colitis a wysiłek fizyczny
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- izabelka70
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: świętokrzyskie
Re: colitis a wysiłek fizyczny
A czy przy CU są jakieś przeciwwskazania do korzystania z jacuzzi
????

CU remisja hura
. Sulfasalazyna EN 3x2, kwas foliowy 15 1x1

-
- Doświadczony ❃
- województwo: łódzkie
izabelka70...jedno jest pewne, w ostrym przypadku musi być blisko toaleta... 

choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)
- izabelka70
- Debiutant ✽
- województwo: świętokrzyskie
-
- Doświadczony ❃
- województwo: śląskie
- miasto: bytom
Mój wysiłek fizyczny jak narazie to sprzątanie w domu
ale od jutra urzędy Mnie czekają aż Mnie to przeraża. Ale jak wiosna będzie to rowerek 

Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
CU a wysiłek fizyczny
Witam wszystkich
Mam pytanie. Czy wzmożony wysiłek fizyczny może spowodować nawrót choroby?
Na CU choruję już kilka ładnych lat. W grudniu miałem robioną kolonoskopię. Lekarz powiedział że wszystko jest ok a na jelitach ani śladu. Zdziwiłem się lekko ale ucieszyłem jeszcze bardziej.
Kilka dni temu wybrałem się w góry. Codziennie marsz po 10 godzin z plecakiem ważącym ok 18 kilo. Pierwszego dnia poczułem silny ból brzucha. Ciężko było oddychać. Na 3 dzień pokazała się krew. I to nawet nie w stolcu. Sama krew ze śluzem jakimś. Czy taki wysiłek fizyczny mógł spowodować uszkodzenie jelit?
Mam pytanie. Czy wzmożony wysiłek fizyczny może spowodować nawrót choroby?
Na CU choruję już kilka ładnych lat. W grudniu miałem robioną kolonoskopię. Lekarz powiedział że wszystko jest ok a na jelitach ani śladu. Zdziwiłem się lekko ale ucieszyłem jeszcze bardziej.
Kilka dni temu wybrałem się w góry. Codziennie marsz po 10 godzin z plecakiem ważącym ok 18 kilo. Pierwszego dnia poczułem silny ból brzucha. Ciężko było oddychać. Na 3 dzień pokazała się krew. I to nawet nie w stolcu. Sama krew ze śluzem jakimś. Czy taki wysiłek fizyczny mógł spowodować uszkodzenie jelit?
Góry nie biorą jeńców.
- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
Mogę powiedzieć tylko ja to wyglądało u mojego syna.Chciał konieczniewittmann pisze:Czy wzmożony wysiłek fizyczny może spowodować nawrót choroby?
trenować karate i niestety po paru lekcjach bóle brzucha powróciły.

Sam zrezygnował i stwierdził,ze to nie dla niego.
Nigdy nie mów nigdy...
Jest już chyba taki temat.
Mi wysiłek fizyczny pomaga. W lecie codziennie ide na rower albo piłkę i dzięki temu jest lepiej.
Mi wysiłek fizyczny pomaga. W lecie codziennie ide na rower albo piłkę i dzięki temu jest lepiej.
-
- Początkujący ✽✽
Z mojego doswiadczenia moge powiedziec ze wysilek fizyczny -nie za duzy pomaga , lepiej sie czuje tak ogolnie co przeklada sie na flaczki , natomiast jezeli przesadze i wystapi duze zmeczenie do tego gdy jest sie bardzo zajetym gorzej z utrzymaniem rygoru przy jedzeniu i wtedy pogorszenie jak znalazl
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Latem też jeździłem codziennie na rowerze i to wiele kilometrów. Też nic mi nie było.Olek pisze:W lecie codziennie ide na rower albo piłkę i dzięki temu jest lepiej.
Góry nie biorą jeńców.
- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Od roku chodzi na hip-hop i inne tego typu tańce (których
nazw nawet nie pamiętam
) i jest ok.
Od roku chodzi na hip-hop i inne tego typu tańce (których
nazw nawet nie pamiętam

