Grzyby w kuchni.

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grzyb333
Doświadczony ❃
Posty: 1075
Rejestracja: 10 mar 2008, 13:49
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Grzyby w kuchni.

Post autor: Grzyb333 » 16 sty 2011, 14:40

Że ja wcześniej nie założyłem tego tematu. Skandal.

Lubicie grzyby? Przyrządzacie dania z grzybami. No to dawajcie przepisy.

Niechaj będę pierwszy. GRZYBY Z SOLĄ NA GRILLU.

Nauczyła mnie tego babcia w czasach kiedy powszechne były starego typu kuchnie kaflowe z wielką rozgrzaną blachą i kręgami. Dzisiaj takie kuchnie można spotkać tylko w skansenach.

Bierzemy grzyba blaszkowego (pieczarka, kania, rydz, gołąbek, boczniak) najbezpieczniej stosować gatunki handlowe jak pieczarka i boczniak. Odłamujemy trzon grzyba i odwracamy go na "grzbiet", posypujemy blaszki solą, kładziemy na rozgrzanego grilla i obserwujemy co się z nim dzieje. Sól powoduje, że wewnątrz grzyba zbiera się słony sok. Kiedy grzyb się pomarszczy i wypełni sokiem podnosimy go z grilla i wypijamy gorący słony sok (jest przepyszny), zaraz potem zjadamy grzyba (jeszcze pyszniejszy).
Oby do wiosny.
GrzybaBlog - http://graforoman.wordpress.com/ Darwin się mylił. Ja nie pochodzę od małpy. Ja pochodzę od Purchawki :E

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: Cinimini » 16 sty 2011, 14:45

Ja ostatnio zrobiłam pysznościowa zupke z suszonych grzybów
namoczyc grzyby
zalac wywarem z rosołu
ziemiaki
włoszczyzna
na koniec śmietana ot i cała robota :)
- jeden mankament to od czasu do czasu skrzypiący miedzy ze bami piasek (teściunio chyba niedokładnie wyczyścił)... Aha, no i moje jelitka niestety tych suszonych grzybków dobrze nie zniosły, ale walory smakowe i owszem ;).
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Ania406
Doświadczony ❃
Posty: 1354
Rejestracja: 02 cze 2008, 23:22
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Znienacka

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: Ania406 » 16 sty 2011, 15:29

Och! Uwielbiam grzyby!

Przepis na pyszną smażoną kanię:

-duże, rozłożyste kanie pozbawiamy trzonka, myjemy dokładnie,
-wkładamy je do miski z mlekiem, tak żeby były przykryte i zostawiamy na ok poł godziny,
-namoczone w mleku kanie obtaczamy w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej,
-smażymy na rozgrzanym tłuszczu - maśle lub oleju, jak kto woli- na złotobrązowy kolor
-zajadamy ze smakiem ;)
Care for life and physical health, with due regard for the needs of others and the common good, is concomitant with respect for human dignity.

Awatar użytkownika
malapkasia
Znawca ❃❃
Posty: 2859
Rejestracja: 24 maja 2010, 11:31
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin/Bełżyce/Łuszczów

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: malapkasia » 16 sty 2011, 21:50

Kanie yes...
podgrzybki, prawdziwki itd ze słoiczka z octem mniamm.....
gołąbki obgotowane, później na patelnie i z cebulka albo ze śmietaną, mniam mniam...
zupa grzybowa cacy...
hmm.. a jeszcze sosik z kurek! też pycha ;)
a jak się jeszcze samemu nazbiera to już w ogóle :D :D :D
ja grzybowe dziewczę jestem :)
"Aby być szczęśliwym z mężczyzną, trzeba go bardzo dobrze rozumieć i trochę kochać. Aby być szczęśliwym z kobietą, trzeba ją bardzo kochać i w ogóle nie próbować zrozumieć"
imuran, entocort 3mg, novothyral

Awatar użytkownika
Ala57
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Koszalin

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: Ala57 » 17 sty 2011, 08:21

Uwielbiam zbierać grzyby i jeść je.Mam sposób na szybką zupę grzybową:wysuszone ogonki tudzież kiepsko wygladające suszone resztki mielę i kiedy zostaje mi np.rosół dodaję mielony susz i chwile gotuję i już.Lubię tez kurki w smietanie do piersi drobiowej z grila i to też robi sie szybciutko bo kilka minut duszę kurki na maśle a potem jeszcze kilka minut po dodaniu śmietany najlepiej kremówki(uwaga kalorie)doprawiam leciuchno czosnkiem i curry i do tego na koniec pęczek natki pietruszki ,oczywiście sól i pieprz.Mniej lubię kanie panierowane bo strasznie chłoną tłuszcz.W tej roli lepiej sprawia się purchawica olbrzymia ale niestety jest pod ochroną.

