Jak gotujecie zupy?

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karolcia123
Debiutant ✽
Posty: 29
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: nad morzem
Kontakt:

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: karolcia123 » 26 wrz 2007, 14:56

jak gotujecie te zupy? bo ja zawsze warzywa na wodzie, troszke soli, do tego makaronik drobny lub zacierka lub ryż lub płatki ryżowe a na samym końcu dodaje łyżeczke oliwki z oliwek i nie jest to za trłuste i mi służy, boje się jeść zup na wywarach nawet z chudego mięsa
biore:salofalk 500mg[2/2/2], encorton 40mg
waże: 63kg/ 175cm
pozdrawiam KR

spiro
Początkujący ✽✽
Posty: 153
Rejestracja: 31 sie 2007, 22:53
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: miasto świetej wieży
Kontakt:

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: spiro » 26 wrz 2007, 23:54

zupy to w kazdym wydaniu. mi na szcescie zadne nie szkoda. tlusty rosolek, grzybowa czy fasolowa nie sprawia problemu moim flaczkom. toleruja wszelkie zachcianki kulinarne ale ostre przyprawy (zupa chilli np) ni sa zbyt korzystne.
Życie jednak ma sens :)

Awatar użytkownika
aleksandra12
Aktywny ✽✽✽
Posty: 959
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: aleksandra12 » 27 wrz 2007, 08:17

karolciu - jeśli jesteś w remisji, to możesz gotować zupy na mięsie. Tzn. Możesz spróbować i ocenić.

Ja nawet świeżo po zaostrzeniu takie gotowałam, ale co to za wywar z jednej nóżki kurzej ;) Tłuszcz zdejmowałam, a resztę smaczku brałam do zupy. Tak samo wodę po gotowaniu cielęciny, której nawet nie można nazwać rosołem... Oczywiście w obu przypadkach warzywa.

Pamiętam, że najlepiej czułam się po zupach na gęsto.
Nóżka kurza z warzywami ugotowana, wyjąć, obrobić, rozdrobnić i do wywaru.
I w tym ugotować makaron tak, aby powstało coś o konsystencji... potrawki?
Żarłam to na potęgę, bo było przynajmniej smaczne.

Jarzynową gotowałam tak jak opisujesz - warzywa, woda, przyprawy (liść, ziele, sól). Potem miksowałam i jadłam z groszkiem ptysiowym.
Pozdrawiam, Aleksandra

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: goniusia » 27 wrz 2007, 19:18

Ja gotuję zupki na elementach kurczaczka przeważnie na skrzydełkach

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: ranka » 28 wrz 2007, 23:02

ja gotuje na kostkach.zazwyczaj kupuje kostki Knorra drobiowe z pietruszka i lubczykiem.. :w00t:

Widok miesa w zupie jakos do mnie nie przemawia a raczej wywoluje sprzeczne uczucia... :roll: ale jak juz jest ugotowana to zjem :)
ogolnie to nie mam sensacji jelitowych ani po tych na miesie ani po tych na kostkach.niczego nie miele,tylko przyrzadzam tradycyjnie.

No ale ja tam nie mam duzego doswiadczenia bo na razie karmie rodzine pomidorowka,bo z lenistwa nie mam ochoty eksperymentowac w kuchni. :)

przymierzam sie do pieczarkowej...
Obrazek

Awatar użytkownika
cordo
Aktywny ✽✽✽
Posty: 932
Rejestracja: 01 wrz 2007, 18:53
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: cordo » 29 wrz 2007, 09:25

Ja jak jestem chory to jadam zupki na wodzie do tego trochę ziemniaczków, marchewka, zieleninki i tyle. Ale teraz w remisji jem wszystkie zupy co inni jedzą tylko nie jem zupy grochowej. Myślę ,że taką neutralną zupą i normalna przy okazji jest zupa pomidorowa z ryżem.

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4323
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: -Ania- » 29 wrz 2007, 13:35

zupy gotuje na wywarze mięsnym (np. skrzydełka z kurczaka), doprawiam ziołami, trochę wegety (wiem, ze nie mozna, ale troche nie zaszkodzi), do tego jarzyny - często mrożone, i jako "uzupełniacz" do wyboru: ryż, makaron, kasza manna. Pomidorową jem bez dodatku śmietany, preferuje zupy "czyste" bez zasmażek.

