Strona 1 z 1

Grzyby w kuchni.

: 16 sty 2011, 14:40
autor: Grzyb333
Że ja wcześniej nie założyłem tego tematu. Skandal.

Lubicie grzyby? Przyrządzacie dania z grzybami. No to dawajcie przepisy.

Niechaj będę pierwszy. GRZYBY Z SOLĄ NA GRILLU.

Nauczyła mnie tego babcia w czasach kiedy powszechne były starego typu kuchnie kaflowe z wielką rozgrzaną blachą i kręgami. Dzisiaj takie kuchnie można spotkać tylko w skansenach.

Bierzemy grzyba blaszkowego (pieczarka, kania, rydz, gołąbek, boczniak) najbezpieczniej stosować gatunki handlowe jak pieczarka i boczniak. Odłamujemy trzon grzyba i odwracamy go na "grzbiet", posypujemy blaszki solą, kładziemy na rozgrzanego grilla i obserwujemy co się z nim dzieje. Sól powoduje, że wewnątrz grzyba zbiera się słony sok. Kiedy grzyb się pomarszczy i wypełni sokiem podnosimy go z grilla i wypijamy gorący słony sok (jest przepyszny), zaraz potem zjadamy grzyba (jeszcze pyszniejszy).
Oby do wiosny.

Re: Grzyby w kuchni.

: 16 sty 2011, 14:45
autor: Cinimini
Ja ostatnio zrobiłam pysznościowa zupke z suszonych grzybów
namoczyc grzyby
zalac wywarem z rosołu
ziemiaki
włoszczyzna
na koniec śmietana ot i cała robota :)
- jeden mankament to od czasu do czasu skrzypiący miedzy ze bami piasek (teściunio chyba niedokładnie wyczyścił)... Aha, no i moje jelitka niestety tych suszonych grzybków dobrze nie zniosły, ale walory smakowe i owszem ;).

Re: Grzyby w kuchni.

: 16 sty 2011, 15:29
autor: Ania406
Och! Uwielbiam grzyby!

Przepis na pyszną smażoną kanię:

-duże, rozłożyste kanie pozbawiamy trzonka, myjemy dokładnie,
-wkładamy je do miski z mlekiem, tak żeby były przykryte i zostawiamy na ok poł godziny,
-namoczone w mleku kanie obtaczamy w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej,
-smażymy na rozgrzanym tłuszczu - maśle lub oleju, jak kto woli- na złotobrązowy kolor
-zajadamy ze smakiem ;)

Re: Grzyby w kuchni.

: 16 sty 2011, 21:50
autor: malapkasia
Kanie yes...
podgrzybki, prawdziwki itd ze słoiczka z octem mniamm.....
gołąbki obgotowane, później na patelnie i z cebulka albo ze śmietaną, mniam mniam...
zupa grzybowa cacy...
hmm.. a jeszcze sosik z kurek! też pycha ;)
a jak się jeszcze samemu nazbiera to już w ogóle :D :D :D
ja grzybowe dziewczę jestem :)

Re: Grzyby w kuchni.

: 17 sty 2011, 08:21
autor: Ala57
Uwielbiam zbierać grzyby i jeść je.Mam sposób na szybką zupę grzybową:wysuszone ogonki tudzież kiepsko wygladające suszone resztki mielę i kiedy zostaje mi np.rosół dodaję mielony susz i chwile gotuję i już.Lubię tez kurki w smietanie do piersi drobiowej z grila i to też robi sie szybciutko bo kilka minut duszę kurki na maśle a potem jeszcze kilka minut po dodaniu śmietany najlepiej kremówki(uwaga kalorie)doprawiam leciuchno czosnkiem i curry i do tego na koniec pęczek natki pietruszki ,oczywiście sól i pieprz.Mniej lubię kanie panierowane bo strasznie chłoną tłuszcz.W tej roli lepiej sprawia się purchawica olbrzymia ale niestety jest pod ochroną.

Re: Grzyby w kuchni.

