Propozycja Minister Zdrowia
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Re: Propozycja Minister Zdrowia
Czyli nowa lista lekow refundowanych wchodzi w zycie od 16 marca? Lepiej pozno niz wcale 

-
- Specjalista ds. Porad Prawnych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Morfi, przecież jest program Entocortu i przynamnjiej dwa opakawania powinieneś dostać za darmo. Spytaj lekarza o program ,poszukaj na forum powinien być temat w tym względzie i szcególy programu. problem w tym, ze nie wszystkie ośrodki przystapiły do programu. Na pewno Entocort jest leprszy od tych normalnych sterydów, ma minimalne skutki uboczne. Moja córa niestety teraz znów bierze i jest na programie lekowym, czyli na razie za free, a potem pewnie musimy dokupić. Ale i tak lepiej niz poprzednia terapia, gdzie prze 5 miesięcy ctrzeba było płacić po 500-600 zł za opkaowanie.[/u][/quote]
Chwała tym którzy stworzyli to forum. a dla wszystkich którzy piszą wielkie dzięki
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Prowadziłam ostatnio rozmowy na temat "programu leczenia budesonidem". To nie działa, bo można to podać komuś kogo stać na kontynuację leczenia. I szczerze mówiąc jest to "bałach". nasza następna akcja to właśnie to i oczywiście leczenie biologiczne podtrzymujące.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Nie wiem jakie ,ale możliwie że to któreś z tych co opisujeciexAniax pisze:Dudus a te leki za 500zl to sterydy czy nie bo jesli sterydy to pewnie entocort ja go bralam poniewaz po encotronie milam po 2 tyg za duzo skutkow unocznych
Ania ja po 2-ch tyg. też się fatalnie czułem ,ale po 3-ch już było coraz lepiej
Pentasa 500 2x2
Imuran 50 2x1
Entocort 3 1x1
Imuran 50 2x1
Entocort 3 1x1
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
powiecie mi bo nie rozumiem miał być tańsza Pentasa w tabletkach a z tego co widzę na liście nie mam jej tylko czopki i wlewki sa wpisane.To znaczy ze nadal po wyżej 100 zł będzie kosztować;-(
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: zachodniopomorskie
Mamciu, program leczenia budesonidem nawet pomimo swoich oczywistych wad i tak nie działa wszędzie! Przykładem może być choćby Szczecin (a może tylko moja klinika?). Pytałam o niego wielokrotnie, za każdym razem słysząc, że całe pieniądze które ośrodek dostał wydają na leczenie biologiczne, nie przeznaczając nic na budesonid.
Bardzo, ale to bardzo czekam na dzień, kiedy budesonid będzie refundowany. Chętnie przyłączę się do walki o refundację. Mam nadzieję, że nowopowstający oddział zachodniopomorski również będzie miał w tym udział.
Bardzo, ale to bardzo czekam na dzień, kiedy budesonid będzie refundowany. Chętnie przyłączę się do walki o refundację. Mam nadzieję, że nowopowstający oddział zachodniopomorski również będzie miał w tym udział.
Kasia: 165 cm/ 54 kg/ Entocort 3 mg; stan: droga ku remisji:)
-
- Znawca ❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
izabela, jest i w tabletkach ale uwzględniona i wymieniona przy chorobie leśn.crohna, a w czopkach i wlewkach przy chorobie wrzodz.zapal.jelita
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
czyli jak ja choruje na wrzodz.zapal.jelita to nie będę mieć zniżki.Dzięki z info kasinp
zagoszczenie 

-
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
izabela, bedziesz miala , ja mam chorobe crohna , ale kto mi bedzie kazal kupic pentase w czopkach po normalnej cenie , i to jest nzj i to tez jest nzj, czy cu czy cd to nie powinno miec znaczenia
-
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
cholerka...przepraszam , myslalam ze skoro nzj to znaczy ze dla wszystkich , jak moge przy cd kupic pentase za 3,2 to i czopki pentasy i wlewki dostane tez po refundacji;((
edit:
a jesli ktos ma diagnozę
?cu lub cd
?bo i tacy sie zdarzają ze do konca nie wiadomo?to co wtedy ile placi?
edit:
a jesli ktos ma diagnozę