Nigdy nie mów nigdy...
-
- Doświadczony ❃
- miasto: bytom
Ja mam zamiar zacząć biegać bo z tego co widzę to mi się przytyło po zimie. Ale pierw chyba po trochu bo będę umierać inaczej 

Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: podkarpackie
Witam ja również po intensywnym wysiłku fizycznym czuje się źle, wiem troche na ten temat ponieważ dowiedziałem sie o chorobie na 3 roku studiów na Akademii Wychowania Fizycznego co niesie za sobą 5 lat wysiłku. Prawie każdy sport w jakimś mniejszym lub większym stopniu liznalem. Ostatnimi czasy zainteresowałem sie Nordic Walking i zrobiłem nawet kurs miedzynarodowego instruktora. Teraz 3 razy w tygodniu po 1,5 godz bede trenował, obserwował organizm i napewno podziele się ze wszystkimi moimi spostrzezeniami. Fajny sporcik bo zależnie od siebie dostosowujemy intensywność, pracuje 90 % mięśni z czego mieśnie brzucha mając odpowiednią technike można angażować mniej lub bardziej. Troszke się rozpisalem, potrenuje i sie odezwe, jeżeli ma ktoś ochote zapraszam ze mną, teraz jestem we Wrocławiu na czas studiów. Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
- Iuppiter
- Debiutant ✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Ja uwielbiam góry zwłaszcza Tatry, czuje się tam bardzo dobrze, starm się tylko nie przeforsować i mój mąż nosi mi plecak
Najbardziej stresuje mnie że będę musiała iść w ustronne miejsce a na szlakach w Tatrach prawie zawsze tłumy, a ciężko sie ukryć w kosodrzewinie
.

-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
Normalnie - w czasie uspokojenia jelit mogę wszystko 
Lubię swój rower, lubię spacery, jeżdżę z dziećmi na basen...
Niestety jak tylko przychodzi zaostrzenie, to najgorsze są schody - idę do WC przed wejściem na pięterko i zaraz na końcu schodów mam druga łazienkę - na szczęście
Dlatego przy zaostrzeniach najbezpieczniejszy sport to usiąść na 4 litery i poruszać się tylko w razie konieczności
Teraz czekam na 2 sprawy - mąż kończy pokój na poddaszu - stanie tam piękny orbitrek z mnóstwem bajerów
No i jak tylko się flaczki uspokoją, to wskoczę na niego czym prędzej, bo po ostatnich spadkach masy ciała mam worki ze skóry dosłownie - koszmarnie się z tym czuję i tak samo wyglądam... No ale jak się traci 8 kilo w 5 tyg, to nie ma bata wyglądać lepiej 

Lubię swój rower, lubię spacery, jeżdżę z dziećmi na basen...
Niestety jak tylko przychodzi zaostrzenie, to najgorsze są schody - idę do WC przed wejściem na pięterko i zaraz na końcu schodów mam druga łazienkę - na szczęście

Dlatego przy zaostrzeniach najbezpieczniejszy sport to usiąść na 4 litery i poruszać się tylko w razie konieczności

Teraz czekam na 2 sprawy - mąż kończy pokój na poddaszu - stanie tam piękny orbitrek z mnóstwem bajerów

celiakia (2007) + "?" (2009)
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
colitis a wysiłek fizyczny
Mi wysiłek służy. Jest to dla mnie element odstresowywujący. Po pracy, wewnętrznie czuję że muszę pobiegać albo przejechać się na rowerze jeśli coś poszło nie tak jak chciałem. Czuję takie "reise fiber" i muszę coś ze sobą zrobić. Generalnie im większy stres, tym większy wysiłek.
Polecam Nokia Sportstracker
Polecam Nokia Sportstracker