: 17 sty 2011, 12:32
autor: Ania406
Przepis na paprykę nadziewaną kurkami:

-kurki dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki,
-obsmażamy kurki z cebulką, solą i pieprzem, na maśle,
-myjemy i wydrążamy dużą czerwoną paprykę (ile ich potrzebujemy, zależy od tego ile mamy kurek)-nie przekrajamy papryki- odcinamy tylko "talerzyk" z ogonkiem, który też nam się przyda, więc nie wyrzucamy,
-paprykę nacieramy oliwą z oliwek z zewnątrz i wkładamy do niej przygotowane wcześniej kurki do pełna, po czym przykrywamy odciętym kawałkiem,
-wkładamy paprykę do rozgrzanego piekarnika na blasze i pieczemy ok 30 min, w temperturze 170 stopni.
Pycha ;)

Re: Grzyby w kuchni.

: 17 sty 2011, 17:54
autor: marcin87
Jedyne grzyby jakie znam i zbieram to kraśniaki i babki. Dobre na sos. Oto przepis:
Jedziemy do lasu (rowerem, samochodem, pieszo- nie ma to większego znaczenia),
Szukamy grzybów (przyglądamy się dobrze, żeby przez przypadek trujaków nie nazbierać)
Jak już nazbieramy wieziemy do domu i mówimy mamie żeby sos gotowała. Pycha!


Zapomniałem dodać że to trzeba w "brzóżki" jechać.

Re: Grzyby w kuchni.

: 17 sty 2011, 21:59
autor: Natuśka
Hmm... Ogólnie to grzybów nie jadam, bo mam jakieś obrzydzenie... :neutral: Nawet nie chodzę z nikim do lasu po nie, bo mam do nich jakąś odrazę... :cry:
Ewentualnie zjem jakieś pieczary, czy sos z kurek, a tak to nie...

Sałatka z ryżem, którą przy większym zdrowiu sobie fundnę :wink: :

Składniki:

* 0,25 - 0,5 kg pieczarek
* 1 puszka kukurydzy
* 1 woreczek ryżu
* por
* majonez - ok 2-3 łyżki

Wykonanie:

Pieczarki obgotowujemy 20 min w wodzie z wegetą. Następnie pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Ryż gotujemy i studzimy.
Pora kroimy bardzo drobno (ilość wg uznania :wink:) Odsączamy kukurydzę z zalewy.

Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Mieszamy.
Ja robiłam ściemę i łyżkę majonezu mieszałam z 2 łyżkami jogurtu naturalnego :razz: i nic nie doprawiałam, bo nie lubię, tak więc sałatka była cała dla mnie, bo nikt nieprzyprawionego w moim domu nie tyka :mrgreen:

Re: Grzyby w kuchni.

: 17 sty 2011, 22:22
autor: Ania406
marcin87, :roll:
Dla tych co nie znają ludowych nazw grzybów, napiszę, że Marcin miał na myśli koźlarze - czerwone lub babka.

Ja podam przepis na sos z borowików:

-grzyby myjemy dokładnie i kroimy na niewielkie kawałki,
-na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulkę, tak aby się zeszkliła, po czym dodajemy grzyby, sól&pieprz i smażymy wszystko razem, aż deliktanie odparuje,
-do grzybów na patelni wlewamy śmietankę 30% - nie za dużo na początek, bo lepiej dolewać po trochu niż wlać od razu za dużo ;) - mieszamy wszystko i dusimy na patelni jeszcze ok 15 minut
-można jeść sos sam jako danie, albo z mięsem lub chlebkiem- jak kto lubi- jest prosty i pyszny :eat:

Re: Grzyby w kuchni.

: 05 sty 2014, 15:12
autor: BartoszBar
grzybki ze sloja najlepsze prawdziwki

Re: Grzyby w kuchni.

: 16 paź 2014, 22:43
autor: anna760615
czy ktoś słyszał o "Grzybku tybetańskim"?

Re: Grzyby w kuchni.

: 17 paź 2014, 08:27
autor: deth
czy ktoś słyszał o "Grzybku tybetańskim"?
Poczytaj tu http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... i&start=15