Jedzenie w pojemniku próżniowym

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slip
Początkujący ✽✽
Posty: 96
Rejestracja: 01 sie 2011, 22:34
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Jedzenie w pojemniku próżniowym

Post autor: Slip » 10 lis 2014, 14:34

Witam,
Ze względu na czasochłonną pracę kupiłem pojemniki próżniowe. Przygotowuje jedzenie w domu, pakuje do pojemników i przez następne 2-3 dni odgrzewam w mikrofali w pracy. Praktykuje ktoś coś w tym stylu? Macie jakieś przepisy na potrawy nadające się do pakowania i odgrzewania?

Awatar użytkownika
Konraaad
Aktywny ✽✽✽
Posty: 579
Rejestracja: 24 wrz 2014, 00:23
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

Post autor: Konraaad » 10 lis 2014, 19:24

Polecam pulpeciki w sosie pomidorowym, pieczarkowym lub jakimkolwiek innym jaki lubisz :D
Po ugotowaniu, jeszcze gorące pulpeciki wkłada się do słoików i natychmiast zakręca się pokrywkę. Pod wpływem temperatury słoik sam się zamyka (nie trzeba pasteryzować). Tak 'zapakowane' pulpeciki można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni :wink:
Nie wiem jak zachowywałyby się w pojemnikach próżniowych, ale w słoikach jest im bardzo dobrze :mrgreen:
Podgrzewane w mikrofali smakują bardzo dobrze, jednak ja preferuję odgrzewanie w rondelku :P
Życzę smacznego :gotowanie:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę :spoko:

Awatar użytkownika
Maatylda
Znawca ❃❃
Posty: 2077
Rejestracja: 28 lip 2014, 23:44
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: ...

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

Post autor: Maatylda » 10 lis 2014, 20:09

ja polecam kaszę jaglaną na miliard sposobów- słodko, słono, pikantnie, z warzywami, mięskiem, owocami, ziołami -jak kto woli. pyszunia.
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę!


by Rosomaki i Spółka :rockon:

Awatar użytkownika
Slip
Początkujący ✽✽
Posty: 96
Rejestracja: 01 sie 2011, 22:34
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

Post autor: Slip » 10 lis 2014, 20:42

Klopsy robiłem, w sumie tylko na parze, więc może pomyśle nad sosem.
Co do kaszy to muszę się do niej trochę mobilizować. Wiem, że jest zdrowa, ale w smaku daleko jej do chociażby ryżu.

Awatar użytkownika
Maatylda
Znawca ❃❃
Posty: 2077
Rejestracja: 28 lip 2014, 23:44
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: ...

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

Post autor: Maatylda » 10 lis 2014, 22:08

Slip,
jeśli ją podprazysz i przepłuczesz przed gotowaniem to powinna być super. oczywiście plus jakieś przyprawy ;)

tu masz krótką instrukcję jak ją dobrze ugotować:
http://smakoterapia.blogspot.com/p/z-kasza-jaglana.html

i z całego serca polecam bloga tej pani, robi najpyszniejsze cuda :nalesniki:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę!


by Rosomaki i Spółka :rockon:

Awatar użytkownika
Konraaad
Aktywny ✽✽✽
Posty: 579
Rejestracja: 24 wrz 2014, 00:23
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

Post autor: Konraaad » 11 lis 2014, 01:23

Gdy pierwszy raz w życiu ugotowałem kaszę jaglaną to wyszła mi naprawdę beznadziejna :cry: Z wielkim trudem, ale udało mi się ją zjeść :P
Oczywiście nie przekreśliłem jej... Naczytałem się, że jest zdrowa itp. więc zacząłem eksperymentować :roll:
Dziś, gdy wiem, jak ją przygotowywać, jest 100 razy lepsza niż tego pierwszego dnia... :D
Oczywiście nigdy nie zastąpi ryżu, ale jak najbardziej ją polecam :wink:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę :spoko:

kalka_96
Znawca ❃❃
Posty: 2123
Rejestracja: 24 lip 2011, 14:08
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: K-w

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

Post autor: kalka_96 » 11 lis 2014, 09:23

Kaszę jaglana uwielbiam :serce:
Zakochałam się od pierwszej łyżeczki :wink: wolę na słono niż na słodko :-)

CUdodatni
Debiutant ✽
Posty: 38
Rejestracja: 12 paź 2014, 18:14
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: montevideo

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

Post autor: CUdodatni » 11 lis 2014, 12:16

kasze wszelakie, lecza zagęszczane - same albo na kasze polane. Ryży też jest wiele rodzajów - nie mówię o kolorach, ale o rodzajach białych odmian.
Kasza zalana wazówką zupy...
aby do przodu... byle nie w WC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”