Co dziś na obiad v.2.

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Konraaad
Aktywny ✽✽✽
Posty: 579
Rejestracja: 24 wrz 2014, 00:23
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: Konraaad » 29 sty 2015, 21:47

patkaas pisze:brązowego w sumie jeszcze nie jadłam przy tych problemach, ale nawet wcześniej rzadko go robiłam, bo za długo się gotuje :twisted:
Mam dokładnie tak samo :]
patkaas pisze: Konraaad, nie ma jak to klasyk :mrgreen:
Dzięki :wink: Po moich różnych "wydziwianiach kulinarnych" lubię powrócić do zdrowej klasyki, żeby dać moim jelitkom trochę luzu :roll:
Maatylda pisze:i nie ma, że boli, oto ryż brązowy, produkcji ojczystej, gotowy w 10 minut :twisted:

https://www.spolem.bielsko.pl/31053,son ... minut.html
:o :o :o
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę :spoko:

Awatar użytkownika
Maatylda
Znawca ❃❃
Posty: 2072
Rejestracja: 28 lip 2014, 23:44
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: ...

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: Maatylda » 29 sty 2015, 22:05

Konraaad, dla niektórych nasza klasyka to absolutny kosmos :wink:
i bardzo dobrze, że ją praktykujesz. zdrowe, smaczne, bezpieczne. czego chcieć więcej?
Konraaad pisze::o :o :o
tak, tak moje Mordeczki, Matylda ma jeszcze kilka asów w rękawie :devil:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę!


by Rosomaki i Spółka :rockon:

Awatar użytkownika
patkaas
Koordynator
Posty: 1466
Rejestracja: 10 lis 2014, 17:31
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Kontakt:

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: patkaas » 29 sty 2015, 22:19

Maatylda pisze:i nie ma, że boli, oto ryż brązowy, produkcji ojczystej, gotowy w 10 minut

https://www.spolem.bielsk...w-10-minut.html
chyba kiedyś rzucił mi się taki w oczy w sklepie i się zastanawiałam czym on się różni od zwykłego brązowego, że gotowy jest w 10 minut :?: poza tym póki co ostrożnie i po trochę u mnie z produktami wysokobłonnikowymi, bo jak przesadzę, to później w toalecie jest wystrzałowo :mrgreen: Sonko, a właściwie teraz to już Risana, to moje ulubione ryże, z białego zawsze jem parboiled, chociaż próbowałam też basmati, jaśminowego czy amerykańskiego i jak dla mnie to jeden piernik w smaku. Do risotto jak mam to używam arborio, bo ma lepszy efekt papkowania, a jak nie mam to parboiled też daje radę :roll:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę

Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie

Awatar użytkownika
Konraaad
Aktywny ✽✽✽
Posty: 579
Rejestracja: 24 wrz 2014, 00:23
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: Konraaad » 29 sty 2015, 22:37

Maatylda, patkaas, dwie ekspertki ryżowe :wielbie: :wielbie: :wielbie:
Jeśli chodzi o ryż to ja znam tylko 2 rodzaje: biały i brązowy :oops: aż wstyd się przyznać :neutral:
Maatylda pisze: tak, tak moje Mordeczki, Matylda ma jeszcze kilka asów w rękawie :devil:
:malpka:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę :spoko:

Awatar użytkownika
Maatylda
Znawca ❃❃
Posty: 2072
Rejestracja: 28 lip 2014, 23:44
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: ...

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: Maatylda » 29 sty 2015, 23:13

patkaas pisze:i się zastanawiałam czym on się różni od zwykłego brązowego, że gotowy jest w 10 minut
tak jak paraboiled, jest wcześniej poddany obróbce termicznej, która skraca potem czas studenta :eat:
patkaas pisze:próbowałam też basmati, jaśminowego czy amerykańskiego i jak dla mnie to jeden piernik w smaku
poważka? a zapach?
basmati ma inne ziarno, długie i takie..postrzępione/wyostrzone? nie wiem jak to ubrać w słowa :P ma też inny zapach.
jaśminowy pięęęęęęęknie pachnie i jest smukły, miękki
amerikański faktycznie bez szału. chyba ma najdłuższe ziarno i tyle.
Konraaad pisze:ja znam tylko 2 rodzaje: biały i brązowy
do dzisiaj! :twisted:
łap:
http://sonko.pl/produkty/ryz/
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę!


by Rosomaki i Spółka :rockon:

Awatar użytkownika
Konraaad
Aktywny ✽✽✽
Posty: 579
Rejestracja: 24 wrz 2014, 00:23
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: Konraaad » 29 sty 2015, 23:22

Maatylda, dziękuję bardzo :przytul:
Stronkę dodałem do zakładek i będę tam zaglądał, gdy będę chciał rozwikłać jakieś ryżowe zagadki :]
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę :spoko:

Awatar użytkownika
Maatylda
Znawca ❃❃
Posty: 2072
Rejestracja: 28 lip 2014, 23:44
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: ...

