Proszę o pomoc, bo nie znalazłam, mam wrażenie, że w ustawie i w regulaminie PKP jest różnie, więc dlatego pytam.
Czy legitymacja o niepełnosprawności jest niezbędna, żeby uzyskać ulgę w PKP, czy wystarczy orzeczenie? Posiadam jeszcze legitymację szkolną, a chodzi o przejazd dom-uczelnia (z tym, że studenckiej jeszcze nie mam).
W sumie, to będzie to jednocześnie przejazd dom-szpital (bo mam wizytę w poradni).
Chodzi mi o przejazd pociągiem.
A tak jeszcze drugie pytanie. Nie do końca rozumiem.
Dzieci i młodzież dotknięta inwalidztwem lub niepełnosprawnością, nie dłużej niż do ukończenia 26. roku życia
a) ważnej legitymacji według wzoru określonego przez Ministra Edukacji Narodowej i Sportu (wzór MENiS-II/182/2/ lub MENiS-II/181/2, MEN-I/52/2 lub MEN-I/51/2) albo Ministra Kultury (wzór ART-II/293/3), wydanej przez placówkę oświatową dla uczniów dotkniętych inwalidztwem lub niepełnosprawnych,
b) ważnej legitymacji wydanej przez Krajowy Komitet Pomocy Dzieciom i Młodzieży Niepełnosprawnej Ruchowo przy Zarządzie Głównym Towarzystwa Przyjaciół Dzieci,
c) ważnej legitymacji wydanej przez Polski Związek Głuchych,
d) orzeczenia komisji lekarskiej do spraw inwalidztwa i zatrudnienia stwierdzającego zaliczenie do jednej z grup inwalidów, albo orzeczenia zespołu orzekającego o stopniu niepełnosprawności,
e) orzeczenia właściwego organu, na podstawie przepisów prawa polskiego, o co najmniej częściowej niezdolności do pracy,
f) orzeczenia zespołu orzekającego o niepełnosprawności lub ważnej legitymacji wydanej przez właściwy organ, dokumentującej niepełnosprawność zgodnie
ze wzorem określonym przez Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej.
Powyższe to wyciąg z regulaminu ZTM Warszawa. Który z punktów a-f dotyczy posiadacza orzeczenia o niepełnosprawności? F? Czy to oznacza, że legitymacja o niepełnosprawności nie jest niezbędna, a wystarczy orzeczenie? Do czasu wyrobienia legitymacji, oczywiście.