Powiedzcie mi czy colitis chronica to to samo co colitis chronica non clasyfikata czy jeszcze inne?czy colitis chronica moze byc spowodowane clindamycina,juz tak sobie mysle ze moze patomorfolog zapomnial dopisac non clasyfikata albo cos jeszcze
jak ja sie boje!Dodam ze leczenie tak jakby idzie stolce sa normalnej konsystencji ale jest domieszka sluzu mala ale jest.Czy gdyby to byla colitis ulceroza to tak wlasnie by napisal czy nie umial sie zdecydowac,bo wszedzie gdzie czytam to jest colitis chronica z czyms tam jeszcze a ja mam tylko colitis chronica M-43000

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Witam za bardzo panikujesz powoli czas wszystko zrobi już widzisz poprawe . Pamietaj dla Cudaków stre to najgorszy wróg , wiem co przezywasz ale powoli wyjdziesz z tego pozdrawiam
-
- Debiutant ✽
Wiec
jestem cudakiem?????????????????????

-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
colitis chronica oznacza przewlekłe zapalenie jelita grubegomamaoli14 pisze:Powiedzcie mi czy colitis chronica to to samo co colitis chronica non clasyfikata czy jeszcze inne?
non classificata oznacza niesklasyfikowane.
tak by napisał, ale widocznie to nie to.mamaoli14 pisze:Czy gdyby to byla colitis ulceroza to tak wlasnie by napisal
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
-
- Debiutant ✽
tak ale czy na tej podstawie mam myslec ze moje jest sklasyfikowane?dlaczego nic wiecej nie napisano na tym wyniku?