Weteran,
nie pozostawiam tego tematu bez echa. U nas w Koszalinie jest de facto jeden konktetny specjalista, do którego jak sie domyślacie dostęp jest fatalny. Jestem u niej przynajmniej raz w miesiącu prywatnie, a oprócz tego korzystam z PAM Szczecin (Kliniki gastroenterologii) a wcześniej co dwa tyg jeżdziłam do specjalisty w Gdańsku.Wiec sam widzisz ze nie leczę sie sama, choć doskonale juz poznałam zasady terapii.Co do sterydów to wykonałam zalecenie gastrologa,kazał wziąć metypred jeśli zaparcia sie utrzymają i pojawi sie temperatura.No wieć tak zrobiłam. Wracam właśnie ze SZczecina,gdzie sprawdzałam na ich sprzecie czy nie ma niedrożności.Okazało sie ze nie a zapoarcia wciąż są

Sprawy takie jak dieta wysokobłonnikowa itd oczywiście tez próbuje. A co do leków typu xenna ekstra to w przy CU są nie wskazane,gdzyż powodują gwałtowne pochłanianie wody i drażnią jelito, także z remisji można nagle przejść znów na drugą stronę.NIgdy wcześniej nie miałam zaparć i nawet nie pamiętam kiedy oddawałam mniej stolców niż 5-6 w ciągu dnia w najlepszych okresach

Także jestem zaniepokojona. Niedługo kłade sie na oddział więc może coś sie wyjaśni.Pozdrawiam
Ola;Brałam:asamax,salofalk,pentasa,aza,imuran,wlewki z hydrokortyzonem,metypred,enkorton i wiele wiele innych pomocniczych