Obecnie musze wszystko miksowac, ale jak wyjde na prostą, to będe jesc tak, jak większość.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Awatar użytkownika
benia79
Debiutant ✽
Posty: 41
Rejestracja: 26 paź 2007, 21:59
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: benia79 » 19 gru 2007, 11:57

Witam zupojadów :wink:
Ja gotuję mięsko np pierś z kurczaka i kawałek wołowinki (i oczywiście mnóstwo warzyw-podstawa). Mięsko jest zdrowe i mam do chlebka zamiast wędlin, a wywar to niby taki rosołek chudy - do tego makaronik lub kaszka kukurydziana - polecam. Zupka zdrowa chuda. Zamiast makaroniku lub kukurydzianej, można warzywa pokroić w kostkę dodać ziemniaka w kostkę i kaszki jęczmiennej drobnej - powinno być dobrze. Po takich zupkach nic mi sie nie dzieje a nie jestem w remisji.
zupkę pomidorową uwielbiam ale niestety pomidorki mi nie służą w żadnej postaci, a zwłaszcza zupka... :wc:

Renata2
Początkujący ✽✽
Posty: 394
Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: Renata2 » 19 gru 2007, 17:35

Zupy gotuję tak jak wszyscy- kawałek mięsa, jarzyny, bez dodatków chemicznych, typu vegeta czy kostki knor. Staram sie wprowadzać nowości, np zupa dyniowa, czy zupa curry, nie szkodzą mi. Nie mogę grochowej, fasolowej, kapuśniaku i niestety! zupy meksykańskiej. Ugotowane jarzyny zjadam w zupie lub robię z nich sałatki. :roll:
Renata2
asamax 500g 2-0-2
vedolizumab- lek biologiczny, 3 stopień programu
controloc 1-0-1
rutinoscorbin 2-0-2
witaminy

Awatar użytkownika
Shadowka
Doświadczony ❃
Posty: 1624
Rejestracja: 26 cze 2007, 15:56
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Piekary Śląskie/Żory
Kontakt:

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: Shadowka » 19 gru 2007, 18:00

Na mięsku z warzywami potem wszystkie możliwe kombinacje z tego tworzę ;)
No chyba,że mowa o wodzionce :)
Pozdrawiam
Shadi

"nie szukałam doskonałości - sama przyszła "

Obrazek

Awatar użytkownika
Agikkus
Początkujący ✽✽
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2007, 16:11
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: UK/Herts
Kontakt:

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: Agikkus » 19 gru 2007, 22:19

Ja tez na miesku i z warzywami :) W niedziele wychodzi rosol, a w tygodniu pomidorowa - tylko z ryzem....uwielbiam :eat:

Awatar użytkownika
kineczkaa
Początkujący ✽✽
Posty: 465
Rejestracja: 07 cze 2006, 10:16
Choroba: CD
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: kineczkaa » 20 gru 2007, 21:31

Moja mama gotuje mi na mięsie z kurczaka i warzywach bez żadnych kostek i veget.
Więc nic mi po tym nie jest.

Awatar użytkownika
Agnieszka2
Początkujący ✽✽
Posty: 212
Rejestracja: 14 gru 2006, 21:15
Choroba: CD
województwo: podlaskie
Lokalizacja: Bruksela
Kontakt:

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: Agnieszka2 » 20 gru 2007, 22:14

A ja zupki miksowane preferuje od kilku lat-to taka "belgijska nalecialosc". Jak najwiecej warzyw i przyprawy. Pomidorowa gesta ze swiezych pomidorkow,zupa z dyni, cukinii czy porow(nie powinnam tej jesc czesto). Mniam...
Aga
Przyjazn jest najdelikatniejszym kwiatem, ktory rozwija sie z wzajemnych kontaktow miedzyludzkich. Jezeli nie dbamy o niego cierpliwie i niestrudzenie,więdnie i usycha, zanim otworzy wszystkie swe paki.

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: goniusia » 27 gru 2007, 18:07

magdalene pisze:Dla mnie zupa nie na mięsie, to nie zupa
Dokładnie,zupka powinna być z wkładką

alcia_al
Początkujący ✽✽
Posty: 86
Rejestracja: 24 lis 2007, 17:12
Choroba: CD u dziecka
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Barlinek
Kontakt:

Re: Jak gotujecie zupy?

Post autor: alcia_al » 23 lut 2008, 20:38

Mięso to podstawa :) Gotuję na nóżkach z kurczaka albo na indyku (uda, skrzydła). Dużo warzyw, ziele, liść, sól. Czasami zasypuję manną, kuskus lub z makaronem.
[you] witam serdecznie :)
alicja

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”