Awatar użytkownika
Ania406
Doświadczony ❃
Posty: 1354
Rejestracja: 02 cze 2008, 23:22
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Znienacka

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: Ania406 » 17 sty 2011, 12:32

Przepis na paprykę nadziewaną kurkami:

-kurki dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki,
-obsmażamy kurki z cebulką, solą i pieprzem, na maśle,
-myjemy i wydrążamy dużą czerwoną paprykę (ile ich potrzebujemy, zależy od tego ile mamy kurek)-nie przekrajamy papryki- odcinamy tylko "talerzyk" z ogonkiem, który też nam się przyda, więc nie wyrzucamy,
-paprykę nacieramy oliwą z oliwek z zewnątrz i wkładamy do niej przygotowane wcześniej kurki do pełna, po czym przykrywamy odciętym kawałkiem,
-wkładamy paprykę do rozgrzanego piekarnika na blasze i pieczemy ok 30 min, w temperturze 170 stopni.
Pycha ;)
Care for life and physical health, with due regard for the needs of others and the common good, is concomitant with respect for human dignity.

marcin87
Początkujący ✽✽
Posty: 277
Rejestracja: 23 paź 2008, 22:29
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: marcin87 » 17 sty 2011, 17:54

Jedyne grzyby jakie znam i zbieram to kraśniaki i babki. Dobre na sos. Oto przepis:
Jedziemy do lasu (rowerem, samochodem, pieszo- nie ma to większego znaczenia),
Szukamy grzybów (przyglądamy się dobrze, żeby przez przypadek trujaków nie nazbierać)
Jak już nazbieramy wieziemy do domu i mówimy mamie żeby sos gotowała. Pycha!


Zapomniałem dodać że to trzeba w "brzóżki" jechać.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 22:38 przez marcin87, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Natuśka
Ekspert ✿✿
Posty: 5134
Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
Choroba: CD
województwo: opolskie
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: Natuśka » 17 sty 2011, 21:59

Hmm... Ogólnie to grzybów nie jadam, bo mam jakieś obrzydzenie... :neutral: Nawet nie chodzę z nikim do lasu po nie, bo mam do nich jakąś odrazę... :cry:
Ewentualnie zjem jakieś pieczary, czy sos z kurek, a tak to nie...

Sałatka z ryżem, którą przy większym zdrowiu sobie fundnę :wink: :

Składniki:

* 0,25 - 0,5 kg pieczarek
* 1 puszka kukurydzy
* 1 woreczek ryżu
* por
* majonez - ok 2-3 łyżki

Wykonanie:

Pieczarki obgotowujemy 20 min w wodzie z wegetą. Następnie pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Ryż gotujemy i studzimy.
Pora kroimy bardzo drobno (ilość wg uznania :wink:) Odsączamy kukurydzę z zalewy.

Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Mieszamy.
Ja robiłam ściemę i łyżkę majonezu mieszałam z 2 łyżkami jogurtu naturalnego :razz: i nic nie doprawiałam, bo nie lubię, tak więc sałatka była cała dla mnie, bo nikt nieprzyprawionego w moim domu nie tyka :mrgreen:
Na zawsze razem... :*

Podpisano:Twój Crohn :flowers:

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza :smile: + Methypred 32 mg, Metronidazol 3 x 1 tabl., Multilac 2x1 kaps., Magne B6, Elevit ProNatal i bla, bla, bla (...)
W planach : Realizacja punktu 2 :E

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową :D
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam :razz:

Awatar użytkownika
Ania406
Doświadczony ❃
Posty: 1354
Rejestracja: 02 cze 2008, 23:22
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Znienacka

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: Ania406 » 17 sty 2011, 22:22

marcin87, :roll:
Dla tych co nie znają ludowych nazw grzybów, napiszę, że Marcin miał na myśli koźlarze - czerwone lub babka.

Ja podam przepis na sos z borowików:

-grzyby myjemy dokładnie i kroimy na niewielkie kawałki,
-na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulkę, tak aby się zeszkliła, po czym dodajemy grzyby, sól&pieprz i smażymy wszystko razem, aż deliktanie odparuje,
-do grzybów na patelni wlewamy śmietankę 30% - nie za dużo na początek, bo lepiej dolewać po trochu niż wlać od razu za dużo ;) - mieszamy wszystko i dusimy na patelni jeszcze ok 15 minut
-można jeść sos sam jako danie, albo z mięsem lub chlebkiem- jak kto lubi- jest prosty i pyszny :eat:
Care for life and physical health, with due regard for the needs of others and the common good, is concomitant with respect for human dignity.

BartoszBar
Debiutant ✽
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2014, 14:00
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: BartoszBar » 05 sty 2014, 15:12

grzybki ze sloja najlepsze prawdziwki

anna760615
Debiutant ✽
Posty: 9
Rejestracja: 10 lis 2013, 23:09
Choroba: CU u rodzica
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: anna760615 » 16 paź 2014, 22:43

czy ktoś słyszał o "Grzybku tybetańskim"?

Awatar użytkownika
deth
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3117
Rejestracja: 02 lut 2011, 16:33
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Reda

Re: Grzyby w kuchni.

Post autor: deth » 17 paź 2014, 08:27

czy ktoś słyszał o "Grzybku tybetańskim"?
Poczytaj tu http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... i&start=15

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”