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: Maatylda » 29 sty 2015, 23:45

Konraaad, ależ proszę bardzo, i na zdrowie :friends:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę!


by Rosomaki i Spółka :rockon:

Awatar użytkownika
patkaas
Koordynator
Posty: 1466
Rejestracja: 10 lis 2014, 17:31
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Kontakt:

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: patkaas » 30 sty 2015, 00:03

Konraaad, edukuj się, bo ryż to ważna część życia jelitowców :D

Maatylda, no dobra może w zapachu ten jaśminowy trochę się różni, a basmati rzeczywiście ma takie długie, ostrawe jakby ziarna. No jakoś i tak z wszystkich najlepszy jest dla mnie ten parboiled :P
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę

Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie

Awatar użytkownika
kaskaaa1502
Aktywny ✽✽✽
Posty: 622
Rejestracja: 13 maja 2014, 19:50
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: kaskaaa1502 » 30 sty 2015, 06:40

dziś w planie barszczyk biały z jajem i kiełbaska...
A jak się przewrócę, to się podniosę. A jak się nie podniosę to sobie poleżę i ...uj :P

Awatar użytkownika
alate
Moderator
Posty: 862
Rejestracja: 23 wrz 2014, 18:28
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Starachowice

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: alate » 30 sty 2015, 11:52

pycha !
Ja mam nadzieję, za na Wielkanoc to sobie już też barszczyk zjem, na razie to nie przejdzie :smutny:
A jaja też tylko na miękko i krótko smażone na Tefalu
Crohn ? Z tym da się żyć !

Awatar użytkownika
Maatylda
Znawca ❃❃
Posty: 2072
Rejestracja: 28 lip 2014, 23:44
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: ...

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: Maatylda » 30 sty 2015, 13:25

alate pisze:A jaja też tylko na miękko i krótko smażone na Tefalu
pyszotka, tęskno mi bardzo za tym smakiem :cry:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę!


by Rosomaki i Spółka :rockon:

Awatar użytkownika
alate
Moderator
Posty: 862
Rejestracja: 23 wrz 2014, 18:28
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Starachowice

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: alate » 30 sty 2015, 13:31

nie jadasz jajek Maatyda ? mnie na szczęście nigdy nie szkodziły, tylko świeżutkie muszą być i krótko gotowane
Crohn ? Z tym da się żyć !

Awatar użytkownika
kaskaaa1502
Aktywny ✽✽✽
Posty: 622
Rejestracja: 13 maja 2014, 19:50
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: kaskaaa1502 » 30 sty 2015, 13:36

ja mam ten komfort, że mieszkam na wsi i mam własne kurki i swojskie świeżutkie jajeczka.
A jak się przewrócę, to się podniosę. A jak się nie podniosę to sobie poleżę i ...uj :P

Awatar użytkownika
patkaas
Koordynator
Posty: 1466
Rejestracja: 10 lis 2014, 17:31
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Kontakt:

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: patkaas » 30 sty 2015, 14:09

kaskaaa1502 pisze:ja mam ten komfort, że mieszkam na wsi i mam własne kurki i swojskie świeżutkie jajeczka.
ja mam taki komfort od babci :roll: na dodatek zawsze dostaję zielone jajka, które mają obniżony poziom złego cholesterolu aż o kilkadziesiąt procent, także jem ile wlezie :mrgreen:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę

Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie

Awatar użytkownika
cebann
Początkujący ✽✽
Posty: 129
Rejestracja: 02 sty 2015, 05:02
Choroba: CU
województwo: podlaskie
Lokalizacja: Jasionówka

Re: Co dziś na obiad v.2.

Post autor: cebann » 30 sty 2015, 15:14

Ryba , marchewka i ziemniory .. dość luksusów dziś lekko :D
Chory czy nie walczyć trzeba zawsze ! Kiedyś jeszcze wstanę na nogi i pokaże że się da !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”