- majka_m
- Początkujący ✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
Tak jak myślałam:( W takim razie strajkuję i przestaję się leczyć
po prostu pomału mój portfel tego nie wytrzymuje:(

Chcesz być szczęśliwy przez chwilę, zemścij się. Chcesz być szczęśliwy zawsze- przebacz.
Henri Lacordaire
Biorę: Asamax 500 2/2/2 , Pentasa, Kreon
1000, Essentiale forte
Wzrost/Waga: 160/58
Leczenie: Dr. Małecki
Henri Lacordaire
Biorę: Asamax 500 2/2/2 , Pentasa, Kreon
1000, Essentiale forte
Wzrost/Waga: 160/58
Leczenie: Dr. Małecki
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD w rodzinie
- województwo: mazowieckie
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
swoja droga ciekawe czy i w jaki sposob zmieni sie diagnozowanie po zmianie refundacyjnych regul gry.
gdybym byl w sytuacji braku diagnozy i bralbym mimo to leki tak jak na CD czy CU dazylbym nawet za cene odwiedzenia kilku lekarzy do wymuszenia na nich diagnozy nawet tymczasowo pro forma.
pytanie tylko na ile wymierne - powiedziec, ze pacjent jest chory na dana chorobe - czy tu jest i jaki margines interpretacji wynikow, a na ile konieczne jest uzyskanie konkretnych bardzo wskaznikow choroby w badaniu. bo przeciez pacjent bez diagnozy tez ma zapalenie w jelicie. wiec lekarz ktory zaswiadcza np. o CD nie klamie w spraiwie, ze to zapalenie jest czy go nie ma, tylko interpretuje, ze to zapalenie jest np. crohnem.
tu wchodza tez wzgledy etyczne oczywiscie - ale jest to etyka kontra etyka. bo chce sprostac standardom mojego zawodu, ale rowniez chce pomoc biednemu pacjentowi.
swoja droga ciekawe czy i w jaki sposob zmieni sie diagnozowanie po zmianie refundacyjnych regul gry.
gdybym byl w sytuacji braku diagnozy i bralbym mimo to leki tak jak na CD czy CU dazylbym nawet za cene odwiedzenia kilku lekarzy do wymuszenia na nich diagnozy nawet tymczasowo pro forma.
pytanie tylko na ile wymierne - powiedziec, ze pacjent jest chory na dana chorobe - czy tu jest i jaki margines interpretacji wynikow, a na ile konieczne jest uzyskanie konkretnych bardzo wskaznikow choroby w badaniu. bo przeciez pacjent bez diagnozy tez ma zapalenie w jelicie. wiec lekarz ktory zaswiadcza np. o CD nie klamie w spraiwie, ze to zapalenie jest czy go nie ma, tylko interpretuje, ze to zapalenie jest np. crohnem.
tu wchodza tez wzgledy etyczne oczywiscie - ale jest to etyka kontra etyka. bo chce sprostac standardom mojego zawodu, ale rowniez chce pomoc biednemu pacjentowi.
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Uważam to za jakiś absurd żeby była różnica między refundacją tego samego leku na CD i CU
Ja miałem rok temu hist-pat CU ,a 2-tyg temu potwierdzono CD
Ja miałem rok temu hist-pat CU ,a 2-tyg temu potwierdzono CD
Pentasa 500 2x2
Imuran 50 2x1
Entocort 3 1x1
Imuran 50 2x1
Entocort 3 1x1
-
- Specjalista ds. Porad Prawnych
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Nie jestes odosbniony co do diagnozy- wiele osób na forum miało najpierw diagnozę CU, potem wyszło CD.
Chwała tym którzy stworzyli to forum. a dla wszystkich którzy piszą wielkie dzięki
- izo.sim
- Doświadczony ❃
- Kontakt:
Jestem trochę zawiedziona tą listą... Pentasa w tabletkach co prawda na ryczałt, ale mój syn ma fatalne zmiany w jelicie grubym, właściwie od odbytu (przy zdiagnozowanym CD) i przydałyby się wlewki, albo przynajmniej czopki, a zwyczajnie nie stać mnie... Po wlewkach z Sulfasalazin miał bóle brzucha, mdłości i wymioty 

https://marcinsim.wordpress.com/
02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego
Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy
02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego
Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy