Strona 1 z 1

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

: 17 kwie 2007, 21:12
autor: kabran
agastaga pisze:Jedzenie bezglutenowe też może być smaczne.
To ja pociągnę ten OT. Od dłuższego czasu jem całkowicie bezglutenowo. Miałam kolejne już bezglutenowe Święta, z mazurkami i babką drożdżową. Nie do odróżnienia od "normalnych". Podstawą jest wiedza i chęci. Łatwo użalać się nad sobą, jaki to ja biedny żuczek jestem... A u mnie w pracy wciąż nie mogą uwierzyć, że to kolejne ciasto to też bezglutenowe... W dodatku, jako alergik muszę nawet dietę bezglutenową mocno okroić. Ale naprawdę da się żyć. To znaczy, znam gorsze rzeczy... :wink:

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

: 17 kwie 2007, 21:32
autor: ranka
hehe potwierdzam.jak zostalam poczestowana kiedys ciastem bezglutenowym to sie nei zorientowalam.a smaczne bylo :)

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

: 18 kwie 2007, 18:55
autor: bynio
Postaram się podać przepis i jak upiec chleb bezglutenowy.....
Osoby chore na fenyloketonurię go pieką

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

: 18 kwie 2007, 19:12
autor: kabran
Co do przepisów na chleb bezglutenowy (i nie tylko) polecić mogę chyba taką stronę:
http://forum.celiakia.pl/chleb-vf15.htm ... 26f80c7afc
W przepisach dla osób z fenyloketonurią jest jedna różnica - oni używają mąki bezglutenowej niskobiałkowej. Inni bezglutenowcy mogą każdy mix, są gotowe np. uniwersalny (do wszystkiego), do chleba razowego, właściwie co dusza zapragnie... IMHO wybór gotowych chlebów na rynku jest w tej chwili taki duży, że warto przetestować je, zawsze to łatwiej i szybciej. Polecam używanie tostera - znacząco zyskują! Ja od tostera już się uzależniłam, nawet na wakacje wlokę go ze sobą... :oops:
A jakby ktoś chciał przepis na słodką bułkę drożdżową (taką świąteczną, z zabójczą ilością żółtek :wink: ), to się polecam.... Wychodzi nie do odróżnienia od "normalnej".

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

: 19 kwie 2007, 13:17
autor: bynio
Chleb bazglutenowy składniki:
400 g mąki szwedzkiej lub mąka Bezgluten
300 ml wody
12 g drożdży (świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki olej
Phe (mg)
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą. Do wody z drożdżami dodać olej, wymieszać i wlać do mąki. Miksować na gładkie ciasto ok. 5 min. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki keksówki (25 cm). Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Piec 40 min. w temperaturze 200 °C. Chleb posmarować z wierzchu olejem i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 min.http://www.fenyloketonuria.org/jportal/index.php
Tam są przepisy

Re: o smacznym jedzeniu bezglutenowym

: 19 kwie 2007, 14:30
autor: kabran
Z jednym zastrzeżeniem - drożdże świeże nie są bezglutenowe :smutny: , do ich produkcji używa się często słodu jęczmiennego bodajże. Jeszcze sprawdzę. W każdym razie są podejrzane, a że trudno za każdym razem sprawdzać, polecam drożdże suszone, np. dr Oetker. Ma je w swojej ofercie chociażby Bezgluten.