o smacznym jedzeniu bezglutenowym

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
kabran
Początkujący ✽✽
Posty: 104
Rejestracja: 14 gru 2005, 11:38
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

Post autor: kabran » 17 kwie 2007, 21:12

agastaga pisze:Jedzenie bezglutenowe też może być smaczne.
To ja pociągnę ten OT. Od dłuższego czasu jem całkowicie bezglutenowo. Miałam kolejne już bezglutenowe Święta, z mazurkami i babką drożdżową. Nie do odróżnienia od "normalnych". Podstawą jest wiedza i chęci. Łatwo użalać się nad sobą, jaki to ja biedny żuczek jestem... A u mnie w pracy wciąż nie mogą uwierzyć, że to kolejne ciasto to też bezglutenowe... W dodatku, jako alergik muszę nawet dietę bezglutenową mocno okroić. Ale naprawdę da się żyć. To znaczy, znam gorsze rzeczy... :wink:
Prawie wszystko o celiakii i diecie bezglutenowej: www.forum.celiakia.pl ;-)
Biorę: Asamax 500 mg (2/2/2), Metypred 4 mg(2/0/2), Gasprid 10 mg (1/1/1)
Stan: hemikolektomia, do remisji daaaleko...

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

Post autor: ranka » 17 kwie 2007, 21:32

hehe potwierdzam.jak zostalam poczestowana kiedys ciastem bezglutenowym to sie nei zorientowalam.a smaczne bylo :)
Obrazek

bynio
Debiutant ✽
Posty: 47
Rejestracja: 22 mar 2007, 13:16
Choroba: CU
Lokalizacja: rybnik
Kontakt:

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

Post autor: bynio » 18 kwie 2007, 18:55

Postaram się podać przepis i jak upiec chleb bezglutenowy.....
Osoby chore na fenyloketonurię go pieką
bynio

Awatar użytkownika
kabran
Początkujący ✽✽
Posty: 104
Rejestracja: 14 gru 2005, 11:38
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

Post autor: kabran » 18 kwie 2007, 19:12

Co do przepisów na chleb bezglutenowy (i nie tylko) polecić mogę chyba taką stronę:
http://forum.celiakia.pl/chleb-vf15.htm ... 26f80c7afc
W przepisach dla osób z fenyloketonurią jest jedna różnica - oni używają mąki bezglutenowej niskobiałkowej. Inni bezglutenowcy mogą każdy mix, są gotowe np. uniwersalny (do wszystkiego), do chleba razowego, właściwie co dusza zapragnie... IMHO wybór gotowych chlebów na rynku jest w tej chwili taki duży, że warto przetestować je, zawsze to łatwiej i szybciej. Polecam używanie tostera - znacząco zyskują! Ja od tostera już się uzależniłam, nawet na wakacje wlokę go ze sobą... :oops:
A jakby ktoś chciał przepis na słodką bułkę drożdżową (taką świąteczną, z zabójczą ilością żółtek :wink: ), to się polecam.... Wychodzi nie do odróżnienia od "normalnej".
Prawie wszystko o celiakii i diecie bezglutenowej: www.forum.celiakia.pl ;-)
Biorę: Asamax 500 mg (2/2/2), Metypred 4 mg(2/0/2), Gasprid 10 mg (1/1/1)
Stan: hemikolektomia, do remisji daaaleko...

bynio
Debiutant ✽
Posty: 47
Rejestracja: 22 mar 2007, 13:16
Choroba: CU
Lokalizacja: rybnik
Kontakt:

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

Post autor: bynio » 19 kwie 2007, 13:17

Chleb bazglutenowy składniki:
400 g mąki szwedzkiej lub mąka Bezgluten
300 ml wody
12 g drożdży (świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki olej
Phe (mg)
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą. Do wody z drożdżami dodać olej, wymieszać i wlać do mąki. Miksować na gładkie ciasto ok. 5 min. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki keksówki (25 cm). Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Piec 40 min. w temperaturze 200 °C. Chleb posmarować z wierzchu olejem i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 min.http://www.fenyloketonuria.org/jportal/index.php
Tam są przepisy
bynio

Awatar użytkownika
kabran
Początkujący ✽✽
Posty: 104
Rejestracja: 14 gru 2005, 11:38
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

Post autor: kabran » 19 kwie 2007, 14:30

Z jednym zastrzeżeniem - drożdże świeże nie są bezglutenowe :smutny: , do ich produkcji używa się często słodu jęczmiennego bodajże. Jeszcze sprawdzę. W każdym razie są podejrzane, a że trudno za każdym razem sprawdzać, polecam drożdże suszone, np. dr Oetker. Ma je w swojej ofercie chociażby Bezgluten.
Prawie wszystko o celiakii i diecie bezglutenowej: www.forum.celiakia.pl ;-)
Biorę: Asamax 500 mg (2/2/2), Metypred 4 mg(2/0/2), Gasprid 10 mg (1/1/1)
Stan: hemikolektomia, do remisji daaaleko...

Zablokowany

Wróć do „Przepisy kulinarne”